3 najvažnija znaka za bezbednu gluten free kupovinu

gluten free kupovinaČitanje deklaracije na proizvodima za mnoge kupce spada u neobično ponašanje, ali za celijakičare i alergičare pregled ambalaže i pronalaženje gluten free simbola osnova su svake kupovine. Ali kako zapravo da znamo da li hrana koju jedemo ne sadrži čestice glutena?!

Osobe koje su na bezglutenskoj ishrani prilikom svakog obroka moraju paziti da slučajno ne unesu gluten. Ta igra detektiva u gluten free kupovini nije ni malo zabavna, jer je u pitanju zdravlje. Za neke je ta obazrivost preterivanje, za druge pak – igranje sa vatrom, dok za treće – čitanje deklaracija i isključivo kupovina proizvoda sa znakom precrtane pšenice spada u pravila svakodnevnog ponašanja.

Važnost čitanja deklaracije

Ishrana bez glutena je ključna u lečenju osoba sa celijakijom, osetljivošću na gluten, ali je jako važna i u lečenju kod osoba s autoimunim bolestima. Povećanjem broja konzumenata bezglutenske hrane, tržište gluten free proizvoda postalo je veoma profitabilno. Gluten free industrija je u periodu od dve godine, između 2013. i 2015. godine zabeležila rast od čak 135 odsto, sa prosečnom prodajom od 11,6 milijardi u 2015. godini.

obavezan-sadrzaj-deklaracija

Mnogi proizvođači, radi finansijskog interesa, koriste prednosti koje im donosi uključivanje oznake gluten free, čak i kada nisu u mogućnosti da sa 100% sigurnosti garantuju da je proizvod bez glutena. To ne predstavlja problem kada je neko gluten free kupac ili konzument bezglutenskih proizvoda iz čistog kaprica. Međutim, posledice mogu biti daleko veće kada ovakav proizvod konzumiraju oni kojima je dijagnostifikovana celijakija, bolest koja izaziva onesposobljavajuće autoimune reakcije, ili oni sa intolerancijom na sam protein glutena. Činjenica je da i unos najminimalnijeg delića glutena predstavlja okidač za autoimunu reakciju.

Gluten free kupovina

Prilikom kupovine bezglutenskih proizvoda, neophodno je obratiti pažnju na tri obavezne informacije na samoj etiketi deklaracije: informacije o sastojcima, informacije o alergenima i gluten free znaku.

gluten free kupovina

 1. Sastojci

Čitanje sastojaka u gluten free kupovini je osnovni korak pri čitanju deklaracije. Najpre potražite prepoznatljive reči koje označavaju čist sastojak kao što su, npr. badem, cvekla, krompir, šargarepa, govedina, jer se gluten može sakriti iza određenih sastojaka. Zatim, potvrdite sebi da su to zaista čisti sastojci bez glutena. Budite obazrivi, jer postoji određena vrsta hrane za koju nikada ne biste rekli da sadrži gluten.

Ovo je izuzetno važno jer veliki broj osoba na bezglutenskoj dijeti upotrebljava proizvode koji ne sadrže oznaku gluten free ili znak precrtanog klasja žita. Razlozi za takvu odluku leže u nemogućnosti nabavke proizvoda sa adekvatnim znakom zbog slabog asortimana gluten free proizvoda ili previsoke cene deklarisanih proizvoda.

Povremeno ćete se susretati sa nejasnim izrazima na deklaracijama kao što su „prirodna aroma“. Kod takvih izraza na oznakama za hranu, treba voditi računa, jer „prirodne arome“ mogu biti proizvedene kao derivat iz glutenskog proteina, najčešće ječma. Samo pojedini proizvođači obavezno naglašavaju poreklo prirodnih aroma, većina se toga ne pridržava.

gluten free deklaracija

 1. Informacija o alergenima

Informacija o alergenima na deklaraciji prehrambenog proizvoda prikazuje prisustvo mogućih alergena u samom proizvodu. Prema  Zakonu o bezbednosti hrane ( „Službeni glasnik RS“, broj 41/09 ), isticanje alergena među sastojcima prehrambenog proizvoda je obavezno.

primer-oznacavanja-alergena

Na prvom mestu nabrojanih alegrena stoji:

„Sastojci koji mogu da izazovu alergije i/ili intolerancije su:

1) Žitarice koje sadrže gluten: pšenica, raž, ječam, ovas, spelt, kamut i varijeteti dobijeni njihovim ukrštanjem i njihovi proizvodi“.

Jedan od primera iz pomenutog Pravilnika, član 13.

„kategorije: „modifikovani skrob“, mora da se navede njegovo biljno poreklo u slučaju da sadrži gluten (skrob dobijen iz pšenice, raži, ječma i ovsa)“. 

Zapamtite: čak i kada piše gluten free – ne mora da znači da je gluten free.

f2c2b1d59e28a243863fdfc621d73dd4

Dodatno treba obratiti pažnju kod proizvoda kod kojih je velikim slovima ispisana oznaka gluten free. Često se u žurbi dogodi da se pažnja obrati samo na taj natpis, a zanemare ostale informacije o alergenima koje nam ukazuju na to da je u proizvod proizveden u kontaminiranoj sredini i okruženju u kome su se mogle naći žitarice, brašna, jaja, orašasti plodovi, soja, riba…

Iz primera se može uočiti da proizvođač za ovaj proizvod, nažalost, ne može da garantuje da je bezbedan i 100% bez glutena.

 • censor
 • Primer ispravne oznake na deklaraciji i informacija o „bezbednosti“ uslova u procesu proizvodnje.
 • domaci-kruh
 1. Oznaka Gluten free

Iz dva prethodna primera se može videti da postoji razlika u označavanju na deklaraciji prehrambenog proizvoda. Gluten free oznaka ne nudi obavezno i potpunu potvrdu da je proizvod bezbedan i bez glutena u potpunosti.

Postoje proizvođači koji na deklaracijama ističu sve neophodne informacije o prisustvu alergena, potvrdu da je proizvod bez glutena, potvrdu da se proces proizvodnje odvijao u strogo kontrolisanoj i bezbednoj sredini. Sve je više kompanija i u našem regionu koja na ovaj način pokazuju da brinu o svojim potrošačima.

celiac-disease-foundation

 

Znak precrtane pšenice

Za početnike u bezglutenskoj dijeti znak precrtanog žitnog klasa je najbolji vodič za izbor bezglutenskih proizvoda.

gluten free znak

Kako biti siguran da je proizvod 100% bez glutena?

Proizvodi označeni internacionalnim simbolom za bezglutenske proizvode su bezbedni. Znak je regostrovan od strane nacionalnih udruženja na evropskom nivou i dodeljuje se proizvođačima koji ispunjavaju standarde bezglutenske proizvodnje.

Ispravan precrtani klas žita označava da proizvod ne sadrži više od 20 ppm glutena po jednom kilogramu.

Znak treba da sadrži:

 • skraćenicu države u kojoj se prizvodi i
 • serijski broj koji je proizvođaču dodeljen od strane nacionalnog udruženja obolelih od celijakije. Ovakvo označavanje proizvoda je odobreno i registrovano od strane AOECS-a.

Znak precrtane pšenice nije jedino merilo da je namirnica bez glutena.

Na žalost postoje i njegove kopije.

gluten free znak

Prehrambeni proizvodi na kojima se jasno vidi da proizvođač može sa 100% garantovati da je proizvod gluten free, su najbezbedniji. Postoji mnogo proizvoda na tržištu koji zadovoljavaju kriterijume i ne sadrže više od 20 ppm glutena po kilogramu, ali nemaju znak precrtane pšenice na ambalaži ili nigde posebno nije naglašeno da su bez glutena. Između ostalih to su uglavnom mlečni proizvodi koji u samoj proizvodnji nemaju mogućnost lakog kontaminiranja glutenom. Stavljanje gluten free oznake bi u tom slučaju za mnoge potrošače delovalo preterano. Da ne spominjemo da svako testiranje zahteva dodatni trošak.

chips

Dodatno upozorenje za gluten free namirnice

Posebno bi trebalo da budu naglašeni sastojci koji sadrže gluten, ali to isključuje sledeće:

 • glukozni sirup na bazi pšenice, uključujući i dekstrozu
 • maltodekstrin na bazi pšenice
 • glukozni sirup na bazi ječma
 • žitne destilate ili etil alkohol poljoprivrednog porekla za proizvodnju jakih alkoholnih pića dobijenih iz žita.

Nedozvoljeni skrob 

U pravilniku o deklarisanju hrane stoji da naziv kategorije „skrob” mora biti dopunjen navođenjem njegovog biljnog porekla, u slučaju da taj sastojak može da sadrži gluten. To su skrobovi:

E 1404 oksidovani skrob

E 1410 monoskrobni fosfat

E 1412 diskrobni fosfat

E 1413 fosforizovani diskrob fosfat

E 1414 acetilarni diskrob fosfat

E 1420 acetilizirani skrob

E 1422 acetilarni diskrob adipat

E 1440 hidroksipropilen skrob

E 1442  hidroksipropilen diskrob fosfat

Antioksidanti

E 575 glukonodelta lakton

Veštačke boje sa glutenom

Vrste karamel boje:

E 150a

E 150b

E 150c

E 150d.

Kliknite ovde da preuzmete kompletnu listu u PDF formatu sastavljenu zahvaljujući osobama obolelih od celijakije, koji ih bezbedno koriste, okupljeni u grupama Bezglutenci iz Srbije i Proizvodi bez glutena.

 

Share

You may also like...