Alergije i intolerancije na hranu u vrtiću i školi

alergije u vrtiću

Alergije i intolerancije na hranu u vrtićima i školi su izazov za decu, roditelje i osoblje ustanova. Najčešće alergije na hranu među decom predškolskog i rano školskog uzrasta uključuju mleko, jaja, kikiriki, orašaste plodove, pšenicu, ribu i morske plodove, soju i druge namirnice. Simptomi alergija na hranu mogu varirati od blagih, poput kožnih osipa i svraba, do težih reakcija kao što su oticanje usana, problema s disanjem ili čak anafilaktičkih šokova, što može biti opasno po život.

Udruženje Alergija i ja organizuje edukativna predavanja za zaposlene u školama i vrtićima. Ukoliko želite stručnu edukaciju zaposlenih za alergije u školama – prijavite se na mail: info@alergijaija.com.

Da bi se izbegle alergijske reakcije u vrtićima, postoji nekoliko ključnih koraka koje treba preduzeti:

 1. Informisanje osoblja: Važno je da osoblje vrtića bude upoznato s alergijama dece i simptomima na koje treba obratiti pažnju. Osoblje bi trebalo da bude obučeno za pružanje prve pomoći u slučaju alergijske reakcije.
 2. Komunikacija s roditeljima: Roditelji treba aktivno da komuniciraju sa osobljem vrtića o alergijama kod svoje dece. Pravovremeno obaveštavanje može pomoći u sprečavanju izlaganja alergenima.
 3. Bezbedno okruženje: Vrtići treba da imaju jasna pravila o hrani i bezbednosti kako bi se izbegle neželjene alergijske reakcije. To može uključivati zabranu deljenja hrane među decom, redovno čišćenje prostora za jelo i pažljivu kontrolu etiketa na namirnicama. Takođe, donošenje hrane za proslave bi trebalo adekvatno kontrolisati, uvek imajući u vidu decu koja imaju alergije ili intoleranciju na hranu.
 4. Edukacija dece: Deca bi trebalo da budu obučena i razumeju važnost izbegavanja određenih namirnica i deljenja hrane sa decom, na nivou koji je prilagođen njihovom uzrastu.
 5. Alternativne opcije: Vrtići po zakonu treba da pruže alternative za decu koja imaju alergije na određene namirnice kako bi se osiguralo da i ona uživaju u sigurnim obrocima.

Ukupno gledano, saradnja između roditelja, osoblja vrtića i dece ključna je za sprečavanje i upravljanje alergijama na hranu u vrtićima. Praćenje, obrazovanje i svest o ovoj temi igraju ključnu ulogu u stvaranju sigurnijeg okruženja za svu decu, omogućavajući im da se igraju i uče bez straha od alergijskih reakcija.

Predlog jelovnika za decu bez 8 ključnih alergena

PONEDELJAK

 • Doručak: Ovsena kaša sa bananama i cimetom, poslužena s napitkom od pirinča ili kokosovim mlekom
 • Užina: Voćna salata (jabuka, kruška, breskva)
 • Ručak: Piletina sa pirinčem i povrćem (šargarepa, grašak, brokoli)

UTORAK

 • Doručak: Bezglutenski tost sa džemom od šljiva, poslužen uz napitak na bazi ovsa ili heljde
 • Užina: Humus sa šargarepom i zelenom salatom sa kukuruznim galetama
 • Ručak: Kinoa sa grilovanim povrćem (tikvice, paprika, luk) i junetinom

SREDA

 • Doručak: Kinoa kaša sa voćem (maline, borovnice), poslužena s kokosovim mlekom
 • Užina: Avokado sendvič na hlebu od pirinča
 • Ručak: Piletina na žaru sa povrćem i smeđim pirinčem

ČETVRTAK

 • Doručak: Pahuljice od heljde sa seckanim jabukama i cimetom, poslužene sa napitkom od kokosa
 • Užina: Pirinčane galete sa namazom od povrća
 • Ručak: Batak sa rižotom i zelena salata

PETAK

 • Doručak: Palačinke od ovsenog brašna sa javorovim ili agava sirupom
 • Užina: Seckano voće (kivi, ananas)
 • Ručak: Piletina u sosu sa smeđim pirinčem i povrćem (brokoli, šargarepa) i ovsenom pavlakom za kuvanje

Ovaj jelovnik se fokusira na bezbedne alternative kako bi se izbegli alergeni, pružajući deci raznovrsne i ukusne obroke prilagođene njihovim potrebama i uzrastu.

Važno je pažljivo pratiti individualne alergije dece i prilagoditi jelovnik prema njihovim specifičnim potrebama.


Ovaj tekst je deo projekta Hrana pod lupom kojim naše udruženje Alergija i ja želi da skrene pažnju na probleme osoba sa različitim ograničenjima u ishrani (nutritivnim alergijama i intoleracijama), na adekvatno deklarisanje namirnica, na izbor namirnica kako bi olakšalo kupovinu i pripremu hrane bez alergena. Projekat Hrana pod lupom podržala je kompanija dm drogerie markt.

hrana pod lupom

Share

You may also like...