Kako napraviti akvafabu – najbolju zamenu za jaja?

akvafabaAkvafaba je jedno od najvećih kulinarskih otkrića specijalnih vrsta kuhinja, naročito veganske i vegetarijanske kuhinje, ali ovom tečnošću su oduševljene i osobe sa alergijom na jaja. Akvafaba je tečnost veoma ekonomična i pristupačna zamena za jaja u svim receptima.

Šta je akvafaba?

Akvafaba je tečnost koja se dobija kuvanjem mahunarki. To je zapravo proceđena voda u kojoj se kuvao grašak, pasulj, sočivo, soja, bob, leblebija i druge mahunarke. Kao zamena za jaja najčešće se koristi leblebijina voda, jer ima neutralan ukus i miris.

Akvafaba je sastavljena od skroba i proteina, ali ima i sve što sadrži jedno jaje. Pored svega, bitno je istaći da je niskokalorična, nema holesterol, niti masnoće.

Akvafaba je veoma  interesantna i u ishrani bez glutena, jer se skrob mahunarki rado koristi u mnogim bezglutenskim receptima.

VAŽNO 

Osobe sa alergijama na hranu mogu imati alergiju na mahunarke.  Osobe sa alergijom na jednu vrstu mahunarke, mogu biti ili postati alergične na drugu vrstu ove namirnice. Ukoliko alergo test pokazuje alergiju na grašak, ali ne na pasulj, ne mora da znači da se u nekom periodu situacija okrene i osoba postane alergična na pasulj, a ne i na grašak.

U mahunarke se ubraja i KIKIRIKI!

akvafaba

Akvafabu možete napraviti sami ili kupiti gotovu tečnost u prodavnicama zdrave hrane. Pasterizovanu leblebiju iz tegle ili konzerve ne treba dodatno kuvati, jer je voda po otvaranju ambalaže već spremna za upotrebu.

Kako se pravi akvafaba?

Procedura pravljenja akvafabe jeste jednostavna, ali može se reći da duže traje. Koliko grama leblebija, toliko mililitra aquafaba tečnosti ćete dobiti.

Priprema:

Sirovu leblebiju potopiti tokom noći. Ujutru promeniti vodu u dodati tri puta veću količinu vode od količine leblebije. Kuvati otprilike dva sata na tihoj vatri.

Kada je leblebija skuvana, procediti tečnost nekoliko puta dok se ne ukloni sva pena.

Tečnost koju ćete dobiti treba da bude gusta. Kada je protrljate između dva prsta treba da ima lepljivu teksturu sličnu teksturi belanceta (uz napomenu da ova tečnost ima manju gustinu).

Kako zameniti jaja u receptu?

Akvafaba od leblebije je odlična zamena za jaja u receptima. Naročito je koriste osobe sa alergijom na jaja, posebno na belanca, jer se mućenjem dobija smesa identična umućenom belancetu. Takođe je pogodna za posna jela i može zameniti jaja u receptima u istoj razmeri.

Akvafaba se koristi i u slanim i u slatkim receptima. Može se upotrebljavati umućena kao šne ili samo kao voda koja ima ulogu povezivanja ostalih namirnica.

Takođe jaja možete zameniti čia semenkama, sojinim proteinom, bananom, kikiriki puterom i sokom od jabuke, lanene semenke. Pročitajte još kako sve možete zameniti jaja u receptima.

zamene za jaja

Kako odrediti razmeru u zameni jaja u receptima?

Najčešće se uzima razmera 1 : 3  što bi značilo da na jedno jaje ide 3  kašike leblebijine vode.

Ukoliko menjate samo belance onda se uzima razmera 1 : 2.

Ukoliko je u pitanju bezglutenska kuhinja, a želite zameniti jaja u receptu, računajte da bezglutensko brašno traži više tečnosti i vodite se razmerom 1: 4.

Koliko može da stoji?

Akvafaba u frižideru najduže može da stoji tri do četiri dana, ali kada već kuvate sirovu leblebiju i pripremate akvafabu za recepte bez jaja koje koristite, možete joj produžiti vek zamrzavanjem.

Dodatni info: Na deklaracijama koje su na engleskom jeziku leblebiju ili naut ćete pronaći pod imenom chickpea.

Share

You may also like...