Osnovne cake bezglutenskog kuvanja i 3 jednostavna recepta bez glutena

bezglutensko kuvanjeBezglutensko kuvanje se u osnovi ne razlikuje od normalne pripreme obroka. Međutim, postoje određena pravila kojih se morate pridržavati kako biste bili sigurni da je jelo spremno na pravilan način. Bezglutensko kuvanje se uglavnom svodi na kućni rad, pa morate biti osigurani adekvatnim informacijama kako bi jelo bilo 100 % bez glutena.

Ovo je vodič za sve one koji žele da pripreme jednostavan bezglutenski obrok.

Sve više je ljudi sa alergijom na hranu i drugim problemima vezanim za ishranu. Druženja i proslave moraju biti prilagođene drugačijem načinu ishrane, kako bismo na pravi način pokazali gostoprimstvo i razumevanje za život bez glutena i drugih alergena. Bezglutensko kuvanje se posmatra kao jedna od najkomplikovanijih vrsta ishrane, jer je gluten svuda prisutan, a priprema testa bez glutena nije jednostavna.  

Pored upotrebe specijalnih bezglutenskih namirnica, osobe koje imaju probleme sa glutenom zahtevaju i poseban način pripreme hrane.

Bezglutenska ishrana

Deklarisani, bezglutenski proizvodi ne samo da su skuplji od običnih, već je i ponuda znatno slabija od glutenske. Zbog toga se osobe na bezglutenskoj ishrani baziraju na pripremi hrane kod kuće. To je ujedno i najbezbedniji način. Priprema bezglutenskog jelovnika ne mora da bude kompikovana. Glavno je da znate da bezglutenska kuhinja koristi svo meso, svo povrće i voće. Mnogo je više namirnica bez glutena koje su dozvoljenje u bezglutenskoj ishrani, nego onih koje su zabranjene.

bezglutensko kuvanjeUkoliko se kuvanje zasniva na mesu i povrću – uvek ste sigurni da nema glutena. Problem nastaje kod začina, dodataka ishrani i kod proizvoda od brašna. Hleb, kolači, keksi, pite, mafini, torte – sve mora da se bude 100% od bezglutenskog brašna.

Sve o glutenu i bezglutenskoj ishrani, bezglutenskim žitaricama, načinima obrade i mogućnostima koje bezglutensko brašno ima u testima možete naučiti u jedinstvenoj Školi bezglutenskog kuvanja i kod nas.

Koja su brašna bez glutena?

Pre svega to su bezglutenske mešavine (kupuju se gotove u bolje snabdevenim prodavnicama), kukuruzno brašno, pirinčano brašno, proseno brašno, heljdino brašno, brašno od leblebije, krompirovo brašno, tapioka brašno, amarant, kinoa. Rukovanje sa bezglutenskim brašnom nije tako jednostavno, ali postoje određena pravila za pripemu bezglutenskog testa  kojih se treba pridržavati.

Evo nekoliko osnovnih pravila kako da izbegnete početničke greške u bezglutenskoj ishrani:
  • Doslovno prevođenje glutenskih recepata u bezglutenskom kuvanju jedna je od prvih početničkih grešaka. Ukoliko se prvi put susrećete sa bezglutenskim brašnom, sigurnije je rukovoditi se bezglutenskim receptom, a eksperimentisanje sa drugim receptima ostaviti za kasnije, kada se dobro upoznate sa bezglutenskom ishranom.
  • Brašna bez glutena ne treba previše mesiti. Preterano rukovanje može dovesti do gumenaste strukture i trdog peciva.
  • Zbog nedostatka glutena i svoje gumenaste i skrobaste strukture, bezglutenska brašna zahtevaju više tečnosti.
  • Takođe, bezglutensko testo traži masnoću – ali pazite da ne preterate.
  • Možda će vam se smesa učiniti previše tečna, ali nikako nemojte dodavati brašno ukoliko to nije po originalnom bezglutenskom receptu.

Koje namirnice su dozvoljene u bezglutenskom kuvanju?

bezglutenskoj ishrani

 

Velika prednost bezglutenskog kuvanja nalazi se u većem broju namirnica koje su dozvoljene. To su: meso i riba, jaja, čvarci i deklarisano suhomesnato (proverite koja su dozvoljena na Listi namirnica bez glutena), svo povrće i voće, svi orašasti plodovi (ukoliko nema alergije), svi mlečni proizvodi, sokovi, vino, čokolade i bombone.

Nedozvoljene namirnice u bezglutenskoj ishrani:

Hleb i peciva od pšeničnog, ječmenog, ovsenog i ražanog brašna, ali i od speltinog i kamut brašna, keksi i čokolade sa biskvitom, kus kus, bulgur, durum, pivo.

Postoji nekoliko vrsta piva bez glutena, ali obavezno morate tražiti deklarisana.

pivo bez glutena

Skriveni gluten može se naći i u proizvodima za koje nikada možda ne biste rekli da sadrže gluten: soja sos, kečap, korn fleks, proizvodi od ovsa, kiseli krastavčići, razni sosovi i prelivi, čips, aleva paprika i začini, suve smokve, ruževi, paste za zube. Pročitajte u kojim još namirnicama se gluten može sakriti.

5 saveta za bezglutensko kuvanje

  1. Budite sigurni da su sve namirnice bez glutena

Ukoliko u bezglutenskom kuvanju koristite mešavinu začina ili mešavinu za kolače ne bi trebalo da su kupljeni “na merenje”. Svi sastojci koje nameravate da upotrebite treba da budu u originalnom pakovanju kako biste bili sigurni da su adekvatni za bezglutensko kuvanje. Na primer, ako vam je za pravljenje kolača neophodan puter, postarajte se da bude nov, neotpakovan. Tako izbegavate rizik od kontaminacije proizvoda. Potražite na svim proizvodima oznake i deklaracije na kojim piše Bez glutenaGluten free ili Proizvedeno u gluten free okruženju.

  1. Novo posuđe za pripremu hrane bez glutena

Kupovina novih posuda za pripremu hrane ne mora biti velika investicija. Naročito su važne drvene daske i varijače koje je veoma teško detaljno oprati od glutena, kao i plastika. Važno je da svo posuđe držite odvojeno, po mogućstvu valjalo bi da ih odlažete u originalna pakovanja skrivena od raspršavanja glutena. Postoje jednokratna kuhinjska pomagala od papira za pečenje projica i mafina ili aluminijumskih kalupa za pečenje hleba i kolača, koja su veoma praktična. Takođe, svo posuđe i kuhinjska pomagala bi trebalo obeležiti ukoliko nameravate redovno kuvati bez glutena. Nova činija za mešanje hrane, modle za pripremu mafina, spatula za kremove, važno ih je sve obeležiti oznakom da je bez glutena.

bezglutensko kuvanje

  1. Uverite se da vam je kuhinja očišćena

Naravno, ne sumnjamo da je vaša kuhinja uvek uredna i čista. Ovo je samo dodatni korak koji se preduzima radi izbegavanja unakrsne kontaminacije. Ukoliko u kući ostali članovi nemaju restrikciju u ishrani, važno je dodatno proveriti kuhinjski prostor. Prilikom bezglutenskog kuvanja radnu površinu za pripremu hrane bi trebalo još jednom očistiti potpuno novim sunđerom i krpom i uveriti se da nema npr. hlebnih mrvica. Kod pečenja u rerni nije zabeležena pojava unakrsne kontaminacije, dok kod spremanja hrane u mikrotalasnoj pećnici – jeste. Usled prskanja, na gornjoj površini mikrotalasne rerne mogu se naći ostaci hrane koja sadrži gluten. Da bi se izbegla kontaminacija, najbolje bi bilo da hranu u mikrotalasnoj rerni pripremate poklopljenu.

unakrsna kontaminacija

  1. Čistite posuđe odvojeno

Da bi se izbegla glutenska kontaminacija, posuđe namenjeno za pripremu bezglutenske hrane uvek perite odvojeno od ostalog posuđa. Interesantan je podatak da su mrvice iz mašine za pranje posuđa, ukoliko se svo posuđe pere zajedno, najčešći uzrok unakrsne kontaminacije, zato je daleko bolje ručno pranje posuđa, sapunicom i vodom nego upotreba mašine za pranje posuđa.

kolač bez glutena

  1. Bezbedno serviranje kolača

Kolačići su verovatno najbezbednija stvar za serviranje. Svaki je poslužen u sopstvenoj papirnoj korpici. Međutim, do kontaminacije može doći ukoliko se istim nožem seku zajedno kolači sa i bez glutena. Bezglutenske kolače uvek servirajte odvojeno od ostalih kolača, nikada na istom tanjiru. Po mogućstvu, držite ih udaljenim jedne od drugih, jer mrvice koje se rasipaju tokom sečenja kolača lako mogu da kontaminiraju.

Nepogrešiv recept za univerzalno testo za hleb bez glutena

hleb bet glutena

Ukoliko želite da napravite hleb bez glutena ili neko pecivo od bezglutenskog brašna, a niste nikada pravili testo bez glutena predstavljamo vam recept sa kojim ne možete pogrešiti, za tzv. Ivanine pogačice, a zapravo je višenamensko. Od njega možete napraviti i hleb bez glutena i kvasca ili mafine ukoliko smesu stavite u odgovarajući kalup. Testo jeste tečnije, ali bez brige. Ukoliko, pak želite po origalnom receptu da napravite pogačice – kašikom stavljajte smesu u pleh i formirati nekoliko pogačica.

Sastojci:

1 jaje (ukoliko je jaje isključeno iz ishrane stavite odgovarajuću zamenu za jaja)

200 ml jogurta (ukoliko su mlečni proizvodi isključeni, jogurt zamenite sa kiselom vodom)

200 g bezglutenske mešavine

malo soli

1/2 praška za pecivo

Postupak: Umešati sve sastojke, premazati pogačice (ili hleb ili mafine) sa masnoćom i peći na 200 stepeni, otprilike od 20 minuta ukoliko su pogačice u pitanju, do 45 minuta ukoliko ste testo stavili u kalup za hleb.

Jednostavni čokoladni kolač bez glutena i jaja

kolač bez glutena

Ovo je jednostavan recept za čokoladnu poslasticu koja uspeva i početnicima u bezglutenskoj ishrani. Toliko je jednostavan da nije potrebno precizno merenje, već se meri u čašama.

Sastojci:

3 čaše jogurta

3 čaše brašna

3 čaše šećera (može i manje)

1 čaša ulja

1 kašika sode bikarbone

4 kašike kakaa

Sve sastojke umutiti i peći 30 minuta na 180 stepeni.

U međuvremenu pripremiti glazuru: prokuvati 8 kašika šećera, 100 ml mleka, 70 g putera i 100 g čokolade.

Kada se kolač malo prohladi premazati ga sa tankim slojem džema, a nakon toga kašikom sipati glazuru. Kada se ohladi – kolač seći na kocke i služiti.

Keks bez glutena

keks bez glutena

Ovo je univerzalna smesa za keks bez glutena. Možete dodavati cimet, čokoladu, rogač po želji vodeći računa ako dodajete suve sastojke, da sipate malo više tečnosti, ili ukoliko dodajete tečne sastojke, da stavite malo više brašna. Od ove smese možete kreirati oblike po želji, čak ih filovati kao vanilice.

Sastojci:

100 g putera

100 g šećera

65 ml vode

kesica vanilin šećera

250 g brašna

1/2 kesice praška za pecivo

Postupak: Vanilin šećer otopiti sa vodom na tihoj vatri. U drugoj činiji pomešati suve sastojke, a zatim ih sjediniti sa toplom šećernom vodicom. Testo ostaviti 3 sata u frižideru da odmori. Testo rastanjiti, praviti oblike i peći 15 minuta na 180 stepeni.

Poslastice bez glutena

slatkiš bez glutena

Puding i šlag su uvek dobra i jednostavna kombinacija. Puding iz kesice i šlaga može biti vaš izbor, ali ukoliko želite ipak nešto iz sopstvene kuhinje, a da pritom ne morate da uključujete šporet, puding od čia semenki i tapioka kuglica su odlično rešenje. Potrebno je samo potopiti semenke ili kuglice u mleko ili jogurt, dodati ukus koji volite (voće, čokoladu, cimet, vanilu…) i ostaviti pola sata da se smesa pretvori u puding.

Za kraj: strpljenje i ljubav

Bilo da ste početnik u beuglutenskom kuvanju ili da kuvate za osobu na bezglutenskoj ishrani budite strpljivi i uporni. Samim tim što ste pokazali dobru volju da pripremite obrok za osobu na bezglutenskoj ishrani znači da vam je do nje veoma stalo. Ne samo da ste učinili divan gest i pažnju prema dragoj osobi, već će ona osetiti neverovatnu podršku na svom bezglutenskom putu.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice u vezi bezglutenskog kuvanja uvek se možete rukovoditi listom namirnica bez glutena. Važno je da su kuhinjski aparati, pribor i radna površina očišćeni na adekvatan način kako ne bi došlo do unakrsne konatminacije. Ako imate dodatna pitanja uvek ih možete postaviti u grupama podrške na društvenim mrežama.

Kliknite ovde da preuzmete kompletnu listu u PDF formatu

[hr]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

You may also like...