Kako sam preživela alergijsku reakciju na hranu u restoranu?

 

alergijska reakcija

Teško je zamisliti šta sve čovek sa alergijom proživljava u trenutku alergijske reakcije. Šta razmišlja? Čega se najviše plaši? Posebno je nedokučivo prepoznavanje osećanja kada je u pitanju alergijska reakcija na hranu kod dece.

Ono što je kod alergija najveća misterija je to da se često ne zna od čega je nastala i kako se može manifestovati. Ponekad možemo reagovati i na tragove alergena u hrani, a nekada to može biti jedan od sastojaka u obroku, a da reakcija izostane.

Pred vama je iskustvo jedne reakcije koja se desila u restoranu, iz ugla mame devetogodišnje devojčice koja je usled problema sa alergijama morala naglo da postane velika.


alergijska reakcija

Počelo je tako što se moja ćerka blago okrenula ka meni i upitala me svojim devetogodišnjim glasićem:

„ Mama, da li sam u redu?“

Samu sebe sam pripremala na najgore. Brzo sam je odvela do toaleta da bih detaljno proverila njeno stanje. Zbog velikih alergija, u restoran smo ponele svoju hranu kako bi ona mogla da uživa u proslavi, jer je njen košarkaški tim imao klupsku večeru i nismo želele da ona to propusti.

Inače, ne pamtim kada smo negde jele van svoje kuće.

To je sa jakim alergijama na hranu skoro neizvodljivo.

Nakon 20 minuta od početka večere, požalila se na jak svrab u nogama. U trenutku kada se okrenula ka meni, mogla sam da primetim prve simptome alergijske reakcije: velika ispupčenja koja su prekrivala obe noge. Neravnine na koži su zaista izgledale kao džinovski ujedi komaraca. Kružići nepravilnog oblika koji su se pojavili na koži bili su jako crvene boje i pomalo otečeni.

white-791099_1280

Alergijska reakcija na hranu

Alergije na hranu su nepredvidive i kada imate ovakve simptome, nikada sa sigurnošću ne znate šta se zapravo događa. U tom trenutku nisam znala da li je ovo početni anafilaktički simptom ili klasična kontaktna reakcija. Zbog činjenice da su neravnine bile izolovane na samo jednom delu njenih nogu koji je bio u dodiru sa stolicom na kojoj  je sedela, smirenim tonom sam joj rekla:

„ Mislim da je u pitanju kontaktna reakcija. Opraćemo noge, prebrisaćemo stolicu na kojoj sediš i kroz par minuta ćeš mi reći kako se osećaš. Da li je to u redu?“

„ U redu“, odgovorila je i ispustila iz sebe dah koji je nesvesno zadržavala, uplašena šta joj se dešava sa telom.

Dok je ispirala noge ispitivala sam je:

„ Da li osećaš nešto neobično u ustima?

Da li te pecka jezik?

Svrbi?

Da li ti je muka?

Imaš li smetnje pri disanju?

Da li primećuješ neke druge simptome?“

To su pitanja koja bi trebalo zapamtiti ukoliko imate dete sa alergijom na hranu.

alergijska reakcijaOdgovorila mi je: „ Ne, samo me jako svrbi, ne mogu to da podenesem.“

Trljala sam joj nogice i hladila mokrim rukama, da ne bi raščešala kožu i napravila sebi rane. Otvorene rane od češanja pored krvarenja mogu privući i bakterijsku infekciju, pa nisam smela da dozvolim da se to desi.

Saznajte  kako da tretirate ekcem kod dece.

Sva sreća, sa sobom uvek nosim antihistaminik.  Dok nije počeo da deluje – trljala sam dlanovima, duvala, hladila vlažnim rukama kako bih joj ublažila bolan svrabež. Samo 20 minuta kasnije, ispupčene neravnine su bile manje. Nakon sat vremena su se skroz povukle i nestale i svi simptomi alergijske reakcije su nestali.

Bila je u redu.

Unakrsna kontaminacija

Obrisala sam stolicu vlažnim maramicama i papirnim ubrusima, jer bi svaka krpa iz restorana sigurno bila unakrsno kontaminirana. I to su stvari o kojima treba da razmišljate kada se suočavate sa alergijama na hranu. Adekvatno čišćenje kuhinje, kuhinjskih aparata i mesta za ručavanje je naročito važno za bezbedan obrok.

clean-571679_1280Moja ćerka ne voli kada njene alergijske reakcije na hranu skreću pažnju na nju, zato sam sigurna da je bila prestravljena što sam morala da brišem njenu stolicu naočigled ostalih. Bilo kakvo skretanje pažnje na alergiju ili bilo kakvi signali koji upućuju na različitost, deca inače teško prevazilaze.

Zato je veoma važno pričati sa decom i predstavite im sve aspekte suočavanja sa alergijom na hranu.

Želela sam da podelim ovo iskustvo kako bi ljudi razumeli kakav emotivni danak može uzeti alergija na hranu i alergijska reakcija uzrokovana hranom. To vas pogodi onda kada to najmanje očekujete. Opasnost je uvek prisutna i stalno morate biti na oprezu.

Čak i kada sve pažljivo uradite i isplanirate, proteine hrane je ponekad nemoguće izbeći. To je razlog zašto ponekad postoje ograničenja u pogledu hrane u određenim okolnostima.

alergija na hranu

Ako su zamolili vas ili vaše dete da na kratko isključite određenu hranu i ako ste pristali da ispoštujete određena pravila kod restriktivne ishrane u avionu, učionici, na izletu, sportskom timu…znajte da sam vam, sa dubokim poštovanjem, veoma zahvalna na tome. Kada to činite, pomažete da moje dete bude bezbedno. Šaljete joj snažnu poruku da brinete o njoj i o deci koja imaju slične probleme, a što je najvažnije, dozvoljavate joj da bude bezbrižna, rasterećena, makar i na kratko.“

Alergijska reakcija na hranu nije bezazlena. Ne samo da osobe koje imaju alergiju na hranu moraju misliti o tome svaki dan i prilikom svakog obroka, one svakodnevno proživljavaju diskriminaciju, psihološki stres, pritisak i opasnost prilikom ishrane van kuće. Ako imate nekog u okruženju ko je alergičan na određenu namirnicu, pitajte, čitajte, kuvajte za njega i na taj ne samo da ćete pomoći u širenju svesti o alergijama na hranu, već ćete pokazati da vam je i iskreno stalo do vašeg prijatelja.

Pročitajte: Da li deca mogu prerasti alergiju na hranu?

Izvor: foodallergyconsulting.com

[hr]

Share

You may also like...