Predlozi za zdrave užine bez alergena

užine bez alergena

Šta kuvate danas? Večito pitanje svake domaćice je šta da sprema. Treba biti mudar pa iskoristiti sezonsko voće i povrće, treba biti i kreativan pa spremati svaki dan nešto malo drugačije od prethodnog. Početak školske godine nas dodatno pozove na snalaženje, jer treba ponuditi đacima užinu koja će ipak biti i zdrava i hranljiva, ali i njima prihvatljiva. Već je dovoljno teško ubediti dete da ponese nešto spremljeno kod kuće, umesto upakovanog i kupljenog u prodavnici, a uskladiti sve to sa alergijama na hranu je već jedan viši nivo snalažljivosti.

Na sreću, i u nekim prodavnicama se može kupiti zdravija varijanta grickalica i gotovih užina, tako da možemo iskombinovati deci opcije koje ih neće previše ograničavati.

Školska užina za snalažljive

Sasvim je razumljivo da nekada ne stižemo da spremamo ili dete jednostavno vraća kući užinu koju mu spremimo kod kuće. Život se dešava, nekada mu se moramo prepustiti. Bolje je napraviti kratku pauzu, ponuditi detetu nešto kupovno, a zdravije, dok se ne uželi ponovo domaće kuhinje. Naravno, za brza rešenja mi biramo dmBio proizvode koji su bez aroma, bez boja, bez konzervansa, bio, veganski, vegetarijanski i imamo nekoliko predloga za školarce:

1. dmBio Tortilja čips sa morskom solju uz dmBio Toskana namaz
2. dmBio namaz od humusa Natur uz dmBio tortilja čips ili neke od dmBio galeta (kukuruzne ili pirinčane)
3. dmBio pirinčane galete sa crnom čokoladom uz dmBio sok od crvenog grožđa
4. dmBio galete od kukuruza uz dmBio sušene smokve ili dmBio namaz od karija, manga i papaje
5. dmBio vegetarijanski namaz sa biljem uz dmBio galete od kukuruza – slane
6. dmBio salsa umak uz dmBio slane galete od pirinča ili kukuruza, a naravno dmBio tortilja čips je takođe pravi izbor
7. dmBio liofilizovane maline u tamnoj čokoladi uz dmBio ledeni čaj – breskva i malina

Užina za poneti

Kada se i mi i dete odmorimo malo od spremanja domaćih poslastica, možemo ponovo krenuti da ubacujemo nešto spremljeno kod kuće u kombinaciji sa kupovnim grickalicama. Onda možemo nekoliko dana pakovati samo domaće pripremljenu užinu, a par dana kupovne grickalice i tako napraviti neku ravnotežu.

Uvek je zgodno spremiti vikendom na primer slane ili slatke mafine i zalediti polovinu. Napraviti slane krekere koji mogu dugo da stoje, a onda dodavati domaće namaze poput namaza od piletine, gvakamole namaz, humus, namaz od suncokreta sa pečenom paprikom ili sa spanaćem (recepte možete naći na sajtu www.alergijaija.com). Sve ovo se može kombinovati sa nekom od gorenavedenih gotovih dmBio
proizvoda. Bilo koja užina se može obogatiti dodavanjem seckanog voća i povrća, nekih od dmBio sokova ili biljnih mleka.

Iskreni da budemo, nekada je dovoljno napraviti običan sendvič ili keks, jer deca se mnogo manje opterećuju tom užinom od nas, a često od igre i zaborave da jedu. Ukoliko ste ih naučili da ne izlaze iz kuće bez doručka, a kod kuće ih sačeka ručak ili večera kao glavni obrok u toku dana, bilo kakva užina će biti dovoljna.


Važno:
Uvek proverite tačan sastav proizvoda na deklaraciji, posebno vodeći računa o sastojcima koji mogu da izazovu alergije ili intolerancije. Ovaj sadržaj je kreativnog i edukativnog karaktera, za individualna ograničenja u ishrani, pažljivo čitajte deklaracije.


Ovaj tekst je deo projekta Hrana pod lupom kojim naše udruženje Alergija i ja želi da skrene pažnju na probleme osoba sa različitim ograničenjima u ishrani (nutritivnim alergijama i intoleracijama), na adekvatno deklarisanje namirnica, na izbor namirnica kako bi olakšalo kupovinu i pripremu hrane bez alergena. Projaket Hrana pod lupom podržala je kompanija dm drogerie markt.

hrana pod lupom

Share

You may also like...