Da li je gluten ipak štetan za sve?

gluten free

Alergija na hranu je sve rasprostranjenija, a alergija na gluten okupira sve veći broj ljudi i naučnika. Najnovije istraživanje i najveće studija sprovedena u Velikoj Britaniji dala je odgovor na pitanje o kojoj su se već godinama unazad vodile polemike.

Istraživanje Go gluten free, sprovedeno od strane Rowett institucije za ishranu i zdravlje na Aberdeen univerzitetu potvrdilo je da je ishrana bez glutena blagotvorna je čak i za ljude koji nemaju intoleranciju na gluten, digestivnih problema, niti boluju od celijakije. Iako još uvek nije pronađen uzrok alergije na gluten, neka istraživanja govore da je za to kriv današnji uzgoj žitarica koje sadrže gluten, pre svega pšenica. Detaljnije o simptomima koje izaziva gluten možete pročitati ovde, a kome se dijeta bez glutena preporučuje pročitajte ovde.

Učesnici su jeli hranu bez glutena u periodu od tri nedelje, a potom su se vratili na redovnu ishranu koju su imali pre studije.

Rezultati su pobili tvrdnje mnogih  da ishrani bez glutena nedostaju hranljive materije i da su na neki način “loše” za zdravlje ljudi. U stvari, ovi učesnici koji nisu imali alergiju na gluten niti celijakiju, su se osećali bolje, a rezultati su pokazali da su imali:

  • smanjen nivo holesterola i soli,
  • povećani nivo energije,
  • jasnije razmišljanje i
  • povećan sadržaj vlakana svojih obroka.

Pročitajte još: Kako da počnete sa ishranom bez glutena?

Izvor: www.glutenfreeworks.com

[hr]

Share

You may also like...