Pronađen uzrok netolerancije na gluten?

gf5Dr Benjamin Lebwohl, gastroenterolog Centra za celijakiju, Univerziteta Columbia u New York-u, autor mnogih istraživačkih radova o celijakiji i netoleranciji na gluten je na nedavnom predavanju napomenuo jednu činjenicu koja zaslužuje dalje istraživanje.

Naime, nakon samog predavanja dr Lebwohl je odgovarao na pitanja okupljenih i naglasio da oboleli od celijakije imaju manje bakterija u crevima što je dalje razvilo diskusiju o uzroku alergije na gluten.

Pitanje je glasilo: „Šta smo učinili unazad 50-60 godina sa žitaricama i sa našom prehranom da je u poslednje vreme toliko obolelih od celijakije? Uzgajamo li žitarice na drugi način?

Pročitajte: Gde se sve krije gluten?

Prisutnost bakterija u crevima je vremenom smanjenja kod većine stanovništva. Uzrok tome je jednim delom prevelika upotreba antibiotika. To se odražava na celo stanovništvo, a naročito na populaciju sa genetskom predispozicijom na autoimuna oboljenja.

Potpun odgovor dr Lebwohla:

Ne mislim da se radi o količini uzgojenog žita ili glutena. Mislim da je nešto u okolini što se dramatično promenilo i da je uzrokovalo povećanje obolelih od celijakije, ali i osobe koje imaju alergiju na gluten i glutensku intoleranciju. Mislim da bi razlog mogao biti povećanje upotrebe antibiotika čime se promenila struktura mikroba u našem organizmu.

U suštinii, jedno istraživanje od pre nekoliko godina je pokazalo da je jedna bakterija H.pylori bila prisutna u crevima većine stanovništva, a da je u zadnje vrijeme prisutna u samo 10% populacije. Ono što smo zapravo otkrili je da oboleli od celijakije imaju mnogo manje te bakterije u crevima, te smo se zapitali da li je ona bila odbrana organizma od glutena? Ovo je vrlo široko pitanje i za sada nismo sigurni.

Pročitajte: Da li je gluten ipak štetan za sve?

Izvor: Richmond Times, USA; www.bez-glutena.hr

[hr]

Share

You may also like...