Slatkiši sa štetnim aditivima: Šareni otrovi za našu decu

aditivi u slatkišima

Slatkiši su neodoljivi i privlačni, naročito za decu. Međutim, sve češće se suočavamo sa zabrinjavajućim činjenicama o štetnim aditivima koji se koriste u njihovoj proizvodnji. Emulgatori i boje, koji se često koriste kako bi se postigao atraktivan izgled i tekstura slatkiša, često nose sa sobom ozbiljne rizike po zdravlje, a ovde posebno ističemo alergije.

Emulgatori su supstance koje se dodaju hrani kako bi se poboljšala njena tekstura i stabilnost. U svetu slatkiša, često se koriste kako bi se postigla željena kremasta ili mekana tekstura, naročito u čokoladama i kolačima. Međutim, mnogi od ovih emulgatora nisu bezopasni. Na primer, mono i digliceridi masnih kiselina često se koriste u proizvodnji slatkiša i brze hrane. Istraživanja su pokazala da konzumiranje ovih emulgatora može izazvati promene u sastavu crevne flore, što može dovesti do digestivnih problema i drugih reakcija. Takođe, postoji zabrinutost da dugotrajna izloženost ovim emulgatorima može povećati rizik od različitih hroničnih bolesti.

Boje se često dodaju slatkišima kako bi se postigao privlačan izgled. Međutim, mnoge od ovih boja su sintetičke i sadrže štetne hemikalije. Na primer, tartrazine (E110) je žuta boja koja se često koristi u žvakaćim gumama i bombonama. Ova boja je povezana sa alergijskim reakcijama i hiperaktivnošću kod dece. Mnoge zemlje su donesle zabrane ili regulacije glede upotrebe tartrazina zbog ovih rizika. Takođe, razne druge boje koje se koriste u slatkišima, kao što su azo-boje, mogu biti kancerogene i izazvati alergijske reakcije.

Još jedan problem sa štetnim aditivima u slatkišima je nedostatak transparentnosti i informacija o njihovom prisustvu na deklaracijama proizvoda. Potrošači često nemaju dovoljno informacija o tome šta tačno jedu. Proizvođači često koriste različite nazive i kodove za ove aditive, što otežava identifikaciju. To znači da roditelji mogu hraniti svoju decu proizvodima koji sadrže štetne aditive, iako možda vode računa i čitaju deklaracije.

Osim specifičnih rizika povezanih sa emulgatorima i bojama, slatkiši generalno imaju nekoliko karakteristika koje ih čine štetnim po zdravlje. Prvo, većina slatkiša sadrži visok nivo šećera. Prekomerno konzumiranje šećera povezano je sa gojaznošću, dijabetesom i karijesima. Deca su posebno ranjiva kategorija, jer često ne umeju umereno da konzumiraju slatkiše.

Druga karakteristika slatkiša je nizak nutritivni sadržaj. Oni obično pružaju visok unos praznih kalorija, bez esencijalnih hranljivih sastojaka kao što su vitamini i minerali. Ovo može dovesti do loše ishrane i nedostatka hranljivih materija.

Treća karakteristika je visok unos trans masti i zasićenih masti u mnogim slatkišima. Ove masti su povezane sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

S obzirom na ove štetne karakteristike, važno je postaviti pitanje: da li bi deca trebalo da konzumiraju slatkiše sa štetnim aditivima? Mnogi stručnjaci za ishranu preporučuju da se slatkiši konzumiraju umereno i kao povremena poslastica. Takođe, važno je da roditelji budu informisani o sastojcima u proizvodima koje kupuju za svoju decu i da izbegavaju one koji sadrže štetne aditive.

Izazov je kako promovisati zdraviju alternativu slatkišima koji ne sadrže štetne aditive. Jedno rešenje je da se roditelji i proizvođači zajedno angažuju u promovisanju slatkiša koji su pravljeni sa prirodnim sastojcima i bez štetnih aditiva. Takođe, edukacija potrošača o štetnim efektima ovih aditiva može podići svest i dovesti do veće odgovornosti proizvođača.

Slatkiši sa emulgatorima i bojama mogu biti štetni po zdravlje, naročito kod dece. Konzumiranje ovih proizvoda može izložiti decu rizicima kao što su digestivni problemi, alergijske reakcije i hiperaktivnost. Takođe, štetni aditivi u slatkišima dodaju se većem broju problema koji proističu iz prekomernog unosa šećera i nezdravih masti. Savete za kupovinu namirnica bez alergena možete pronaći u ovom tekstu.

S obzirom na zabrinutost oko štetnih aditiva u slatkišima, sve više ljudi traži alternative koje su prirodne, bez alergena poput jaja, mleka, pšenice, kikirikija, soje i orašastih plodova.

Evo tri recepta za slatkiše koji zadovoljavaju ove kriterijume i pružaju ukusne poslastice za sve, uključujući one sa specifičnim dijetetskim potrebama.

Slatki Ovseni Kolači sa Borovnicama

Sastojci:

 • 1 šolja ovsenog brašna (mogu se samleti I ovsene pahuljice)
 • 1/2 šolje kokosovog šećera
 • 1/2 šolje kokosovog ulja
 • 1/2 šolje svežih borovnica
 • 1/2 kašičice praška za pecivo
 • 1/4 kašičice vanilin šećera
 • Prstohvat soli

Priprema:

U velikoj činiji, pomešajte ovseno brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i so. Dodajte kokosovo ulje i dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na kraju, dodajte borovnice i nežno ih umesite u testo. Oblikujte kolače i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 12-15 minuta ili dok kolači ne postanu zlatno smeđi. Ostavite da se ohlade pre nego što poslužite.

Medeni zalogaji

Sastojci:

 • 1 šolja urmi (bez koštica)
 • 1/4 šolje meda
 • 1/4 šolje ulja (npr. kokosovog ili suncokretovog)
 • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
 • 1 1/2 šolje pirinčanog brašna
 • 1 kašičica praška za pecivo
 • Prstohvat soli

Priprema:

Stavite datulje u procesor hrane i blendajte dok ne postanu glatka pasta. Dodajte med, ulje i ekstrakt vanile, i ponovo blendajte kako biste sjedinili sastojke. U drugoj činiji, pomešajte pirinčano brašno, prašak za pecivo i so. Spojite mokre i suve sastojke i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Prebacite smesu u kalup za kuglof, prethodno podmazan i posut brašnom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite pre sečenja i posluživanja.

Kokos-čokoladne kuglice

Sastojci:

 • 1 šolja kokosovog brašna
 • 1/4 šolje meda
 • 2 kašike kakao praha
 • 2 kašike kokosovog ulja (neposoljenog)
 • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
 • Prstohvat soli

Priprema:

U činiji, pomešajte kokosovo brašno, kakao prah i so. Dodajte med, kokosovo ulje i ekstrakt vanile, pa dobro promešajte. Formirajte male kuglice od smese i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Stavite kuglice u frižider na nekoliko sati ili dok se stegnu. Nakon hlađenja, poslužite ove ukusne čokoladne kokosove kuglice.

Ovi recepti za slatkiše ne samo da su bez štetnih aditiva, već su i ukusni i odgovaraju osobama sa različitim dijetetskim potrebama. Sada možete uživati u slatkoći bez brige o potencijalnim rizicima po zdravlje.


Da biste saznali više o aditivima u hrani i njihovim potencijalnim rizicima, preporučujemo da se konsultujete sa relevantnim naučnim studijama, izvorima za ishranu i sigurnost hrane. Takođe možete tražiti informacije od relevantnih zdravstvenih organizacija i agencija, kao što je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) ili Američka uprava za hranu i lekove (FDA) u SAD-u.

Uvek proverite tačan sastav proizvoda na deklaraciji, posebno vodeći računa o sastojcima koji mogu da izazovu alergije ili intolerancije. Ovaj sadržaj je kreativnog i edukativnog karaktera, za individualna ograničenja u ishrani, pažljivo čitajte deklaracije.

Ovaj tekst je deo projekta Hrana pod lupom kojim naše udruženje Alergija i ja želi da skrene pažnju na probleme osoba sa različitim ograničenjima u ishrani (nutritivnim alergijama i intoleracijama), na adekvatno deklarisanje namirnica, na izbor namirnica kako bi olakšalo kupovinu i pripremu hrane bez alergena. Projekat Hrana pod lupom podržala je kompanija dm drogerie markt.

hrana pod lupom

 

Share

You may also like...