Preporuke za ishranu beba sa alergijom na proteine kravljeg mleka

alergija na mleko

Mleko i mlečni proizvodi su neophodne za pravilan rast i razvoj dece kao odličan izvor proteina, kalcijuma i fosfora. Dnevne potrebe za kalcijumom su 700mg do 3. godine života, što pokriva oko pola litre mleka ili mlečnih proizvoda.

Nažalost, alergije na proteine kravljeg mleka su jedna od najčešćih alergija u pedijatrijskoj populaciji. Kravlje mleko je uobičajeni uzrok alergije na mleko, ali i mleko drugih sisara može izazvati reakciju.

Alergijska reakcija se obično javlja ubrzo nakon konzumiranja mleka. Znaci i simptomi alergije na mleko kreću se od blagih do teških i životno ugrožavajućih.

Imuni sistem identifikuje određene mlečne proteine kao štetne, pokrećući proizvodnju antitela imunoglobulina E (IgE) da neutrališe protein(alergen). Sledeći put kada dođete u kontakt sa ovim proteinima, antitela imunoglobulina E (IgE) ih prepoznaju i signaliziraju imunološkom sistemu da oslobodi histamin i druge hemikalije, što se pokazuje kao alergijska reakcija.

Postoje dva glavna proteina u kravljem mleku koji mogu izazvati alergijsku reakciju:

  • Kazein, koji se nalazi u čvrstom delu mleka koje se zgrušava
  • Surutka, koja se nalazi u tečnom delu mleka koji ostaje nakon zgrušavanja mleka

Alergiju može izazvati samo jedan protein ili dete može biti alergično na oba.

Izbegavanje mleka i mlečnih proizvoda je primarni tretman alergije na mleko. Na sreću, većina dece preraste alergiju na mleko. Oni koji ga ne prerastu možda će morati da nastave da izbegavaju mlečne proizvode tokom celog života.


Mleko nakon prve godine kod dece sa sumnjom na alergiju

Kod dece kod kojih postoji dokazana alergija, nakon godinu dana izvor kalcijuma i fosfora može biti:

Dojenje. Dojenje se pokazalo kao najbolja prevencija kod svih alergijskih reakcija. Preporuke Svetske zdravstvena organizacije, Unicefa i Američke akademije za pedijatriju su da dojite dete do druge godine života, pa i duže, a Evropsko udruženje dečije gastroenterologije preporučuje dojenje minimum do prve godine, pa dokle god odgovara majci i detetu. Zapravo je ovo poslednje najbolja formula. Dokle god uživate u dojenju svaki dodatni mesec koliko dete uzima majčino mleko je benefit za njega. Tokom perioda dojenja treba nastaviti sa raznovrsnom ishranom i suplementacijom, kako bi se beba dodatno senzibilisala i pripremila za nemlečnu ishranu izlaganjem različitim ukusima. Postoji mogućnost alergijskale reakcije kod isključivo dojene dece na hranu koju unosi majka, u ovom slučaju mleko, kada se nastavlja se dojenjem uz eliminacionu dijetu za majku i prati se reakcija bebe.

Mlečne formule. Hipoalergene formule koriste posebne enzime za razgradnju ili hidrolizaciju mlečnih proteina. Kao na primer formule koje sadrže ekstenzivni hidrolizat kazeina, gde su molekuli kazeina razbijeni kako ih ne bi prepoznao imuni sistem, pa kod određenog procenta dece neće izazvati reakciju. U slučaju da postoji alergija i na ove formule, savetuje se prelazak na formule na bazi aminokiselina. Bebe koje su dojene, teže se navikavaju na ove formule zbog ukusa.

Biljne zamene za mleko Kod izbora biljnih zamena za mleko, pirinčano ili ovseno mleko, bitno je da budu obogaćene kalcijumom. Biljne zamene na bazi soje su zasnovane na sojinim proteinima umesto na proteinima mleka nisu najbolji izbor jer postoji unakrasna reakcija između proteina soje i mleka, pa neka deca sa alergijom na mleko takođe razviju alergiju na soju.

Nemlečna hrana bogata kalcijumom i vitaminom D. Ako pored alergije na mleko ne postoji i alergija na orašaste plodove najbolji izvor su bademi i susam u obliku 2 porcije dnevno. Dobri izvor su i mahunarke, tamno zeleno povrće i riba. Riba je odličan izbor i zbog bogatstva vitamina D, ako dete može da je jede, jer je jedan od jakih alergena. Problem sa biljnim izvorima kalcijuma i fosfora što im je bioiskoristivost manja, jer su vezani za fitate koji se teško vare.

Bilo koji od ovih izvora je dobar za Vaše dete, samo prilikom konzumacije hrane bogata kalcijumom odvojte od hrane bogate gvožđem. Anemija kod dece je česta kod prevelike upotrebe ovih proizvoda


Tekst: Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Share

You may also like...