Saznajte najbolji način kako da tretirate ekcem kod dece

ekcem kod dece

Postoji mnogo tekstova na temu ekcema kod dece, ali ovaj sažima sve osnovne činjenice i savete na jednom mestu.
Ekcem je hronično zapaljensko oboljenje kože koje se uobičajeno pojavljuje kod dece već u prvim mesecima od rođenja. Veoma je važno na vreme naučiti kako tretirati ekcem kod dece kako bi se mogućnost ka razvijanju drugih atopijskih bolesti smanjila.

Činjenica je da 10% beba ima neki oblik ekcema.

Postoji nekoliko oblika ekcema koje deca u tom uzrastu mogu razviti, ali najčešće se javlja atopijski dermatitis, hronično stanje koje se povezuje sa atopijom i imunim sistemom. Ekcem se kod dece najčešće razvija do pete godine života.

Razumevanje simptoma i prepoznavanje eventualnih okidača (alergena) koje beba ima je veoma važno za određivanje vrste ekcema koji je prisutan. Dijagnostikovanje ekcema kod dece pomaže u kontrolisanju stanja kože i načina tretiranja ekcema, a jedini način da saznate koji tip ekcema ima vaše dete je da odete kod doktora.

Kako se ekcem kod dece razvija?

Kod mnogih oblika ekcema pravi uzrok se ne zna. Ono što se zna je da manja deca koja razviju ekcem imaju kombinaciju genetskih faktora, okruženja i stanja imunog sistema.

ekcem kod dece

Jednostavno rečeno: kada nešto spolja, a to mogu biti inhalacioni ili nutritivni iritanti i drugi provocirajući faktori, kao što su sapun, šamponi, vuna, znoj, emotivni stres, infekcija, povišena telesna temperatura, klimatski faktori…, dođu u kontakt sa imunim sistemom, koža postaje crvena, osipa se i svrbi. Suva koža kod dece prvi je znak ekcema kod dece.

Ekcem nije alergija, već ga alergija može izazvati.

Takođe se zna da bebe koje u porodičnoj anamnezi imaju u atopijski dermatitis, astmu ili alergijski rinitis verovatno će razviti atopijski dermatitis, a veliki je procenat atopijskog dermatitisa kod beba će kasnije prerasti u alergijski rinitis, astmu ili alergiju.

Za manje upućene: Ekcem nije zarazan. Vaša beba ne može da ga dobije od druge osobe ili da ga nekome prenese.

Da li je ekcem različit kod beba, trogodišnjaka ili starije dece?

Ekcem izgleda, ali i ponaša se drugačije kod beba i manje dece nego kod malo veće dece. Lokacija ekcema se menja kako deca raastu, tako da je važno znati šta treba posmatrati tokom svake dečije faze.

Otprilike 1 od 10 dece ima ekcem. Uglavnom se prvi simptomi ekcema kod beba javljaju u prvim mesecima do pete godine.

Dobra vest je da će se ekcem vremenom povući kod više od polovine dece koja ga razviju tako rano, ili će se u ostalim slučajevima nastaviti, ali u slabijem obliku. Mnoga deca osećaju poboljšanje na koži već od pete godine.

Lokacija i simptomi ekcema kod dece

Ekcem kod beba u prvih 6 meseci

Promene na koži u vidu ekcema obično se javlja na licu, obrazima, bradi, čelu i temenu. Takođe, može se širiti na druge delove tela, ali nije uobičajeno da se javlja na pelenskoj regiji, gde vlaga štiti kožu. Kod najtežih oboljenja može doći do generalizacije oboljenja, do velike zahvaćenosti kože i svraba koji često onemogućuje miran san.

Ekcem kod beba od 6 do 12 meseci

U ovom uzrastu, ekcem se obično javlja u predelu laktova i kolena – mestima na kojima je lako da se počešu kad puze. Ukoliko se ekcem inficira nekom bakterijom mogu se pojaviti žute kraste i vezikule (mehurići), što dovodi do vlaženja. Pogoršavanje stanja usled sekundarne infekcije najčešće je uzrokovano stafilakoknim bakterijama ili herpes virusom.

Ekcem kod dece od 2 do 5 godina

Oko druge godine ekcem se javlja na laktovima, kolenima ili na zglobovima, člancima i rukama. Takođe, može se pojaviti oko usana i u predelu očnih kapaka. Koža može izgledati suva i pokrivena zadebljanjima, nalik krastama. Češanje ovih promena, može dovesti do unošenja mikroorganizama, čije lečenje zahteva antibiotsku terapiju.

Ekcem kod dece preko 5 godina

Ekcem se u ovom uzrastu razvija na naborima laktova i kolena, a ponekad je samo na detetovim rukama. Crvenilo koje izaziva svrab može se pojaviti iza ušiju, na stopalima, temenu i ti simptomi mogu ukazati da se radi o atopijskom dermatitisu kod dece. Međutim, ovi simptomi su karakteristični i za druga stanja, kao što je seboreični dermatitis, koji je povezan sa ekcemom.

Šta pogoršava ekcema kod dece?

Ključ lečenja je u kontolisanju iritirane kože. Veoma je važno znati koji su to svakodnevni iritanti iz okruženja koji mogu pogoršati stanje ekcema kod dece.

Neki od najčešćih iritanata ekcema kod dece su:

 • suva koža
 • vrućina ili znojenje
 • infekcija
 • alergeni (alergeni u prirodi, kućni ljubimci, prašina…)
 • Potrudite se da uklonite grinje. Danas postoje sredstva koja olakšavaju uklanjanje grinja sa površinskih delova nameštaja i tepiha u vidu sprejeva protiv grinja ili specijalne medicinske navlake koje ne dozvoljavaju prodiranje grinja u jastuke, dušek ili posteljinu.
 • hrana (uglavnom mleko, jaja, gluten, kikiriki, soja…)
 • zima, suv i hladan vazduh
 • deterdženti
 • sredstva za higijenu i negu (naročito oni koji sadrže alkohol kao što su parfemi i toaletne vode)
 • sredstva za dezinfekciju
 • hemikalije (sprejevi, ovlaživači vazduha)
 • stres
 • duvanski dim
 • određeni materijali (vuna)

 

Pljuvačka (balavljenje kod beba) takođe može izazvati iritaciju na bebinim obrazima, bradi, vratu.

 

Dijagnostika ekcema kod dece

dijagnostka ekcema kod dece

Svako dete ima drugačiju kombinaciju simptoma i ponekad nije jednostavno dijagnostikovati ekcem, jer se njegovi simptomi mogu pomešati sa simptomima seboreičnog dermatitisa, psorijaze ili kontaktnog dermatitisa, koji je prouzrokovan direktnim kontaktom sa iritantom, kao što je hemikalije, lekovi, metali ili sredstva za higijenu.

Ukoliko doktor posumnja na ekcem, medicinska istorija je najbolji dijagnostički alat. Lična i porodična anmneza su jedni od najvažnijih signala. Postojanje alergije, astme, rinitisa u porodici može ukazati na razvoj atopije i ekcema kod dece. Doktor će analizirati simptome i ukoliko je potrebno preporučiće dodatne analize kao što su test iz krvi, patch ili prick test.

Kako možemo pomoći detetu sa ekcemom?

Važno je da znamo da svako dete može drugačije reagovati na ekcem. Najbolji način kontrole ekcema je izbegavanje simptoma i provocirajućih faktora ekcema. Ukoliko znamo uzrok – lako ćemo držati stvari pod kontrolom, ali ponekad je to spoj uzroka koji se otkrivaju vremenom. Naoružajte se strpljenjem i smireno pristupite rešavanju problema. Ishrana je jedan načina da smanjite simptome ekcema kod dece.  S jedne strane potrebno je eliminisati određenu hranu iz ishrane, a s druge strane češće konzumirati druge hranljive namirnice. Postoji više vrsta eliminacionih dijeta, te je potrebno sa lekarom odrediti koji je pravi nači ishrane protiv ekcema.

Postoje neke stvari koje možemo uraditi kako bismo olakšali detetovu borbu sa ekcemom. Međutim, ako se osip i svrab pogoršavaju, može doći do pojave sekundarne infekcije, do nastanka žutih krasta i vlažnih mehurića.

Od svih proizvoda za negu kože trebalo bi koristiti one koji u sebi ne sadrže boje i sulfate, kako se bebina koža ne bi dodatno iritirala. Koliko tipova ekcema – toliko i krema, koje jednima mogu savršeno odgovarati, dok drugima mogu dodatno iritirati već oštećenu koži. U tom slučaju, preporučujemo uzimanje uzroka krema (testera) kako biste proverili da li proizvod odgovara koži vaše bebe. Testiranje kreme za ekcem uradite na manjoj površini kože, prvo na zdravoj, a onda i na ekcemom zahvaćenoj koži. Ukoliko dođe do jakog peckanja, krema ne odgovara bebinoj koži.

Nega dečije kože sa ekcemom 

ekcem kod dece

Kreme i losioni se klasifikuju po količini ulja i vode koju sadrže. Što više ulja u kremi – bolji su rezultati u tretiranju ekcema. Sve vrste hidratacije – kreme, losioni, emolijensi, uljani preparati – trebalo bi da se nanose u tankom sloju, više puta dnevno, a najmanje dva puta, ujutru i uveče.

Pravilo “3 minuta” u lečenju ekcema kod dece

Najveći efekat krema postiže se do tri minuta nakon kupanja.

Uljani preparati su prvi izbor u tretiranju ekcema kod dece. Oni imaju naveći sadržaj ulja i daju koži dosta vlage. U slučaju da se ekcem nalazi u predelu obraza, brade i oko usana, usled vlaženja kože pljuvačkom (balavljenje) preporučuju se uljani preparati, jer daju koži vlažnost i sprečavaju dalju iritaciju.

S druge strane, tokom leta ipak radije koristite kreme za ekcem umesto uljanih preparata, kako bi se sprečio osip od vrućine, koji je čest kod dece. Kreme sadrže manji procenat ulja, a losioni najmanji. Oni mogu sadržati konzervanse koji izazivaju iritaciju, čak peckanje, ukoliko je koža već oštećena i izgrebana. Ako dođe do peckanja nakon nanošenja kreme ili losiona ili u toku kupanja, pređite na upotrebu uljanih preparata.

Probajte da u kupku stavite šoljicu morske soli kako biste sprečili iritaciju i peckanje.

Kupkom od ovsenih pahuljica možete sprečiti svrab i postići dodatnu hidrataciju kože. Kupka od ovsenih pahuljica je odličan prirodan izbor za negovanje dečije kože sklone ekcemu. Ne samo da će vaše dete imati osećaj kao da se kupa u mleku, već će koža nakon kupanja biti nežna i glatka, kao da ste je namazali hidrantnom kremom, a da je suva koža je nije odmah upila. Kupanje u ovsenoj kupki protiv ekcema ima i trenutni efekat, ali i dugotrajni, naročito ako kupate dete uveče, pred spavanje. Ujutru kada se probudi, primetićete da je koža deteta baršunasta i nahranjena.

Kako napraviti kupku od ovsenih pahuljica protiv ekcema?

Potrebno vam je 250 grama ovsenih pahuljica i gaza (može i platnena pelena). U zagrejanu kupku ubacite ovas koji ste prethodno stavili u gazu. Par puta prstima zgnječite gazu. Primetićete kako ovas ispušta mlečno belu tečnost, srednje gustine. Ostavite ovas još par minuta, i potom izvaditi gazu iz kupke. Kupka je spremna za upotrebu.

Dodatni saveti:

 • 10 minuta je dovoljno vreme za kupanje.
 • Temperatura vode ne treba da prelazi 37 stepeni.
 • Kratite bebi noktiće kako se koža ne bi još više oštetila i kako ne bi došlo do pojave infekcije.
 • Dajte detetu da pije dosta vode, jer se i na taj način koža hidrira.

Upotreba kortikosteroida u lečenju ekcema kod dece

Blagi ekcem se može tretirati uljanim kupkama i svakodnevnom hidratacijom. Međutim, ukoliko se radi o srednjim i težim oblicima ekcema kod dece – lekar će preporučiti upotrebu antiinflamatornih krema. To su kreme koje deluju na smirivanje zapaljenskog procesa. Jedne od njih su kortikosteroidne masti.

Deca sa umerenim ili teškim oblicima atopijskog dermatitisa takođe s vremena na vreme koriste manji ili veći procenat kortikosteroida u kremama. Neželjeni efekti čestog korišćenja ovih krema mogu izazvati pojavu artrofije (istanjenja) kože, te se zbog toga nikako ne koriste bez nadzora lekara.

Kako se koriste kortikosteroidi?

Upotreba kortikosteroda je bezbedna ukoliko se pravilno koristi. To su veoma jake kreme za ekcem i nepravilno korišćenje može oštetiti kožu, naročito kod dece. Vaš lekar ili dermatolog će odrediti koja krema je najbolji izbor za ekcem vašeg deteta. Evo nekih saveta za bezbednu upotrebu steroida:

 • Koristite kortikosteroidnu kremu samo na crvenu, grubu kožu koja svrbi i izbegavajte kontakt sa normalnom, ekcemom nezahvaćenom kožom.
 • Pazite da ne nanosite kortikosteroidnu kremu na pregibe (pazuh, prepone, butine), bar ne tokom dužeg vremenskog perioda.
 • Ne koristiti ih na očnim kapcima.
 • Kreme sa malim procentom kortikosteroida se koriste za lice.
 • Ne koristite ih više od dva puta dnevno.
 • Kortikostreroidne kreme se apsorbuju u kožu nakon nekoliko minuta i ne treba ponavljati postupak, čak i kad mislite da koža nije dovoljno “lepljiva” i masna.
 • Preporučuje se da jedno od maksimum dva nanošenja bude odmah posle kupanja.
 • Krema za hidrataciju nanesite preko kortikosteroidne kreme.

Deo kože koji je zahvaćen ekcemom može biti svetliji kada se crvenilo povuče. To je normalno. Kada je koža pod ekcemom, ćelije na koži koje stvaraju pigment (boju) ne vrše adekvatno svoju funkciju. Dobra vest je da se ćelije obnavljaju i da će se boja na tim mestima vratiti.

Doktori takođe mogu preporučiti antihistaminike, kako bi sprečili svrab i oralne i lokalne antibiotike, kako bi suzbili sekundarnu infekciju.

Neka starija deca sa čestim ekcemima mogu koristiti tretmane sa ultraljubičastim zracima.

Alternativa kortikosteroidnim kremama u lečenju ekcema kod dece

Ako mališan ima dve i više godina lekar može predložiti upotrebu krema koje takođe pomažu u borbi protiv zapaljenskog procesa ekcema. To su inhibitori atopičnog kalcineurina, kao što su Protopik ili Elidel. U određenim slučajevima ovaj tip terapije se preporučuje i deci mlađeg uzrasta.

Kupanje kože sa ekcemom

Sapuni i kupke dodatno isušuju kožu tako spadaju u potencijalne iritante. Proizvodi za higijenu bi trebalo da su bez boja i dodataka, a preporučuju se najpre za čišćenje pelenskog dela i drugih delova ukoliko su prljavi. Ne preporučuje se kupanje u kadi i kupki duže od 10 minuta, naročito ne u vodi toplijoj od 37 stepeni. Zimi se preporučuje smanjena učestalost kupanja.

Posle kupanja koristiti kremu za hidrataciju do 3 minuta nakon kupanja kako bi se iskoristio njen najveći efekat.


Izvori: www.nationaleczema.org, www.kidshealth.org

Share

You may also like...