4 žitarice bez glutena koje možete svuda kupiti

žitarice bez glutenaNismo svesni koliko je gluten postao deo svakodnevice dok zdravlje ne zahteva potpuno isključivanje ovog proteina iz ishrane. Iako se nalazi svuda oko nas, uopšte ga nije teško izbaciti iz obroka, jer postoji više žitarica bez glutena koje su odlična alternativa u ishrani obolelima od celijakije i intolerancije na gluten, ali i osobama koje zbog drugog zdravstvenog stanja ne upotrebljavaju ovaj protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu.

Žitarice bez glutena

Važno je znati da treba proveriti deklaraciju na ambalaži žitarica bez glutena, iako su prirodno bez glutena, jer mogu kontaminirati glutenom na proizvodnim linijama ili pri skladištenju.

žitarice bez glutena

PROSO

Proso je žitarica bez glutena, prilično zaboravljena kod nas, koja je veoma nutritivno bogata i hranljiva kalijumom, gvožđem, magnezijumom i vitaminom B, a s druge strane veoma jeftina. Proso se lako vari i odličan je za jačanje nervnog sistema. 

Značajna informacija za sve one koji ne jedu gluten, a paze i na zdravlje: proso se gaji na pogodnom zemljištu, uglavnom bez pesticida i veštačkog đubriva.

Način upotrebe: Pre kuvanja proso dobro operite i uklonite sve otpatke. Razmera je dve i po šolje vode na jednu šolju prosa. Kuvajte ga dok ne proključa, pa smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte još 25 minuta. Tekstura treba da podseća na kuvani pirinač, a ako želite da bude kremastiji, promešajte ga s vremena na vreme i dodajte vodu po potrebi. 

PIRINAČ

Pirinač je globalno raširena žitarica bez glutena koja se koristi već vekovima. Uz kukuruz, pirinač je najdostupnija žitarica bez glutena i kod nas. Bogat je tiaminom i važan je izvor kompleksnih ugljenih hidrata, proteina, biljnih vlakana i vitamina grupe B (integralni pirinač).

Pirinač je naročito važan za ishranu dijabetičara i sportista, jer se skrob sporo apsorbuje. Pogodan je kao prilog raznim jelima, brzo i lako se priprema. Kuvanje pirinča traje od 15–20 minuta.

pirinač

Ukoliko želite uravnotežiti šećer u krvi, odlučite se za basmati pirinač koji će vaše telo duže probavljati. Za veći udeo vlakana preporučuje se integralni pirinač, koji se nešto duže kuva od običnog.

Oprez! Iako je prirodno bez glutena, budite obazrivi kod upotrebe pirinča i pirinčanog brašna, jer bez jasno navedene deklaracije nije bezbedno za celijakičare, odnosno, postoji mogućnost da je kontaminirano glutenom. Ukoliko nije deklarisan – pre upotrebe treba ga probrati, oprati u nekoliko voda.

KINOA

Najskuplja među žitaricama bez glutena kod nas je kinoa. Veoma je bogata gvožđem i proteinima. Kinoa ima visok sadržaj flavonoida, koji deluju protiv upala i virusnih infekcija i ispoljavaju anti-kancerogena i anti-depresivna svojstva.

Kinoa na površini ima gorke saponine, supstance koje zrno štite od štetočina, koje mogu izazvati male smetnje u varenju. Zato pre kuvanja kinou obavezno isperite nekoliko puta toplom vodom sa česme.

Kinoa je odličan izvor proteina i za razliku od ostalih žitarica sadrži sve esencijalne amino kiseline. Veoma je bogata mineralima kao što su kalijum, cink, gvoždje i naročito magnezijum.

Obično se kuva umesto pirinča, za jutarnje kaše (kuvana u vodi i začinjena voćnim sokom), kao dodatak čorbama i hlebnom testu, pasulju ili jelima od mesa, za biskvite, za punjenje povrća i sl. Koristi se i u obliku salata sa dodatkom mahunarki sa naseckanim povrćem.

Način upotrebe: Kinou kuvati desetak minuta u vodi, razmere tri puta veće od mere kinoe i kuvati od 15 – 20 minuta. Odlično ide uz prilog mesu, u salatama, obrok salatama, ali se može kuvati i na mleku, kao sladak sutlijaš.

KUKURUZ

Svi početnici na bezglutenskoj ishrani prvo uključuju kukuruzno brašno (žuto i belo) u ishranu. Kukuruzno brašno i skrob se najčešće koriste i u prehrambenoj industriji kada se koristi kao zamena za gluten.

kukuruz

Kukuruz sadrži bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A. Dobar je izvor skroba, biljnih proteina, složenih šećera i folata. Zrno kukuruza ima najveću klicu koja sadrži najveći deo masti i šećera.

Kao i kod pirinča, pri kupovini celog zrna kukuruza (kokičara), kao i kukuruznog brašna, skroba i palente treba biti obazriv da nije bilo kontakta sa glutenom.


U ovom tekstu nisu navedeni heljda, amarant, leblebija, tapioka, koje po svom poreklu ne spadaju u rod žitarica, kao ni šir, ragi i tef (iz Etiopije), bezglutenske žitarice koji su manje dostupne kod nas, ali ni ovas, koji je prirodno bez glutena, ali zbog veoma česte kontaminacije ovim proteinom, veoma ga je teško naći u deklarisanom pakovanju.

 

 

Share

You may also like...