7 vrsta hrane za koje nikada ne biste rekli da sadrže gluten

20069121039_93b9eafe1f_z

Ukoliko imate celijakiju ili bilo koje stanje koji zahteva izbegavanje glutena (alergija na gluten, celijakija ili intolerancija na gluten) – verovatno ste osnovna pravila brzo naučili, na primer da hleb, kolači, grickalice, pivo obavezno sadrže gluten ukoliko to jasno nije napisano. Ali gluten se može naći i u mnogim neočekivanim namirnicama, kao što su kiseli krastavčići, slatkiši, čak i meso.

Ukoliko niste sigurni da li treba izbaciti gluten iz ishrane pročitajte ovde.

Mnogi stvari koje i nisu hrana mogu sadržati gluten, najčešće zbog kontaminacije, kao što su na primer ruževi i proizvodi za negu usana. Ali i vitamini, suplementi, čak i određeni lekovi mogu sadržati gluten, tako da morate biti sigurni da vaš lekar to zna ili se konsultujete sa proizvođačem ili uvoznikom. Bezbedna gluten free kupovina podrazumeva proverene proizvode. U grupama podrške možete naći gluten free proizvode koji nisu deklarisani, a koji su bezbedni za upotrebu.

Namirnice koje sadrže gluten

Pogledajte koja su to neočekivana mesta na kojima se gluten nalazi veoma često:
1. Soja sos

q0zvnn8sxy0-neven-krcmarek
Soja sos nije napravljen samo od jednog sastojka, soje. Za zgušnjavanje se obično koristi gluten. Budite obazrivi i prilikom kupovine potražite one koji ne sadrže gluten.
2. Kiseli krastavčići
U zavisnosti od procesa kiseljenja, slad sirće se pravi od ječma, pa često kupovni krastavčići sadrže gluten. Proizvođači kiselih krastavčića bez glutena koriste sirće koje sadrži kukuruz umesto pšenice.
3. Hot dog i kobasice
Određene kobasice i viršle sadrže gluten, tako da je najbolje koristiti one bez dodataka, koje su 100 % od mesa.

kontaminacija gluten

4. Veganski burgeri

Mnoge veganske pljeskavice sadrže gluten. Ostale lažne mesne prerađevine se takođe oslanjaju na gluten, jer daju teksturu koja liči na pravo meso.
5. Dresing za salate
Dresing za salate sadrži sastojak koji zgušnjava sos, a koji se često pravi od brašna. Kada kupujete dresinge obratite pažmju na „modifikovan skrob“ ili gustin koji nije na bazi pšenice.

6. Čips

stocksnap_uvauuqq3vp-1
Osnovni čips ima jednostavnu listu sastojaka, ali neke vrste koriste pšenicu, ječam ili raž kako bi stvorili drugačiji ukus.
7. Gumene bombone
Često se navodi da gumene bombone sadrže gluten kao jedan od glavnih sastojaka, ali postoje mnogi brendovi koji su ga izbacili.

Pročitajte i ovo: Iza kojih namirnica se sve gluten može sakriti?

Izvor: sheknoweverything.com


Pročitajte i...