Kako očistiti dušek od grinja?

 

still-life-840075_1280

Atopijske bolesti se razvijaju zbog određenih alergena, a alergija na grinje je jedna od njih. Alergija na prašinu i grinje je sve češća pojava, a dušek na kom spavamo je idealno mesto za skupljanje istih. Ukoliko želite da mesto gde spavate učinite svežim i čistim ne morate plaćati skupa čišćenja niti kupovati novi ležaj, već probajte ovaj trik za koji treba izdvojiti do 500 dinara.

 

Potrebno je:

  • 2 kesice soda bikarbone
  • 8 kapi eteričnog ulja lavande, mente ili ruzmarina
  • Sito za brašno.

 

mattress-277906_640

 

Priprema:

Sodu bikarbonu istresite u posudicu sa čepom. U posudu nakapajte i eterično ulje po želji. Zatvorite posudu i dobro je protresite. Mešavinu postepeno istresite u sito i posipajte ceo dušek. Ostavite tako da odstoji dva sata, te nakon toga dušek detaljno usisajte. Soda bikarbona će upiti vlagu koja pogoduje razvoju grinja, a eterično ulje će dezinfikovati dušek i ostaviti ugodan i svež miris.

 

Potrudite se da uklonite grinje. Danas postoje sredstva koja olakšavaju uklanjanje grinja sa površinskih delova nameštaja i tepiha u vidu sprejeva protiv grinja ili specijalne medicinske navlake koje ne dozvoljavaju prodiranje grinja u jastuke, dušek ili posteljinu.

Izvor: www.zadovoljna.hr

[hr]

Share

You may also like...