Sigurni praznici: Saveti za najbolju prazničnu atmosferu bez alergija

praznici i alergije na hranu

Alergije na hranu predstavljaju veliki izazov tokom prazničnih okupljanja, kako za organizatore, tako i za osobe čija ishrana zahteva posebnu pripremu. Ovaj tekst će pružiti osnovne smernice za suočavanje sa ishranom bez alergena, ističući važnost pripreme i dobre komunikacije kada su okupljanja i druženja u pitanju. Važno je znati da je, uz dobro planiranje i određene mere opreza, moguće uživati u prazničnim trenucima bez rizika od alergijskih reakcija.

Koji su to izazovi koje praznici donose kada su alergije i intolerancije na hranu u pitanju?

Tokom prazničnih okupljanja, neki od izazova s kojima se možete suočiti su:

 • Nabavka namirnica: Prvi korak i prva dilema je – koje namirnice su dozvoljene. Kada se nađemo u situaciji da pripremamo obrok za osobu sa alergijama na hranu, veoma je bitno konsultovati se i dobro pročitati sastav proizvoda. Najupečatljiviji primer je sledeći: “pridodno bez glutena” ne znači da je proizvod siguran za osobu koja ima alergiju na pšenicu ili intoleranciju na gluten.
 • Priprema jela: Pravljenje obroka od namirnica bez alergena nije uvek ista kao od namirnica koje se nalaze u tom receptu, pa čak i kada menjamo samo jednu namirnicu. Prilagođavanje recepta nekada može biti veoma jednostavno, kada je potrebno isključiti jednu do dve namirnice koje nisu previše zastupljenje u jelu, ali nekada može potpuno promeniti jelo kada je u pitanju veći procenat zastupljenosti namirnice.
 • Ponuda na trpezi: Usaglašavanje jelovnika između hrane za osobu koja ima restrikcije u hrani i osoba koje ih nemaju je veoma izazovno, jer se jela moraju zasebno pripremati. Ovo je naročito važno jer ne može svako jelo biti adekvatna zamena jelu koje je osobi isključeno.
 • Skladištenje i čišćenje: Čišćenje kuhinje i kuhinjskih aparata za pripremu hrane bez alergena i organizacija prostora za veće okupljanje takođe može predstavljati dodatno angažovanje, brigu i stres.
 • Planiranje vremena: Osobe koje moraju da misle o svojoj hrani 24h i da se uglavnom oslanjaju samo na sebe kada je priprema u pitanju, osobe koje retko da mogu nešto da pojedu van kuće, balansiraju vreme između porodičnih i društvenih obaveza posebno tokom praznika.
 • Finansijski teret: Troškovi hrane za posebne namene su često veće od hrane koja se masovno konzumira, te predstavlja finansijski pritisak na domaćinstvo.
 • Strah, stres i očekivanja: Strah je neizostavan momenat u životu svake osobe koja ima alergije i intolerancije na hranu. Taj strah se prenosi i na odgovornog organizatora proslave, a praznična očekivanja i potrebe da sve bude savršeno mogu stvoriti stres i anksioznost.
 • Socijalni pritisak: Pokušaj da se udovolji različitim potrebama gostiju, održi harmonija među ljudima i istovremeno uživa u praznicima može biti dodatan problem za organizatora.
 • Društvena izolacija: Osobe koje nemaju obezbeđen obrok ili poslasticu na proslavi ili društvenom okupljanju mogu biti usamljene i društveno izolovane i vremenom razviti depresiju i anksiozno ponašanje.
 • Običaji i verovanja: Kada su u pitanju praznici, različiti običaji i verovanja, ponekad je teško uskladiti potrebe koje oni zahtevaju kada je hrana u pitanju.

Svaki od ovih izazova zahteva pažljivo planiranje, komunikaciju i fleksibilnost kako bi se praznici proveli bezbedno, ugodno i sa što manje stresa za sve učesnike. Alergije i intolerancija na hranu zahtevaju dodatno angažovanje, vreme i finansije, ali uz dobru organizaciju i pre svega – volju, praznična atmosfera može ostati ista kao kada ove faktore ne dovodimo u pitanje. Hajde da probamo!

Koje korake treba preduzeti za bezbedne praznike bez alergena?

praznici i alergije na hranu

Evo detaljnog pregleda stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju tokom predstojećih novogodišnjih praznika.

 • Komunikacija je ključna: Ako ste domaćin, važno je komunicirati sa gostima unapred i saznati o njihovim alergijama ili intolerancijama na hranu. Sa druge strane, gosti sa restrikcijama u hrani treba da budu iskreni i otvoreno da komuniciraju o svojim potrebama kako bi se mogli obezbediti bezbedni obroci za sve.
 • Detaljno čitanje etiketa: Prilikom kupovine namirnica za pripremu prazničnih obroka, pažljivo čitajte sastav proizvoda. Alergeni su često navedeni u sastojcima posebno istaknutim slovima ili na posebnom delu ambalaže. Obratite posebnu pažnju na najčešće alergene poput jaja, kikirikija, orašastih plodova, mleka, soje, pšenice, ribe i školjki. Kako adekvatno čitati deklaracije – saznajte u ovom tekstu.
 • Prilagođavanje recepta: Razmotrite prilagođavanje recepata kako biste izbegli alergene. Postoje brojne zamene za uobičajene alergene u receptima, poput zamene za jaja lanenim ili čia semenkama ili zamene mleka biljnim mlekom. Više o zamenama za alergene možete pročitati ovde.
 • Čistoća kuhinje: Ako pripremate hranu za osobu sa alergijama ili intolerancijom, važno je da kuhinja bude detaljno očišćena kako bi se izbegla kontaminacija alergenima. Koristite odvojene posude, pribor za jelo i čistite površine kako biste izbegli prenos alergena. Saznajte više o kontaminaciji i čišćenju.
 • Alternativni obroci: Razmotrite mogućnost pripreme alternativnih obroka za sve koji ne sadrže uobičajene alergene. Na taj način osiguravate da svi gosti imaju mogućnost da uživaju u hrani bez rizika od alergijskih reakcija. Na primer, ako pravite tradicionalnu musaku sa krompirom, umesto jaja na kraju, prelite musaku sa biljnom pavlakom za kuvanje i tako će svi, bez izuzetka, moći da konzumiraju ovo jelo.
 • Informisanje gostiju: Ako pripremate obrok za više gostiju, postavite oznake ili informišite goste o sastojcima u jelima. Isticanje sastava jela dodatno će pokazati brigu domaćina za svakog gosta.
 • Uvek budite obezbeđeni: Pobrinite se da uvek imate lekove za hitne slučajeve poput antihistaminika ili autoinjektora adrenalina (kod nas možete nabaviti epinefrin pod nazivom Jext).
 • Poznavanje simptoma: Bitno je prepoznati simptome alergijskih reakcija. Oni mogu uključivati svrab, oticanje usana, osip, problem sa disanjem, ili čak anafilaktički šok. Ako primetite bilo kakve simptome odmah reagujte i potražite medicinsku pomoć ako je potrebno.
 • Pružanje podrške osobama sa alergijama: Važno je pružiti podršku osobama sa alergijama i intolerancijom na hranu. Razumevanje i empatija su ključni. Ne treba nagovarati osobe koje ne smeju da jedu određene namirnice da uzmu nešto što im može ugroziti zdravlje i ne treba negirati njihov problem rečenicama tipa: “Neće ti ništa biti od jednog zalogaja!” “Šta može da ti se desi od malo začina koji je kontaminirao gluten!” “Ima samo jedno jaje, ma neće ti ništa biti!”
 • Edukacija o alergijama: Alergije na hranu su još nepoznate mnogima. Pričajte svuda, na svakom mestu i širite svest, jer to može pomoći u stvaranju prijatnijeg okruženja za sve.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći u stvaranju sigurnog  i prijatnog okruženja tokom novogodišnjih praznika. Sve što je potrebno jeste pažljivo planiranje, komunikacija i briga o potrebama svih gostiju, kako bi se praznici proveli bezbedno i s radošću.


Ovaj tekst je deo projekta Hrana pod lupom kojim naše udruženje Alergija i ja želi da skrene pažnju na probleme osoba sa različitim ograničenjima u ishrani (nutritivnim alergijama i intoleracijama), na adekvatno deklarisanje namirnica, na izbor namirnica kako bi olakšalo kupovinu i pripremu hrane bez alergena. Projekat Hrana pod lupom podržala je kompanija dm drogerie markt.

hrana pod lupom

Share

You may also like...