3 jednostavna načina da obradujete dete sa alergijom na hranu koje odbija da jede voće

bezglutenske bomboneKao majka deteta koje nije smelo da jede gluten, jaja, mleko, soju, kikiriki, orašaste plodove i mnoge vrste voća i povrća, bilo mi je veoma teško da od namirnica koje sme da jede napravim raznovrsnu i zabavnu hranu. Kada je prerastao alergiju na određene voćke, odbijao je da proba nove ukuse. To se uglavnom dešava sa svim namirnicama koje prestanu da budu alergen kod deteta.

Sa čime se sve susreću roditelji dece sa alergijom na hranu?

Roditelji dece sa alergijama na hranu veći deo dana provode u kuhinji isprobavajući mnoge recepte i raznovrsne mogućnosti sa namirnicama koje dete sme da jede. Deca sa alergijama na hranu često ne žele da probaju nove ukuse. To predstavlja veliki problem, naročito kada prevaziđu određenu alergiju i namirnica koja im je izazivala alergijske reakcije postane dozvoljena. Nekada prođu meseci, čak i godine da dete proba namirnicu koju je organizam odbijao, a voće i povrće na koje su nekada bili alergični, predstavlja poseban način adaptacije kod dece.

Neka deca ne smeju da jedu voće zbog alergija, ali se dešava da digestivnom sistemu dece sa alergijom na hranu smetaju enzimi voća. Od voća bi mogle da se naprave maštovite delicije ili da se dekoriše hrana koja bi ih podstakla na jelo, tako da se roditelji dece koja ne smeju voće ili nakon nekog vremena ne predstavlja alergenu namirnicu, snalaze i  često koriste namirnice koje sadrže više šećera nego što bi oni kao roditelji za svoju decu voleli. Ali, kada vidite dete kome hrana pravi životni problem, u ličnom i socijalnom razvoju, a koje uživa u hrani – onda popustite i zažmurite na jedno oko.

Da bi dete prihvatilo određene ukuse posebna priprema se posvećuje dekoraciji hrane.

Zbog svega toga, roditelji dece sa alergijom na hranu su maštoviti u kreiranju zabavnih tanjira po meri deteta. Deca sa alergijom na hranu, koja nemaju alergiju na kakao i prehrambene boje su u maloj prednosti kada su slatkiši u pitanju, jer im je izbor dozvoljenih proizvoda za nijansu veći. Tu su crne čokolade sa većim procentom kakaa i raznovrsne bombone bez glutena i alergena. Srećom, kada su slatkiši u pitanju, prihvatanje hrane ide znatno lakše. Bombone same po sebi predstavljaju hranu kojoj je teško odoleti. Najraznovrsniji izbor bezglutenskih bombona imaju VIDAL bombone bez glutena.

Evo par načina da osvojite srca i izmamite osmeh vaših mališana kada je hrana u pitanju. Ukoliko dete odbija da jede voće, ove ideje vam mogu pomoći da se dete navikne na nove ukuse:

Šolja bombona

Omiljenu šolju vašeg deteta napunite omiljenim bombonama, ali samo na izgled. Na dno šolje stavite razno, šareno voće, keks ili kolačić koji dete sme da jede.

bezglutenske bombone

Ražnjići od bombona

Odlična ideja za zabave i rođendane!

Ukoliko dete sme da jede jabuke, mandarine, banane, trešnje, maline… napravite ražnjiće sa bombonama u kombinaciji sa voćem.

bezglutenske bombone

Poslastica sa bombonama

U teglicu ili čašu sipajte dozvoljeni puding. Kada se puding ohladi poređajte voće i bombone, a zatim ukrasite sa šlagom. Ukoliko dete ima alergiju na belance, mleko ili gluten, šlag penu možete napraviti od vode u kojoj se kuvala leblebija ili od industrijske vode iz tegle (ili konzerve) leblebija.

bezglutenske bombone

 

Vidal bombone bez glutena možete naći u velikim marketima i bolje snabdevenim prodavnicama ili kontaktirajte distributere kako biste proverili dostupnost proizvoda.

Share

You may also like...