7 simptoma koji pokazuju da imate probleme sa hranom

problem sa hranom

Problemi sa hranom manifestuju se kroz reakciju organizma u vidu simptoma koji se mogu javiti putem različitih organa. Istraživanja kažu da svega 2% populacije ima alergije na hranu, ali se procenjuje da čak 35% ima netoleranciju na određene namirnice koji se izražavaju kao simptomi alergije na hranu. Obe kliničke manifestacije ispoljavaju se često i mogu se javiti u bilo kom starosnom dobu.

Koja je razlika između alergije i intolerancije na hranu?

Alergija na hranu je reakcija imunološkog sistema često dovoljno jake da može ugroziti život . Uzročno – posledična reakcija je relativno brza, pa se prvi simptomi alergije na hranu mogu javiti u intervalu od jedne sekunde do dva sata, ali se mogu ispoljiti i kasnije. Alergija je reakcija organizma na određene proteine iz hrane (gluten, kazein…) protiv kojih se organizam bori posredstvom IgE antitela, posmatrajući ih kao štetne. Simptomi alergijske reakcije mogu biti blagi (kožni osip, svab, blago oticanje usana, kože, curenje iz nosa, mučnina), ali mogu biti i veoma ozbiljniji (otežano disanje, gušenje, oticanje, bolovi u trbuhu, povraćanje, proliv, gubitak svesti) i dovesti do anafilaktičkog šoka koji može imati vrlo ozbiljne posledice.

Intolerancija na hranu utiče na sam kvalitet života, ali ga ne ugrožava. Najčešće se dovodi u vezu sa hroničnim stanjima i simptomima. Intolerancija nastaje usled nedostatka specifičnih enzima potrebnih za probavu hrane, ali i zbog patološke reakcije na neke uobičajene komponente u hrani, hemijske preosetljivosti na neke dodatke hrani (aditivi), psihološkog uzroka (stres), sindroma nervoznih creva.

problem sa hranomSimptomi koji mogu uputiti na probleme sa hranom:

  1. Gastrointestinalne tegobe: gastritis, nadimanje, sindrom iritabilnog creva, dijareja, opstipacija, malapsorpcija.
  2. Neurološke smetnje: glavobolja, migrena, vrtoglavica.
  3. Dermatološke promene: akne (kod odraslih), ekcem, svrab kože, osip.
  4. Bolovi u zglobovima i mišićima: od atipičnih bolova i otečenosti zglobova do reumatoidnog artritisa, fibromijalgija.
  5. Psihološke smetnje: hronični umor, nesanica, depresija, anksioznost.
  6. Respiratorne tegobe: astma, rinitis-može se preklapati sa alergijskim procesom.
  7. Probleme kontrole telesne težine.

Svi navedeni simptomi mogu upozoriti da se radi o problemu sa hranom, ali često mogu navesti i na pogrešan trag. Potrebno je uraditi testiranje na alergije ili intoleranciju na hranu kako bi se utvrdilo da li se radi o intoleranciji ili alergiji na hranu ili pak, da je u pitanju neko drugo oboljenje. Dijagnoza se postavlja na osnovu lične i porodične anamneze, zatim kožnih i krvnih testova.

 

Izvor: www.analiza.co.rs  www.ordinacija.hr

[hr]

Share

You may also like...