Kako uvoditi namirnice u ishranu beba i izbeći alergije?

uvodjenje namirnica kod beba

Prelazak na čvrstu hranu je važan momenat u razvoju beba. Glavne smernice o uvođenju prve hrane bebama dobijaju se od pedijatra. Ove smernice su se vremenom menjale u skladu sa najnovijim naučnim istraživanjima, a naravno i alergije su morale biti uzete u obzir. Ono što je ostalo nepromenjeno je stav da je majčino mleko (ili adekvatna dohrana tamo gde je neophodno) najbolja i jedina hrana za dete do 6 meseci starosti. S obzirom da je svako dete priča za sebe i da se ne razvijaju sva deca istim tempom, opšta preporuka je da se sa uvođenjem namirnica bebama počinje negde između 4. i 6. meseca starosti.

Kako to izgleda u praksi, pokušaćemo da odgovorimo u ovom tekstu.

Kada početi sa čvrstom hranom?

Opšti stav da je deci do 6. meseca dovoljna hrana majčino mleko ili adaptirana formula se poklapa i sa razvojem bebe, koja tek oko 6 meseci počinje da sedi uz potporu, započinje puzanje, nekoj deci su već počeli da niču zubići i slično. Kako je razvoj svakog deteta individualan, najbolje je oko 4. meseca starosti bebe obratiti pažnju da li beba pokazuje znake spremnosti da proba čvrstu hranu:

 • beba čvrsto drži glavu uspravno;
 • beba zauzima sedeći položaj i ostaje u njemu uz potporu;
 • beba stavlja ruke i igračke u usta;
 • beba pokazuje interesovanje za hranu koju ostali ukućani jedu;
 • beba pruža ruke ka hrani

Takođe, pedijatri kažu da bebe koje su na adaptiranoj mlečnoj formuli, bilo kao glavnoj hrani ili kao dohrani, svakako ne treba pre 5. meseca da probaju drugu hranu.

Ako primetite da je vaša beba spremna za novu vrstu hrane, posavetujte se sa pedijatrom i krenite u novu avanturu.


Šta dati prvo i koliko?

Naravno, ako krećete sa uvođenjem nemlečne hrane bebi pre 6. meseca, to bi se pre moglo nazvati probanjem namirnica, jer beba u ovom uzrastu neće ni moći da unese više od 1-2 kašičice.

 • Kreće se sa jednom namirnicom i u prepodnevnim časovima da bi se eventualna alergijska reakcija mogla prepoznati i da bi se moglo adekvatno reagovati.
 • Namirnica koja se uvodi daje se pre mlečnog obroka (majčino mleko ili adaptirana formula).
 • Kod uvođenja namirnica ne treba dodavati so ili šećer ili bilo koje druge začine.
 • Jedna namirnica se uvodi 3-5 dana i posmatrate da li se javlja neka reakcija u obliku dijareje, osipa ili povraćanja.
 • Kada se uvede više namirnica, možemo ih davati i zajedno u kombinaciji.
 • Namirnice se uvode u obliku pirea, u početku ređeg (dodaje se prokuvana voda), a onda sve gušćeg.
 • U početku se sve namirnice prvo kuvaju (osim banana i citrusa).

Koju namirnicu ćemo prvo uvesti u ishranu bebe zavisi od više stvari. Najlogičnije je započeti sa lokalnim i sezonskim namirnicama. Takođe je važno i da se vodi računa o raznovrsnosti i unošenju namirnica bogatih gvožđem i cinkom. Gvožđe se najviše nalazi i najlakše iskorišćava iz mesa i to crvenog (junetina, teletina, jagnjetina) i žumanceta. Slede pileće i ćureće meso (najviše gvožđa sadrži u bataku i karabataku). Povrće bogato gvožđem su mahunarke (pasulj, grašak, sočivo) i zeleno, lisnato povrće (brokoli, kelj, prokelj, blitva). Radi bolje apsorpcije gvožđa, uz obrok bogat gvožđem treba dodati i namirnice bogate vitaminom C, kao što su: paprika, jagode, brokoli, dinja, pomorandža, krompir, batat i paradajz. Dobri izvori cinka za bebu su crvena mesa i celovite žitarice, kao i semenke poput bundevinih, susama i lana. Bebama se u obrok može dodati i kašika nekog nerafinisanog ulja, kao što je maslinovo.

Što se tiče uvođenja morske ribe koja je bogata omega 3 masnim kiselinama i belančevinama, s obzirom da naša zemlja nema more, preporuka je da se riba uvodi posle 6. meseca i nakon što je uspešno uveden mesni obrok, pa se bebi može ponuditi kvalitetna morska riba (losos, sardina, skuša, brancin) umesto mesnog obroka 1 nedeljno.

Između 6 i 8 meseci starosti, bebi se uvodi 2-3 nemlečna obroka dnevno, a posle 3-4 nemlečna obroka dnevno, majčino mleko ili adaptirana formula se daju i dalje minimum do 1. rođendana.

Bez obzira da li ste nemlečnu ishranu započeli sa povrćem, voćem ili žitaricama, važno je da ste do 8. meseca uveli što više namirnica, jer se pokazalo da kasnije uvođenje nekih namirnica povećava rizik od razvoja alergija.

Između 8. i 10. meseca bebama već možemo ponuditi manje porcije prvo krupnije blendirane, a onda sitno seckane hrane, kao što su meko voće i povrće, testeninu, sir ili dobro kuvano meso. Ideja je da se dete osposobi da oko prvog rođendana može samostalno da drži hranu u ruci i pije iz čaše koju drži obema rukama.

Oprezno sa alergenima, da li je baš tako?

Pre svega je važno reći da mame koje doje svoje bebe i trudnice ne treba da izbegavaju unošenje alergena. U visokoalergene namirnice ubrajamo:

 • kikiriki i orašasti plodovi
 • jaja
 • proizvode od kravljeg mleka
 • pšenica
 • školjke i rakovi
 • riba
 • soja

Sva novija istraživanja se slažu da alergene namirnice treba uvoditi u ishranu beba zajedno sa ostalim namirnicama. Čak je dokazano da rano uvođenje hrane koja sadrži kikiriki može smanjiti rizik od kasnijeg razvoja alergije na kikiriki.

Međutim, kod dece sa teškim ekcemom, pokazanim alergijima na hranu ili oboje, pre uvođenja hrane koja sadrži kikiriki treba posetite alergologa za testiranje alergije na kikiriki. U zavisnosti od rezultata, uvođenje kikirikija ćete ili obaviti u ordinaciji ili dati hranu koja sadrži kikiriki već u dobi od 4-6 meseci da biste smanjili rizik od nastanka alergije na kikiriki u kasnijem dobu.

Deci sa blagim ili umerenim ekcemom daćete hranu koja sadrži kikiriki oko 6. meseca da biste smanjili rizik od alergije na kikiriki. Možete im dati hranu koja sadrži kikiriki u kućnim uslovima u prepodnevnim časovima i uz spreman antihistaminik.


Mere opreza!

 • Kravlje mleko i med se ne preporučuju u ishrani beba mlađih od godinu dana!
 • Bobičasto voće poput grožđa, višanja, suvog grožđa, čips, sirova šargarepa, smoki, kikiriki i kokice (sve što je sitno i tvrdo) treba izbegavati u prvoj godini života zbog opasnosti od gušenja!
 • Vodite računa o temperaturi hrane i napitaka, oni treba da budu mlaki i ravnomerno ugrejani.
 • Dete se ne ostavlja bez nadzora odrasle osobe za vreme obroka!

Dodatni saveti za lagani prelazak na nemlečnu ishranu

 1. Voćni sokovi se ne uvode pre 6. meseca, a posle toga se može povremeno dati bebi sveže ceđeni voćni sok i to u maloj količini i nakon obroka;
 2. Sa uvođenjem nemlečnih obroka, bebi se daje i voda;
 3. Bebi uvek dajte sveže pripremljeni obrok, koji može stajati u frižideru do 24 sata ili u zamrzivaču 2-3 nedelje;
 4. Ako bebi dajete gotovu hrana dobro proučite etikete i sastav, hrana treba da odgovara detetu i po sastavu i po uzrastu i ne treba da sadrži aditive, veštačke boje, arome i zaslađivače. Konzervisanu hranu treba izbegavati;
 5. So i šećer ne treba davati bebama do 1. rođendana;
 6. Uvek perite i ljuštite voće i povrće i uklonite semenke;
 7. Bebu hranite za stolom za ručavanje i bez ometača (muzika, crtaći).

Prelazak na nemlečnu ishranu i hranjenje bebe mogu biti izazovni, ali zapamtite da je ova faza podjednako važna za razvoj bebe kao i prohodavanje i početak govora. Beba vežba kordinaciju ruku i oka, motoričke sposobnosti, držanje pribora, uči da žvaće i guta hranu i slične veštine. Ishrana je veliki deo zdravlja i uvođenje zdravih navika počinje sa prvim zalogajima, zato imajte strpljenja i postavite prioritete. Što jednostavnije pristupite ovom izazovu biće vam lakše, a nadamo se da će vam ovaj tekst u tome pomoći.


Važno:
Uvek proverite tačan sastav proizvoda na deklaraciji, posebno vodeći računa o sastojcima koji mogu da izazovu alergije ili intolerancije. Ovaj sadržaj je kreativnog i edukativnog karaktera, za individualna ograničenja u ishrani, pažljivo čitajte deklaracije.


Ovaj tekst je deo projekta Hrana pod lupom kojim naše udruženje Alergija i ja želi da skrene pažnju na probleme osoba sa različitim ograničenjima u ishrani (nutritivnim alergijama i intoleracijama), na adekvatno deklarisanje namirnica, na izbor namirnica kako bi olakšalo kupovinu i pripremu hrane bez alergena.

Projaket Hrana pod lupom podržala je kompanija dm drogerie markt.


Izvori:

Share

You may also like...