Da li je dijeta bez glutena potpuno bez smisla ukoliko nemate celijakiju?

alergija na pšenicuNedavno istraživanje na Univerzitetu Oslo u Norveškoj koje je ispitivalo ishranu bez glutena kod osoba koje nemaju celijakiju, izazvalo je potpuni nemir kod osoba koji imaju alergiju na pšenicu ili intoleranciju na gluten.

Istraživanje, ali i pompezni naslovi u novinama zbunili su ne samo osobe koje imaju problem sa glutenom, već i osobe koje su prestale da unose gluten nakon dijagnostikovanja autoimune bolesti, dijabetesa, problema sa štitnom žlezdom, a koje su osetile poboljšanje nakon prelaska na bezglutensku ishranu.

Evo prave istine:

Istraživanje je sprovedeno tokom samo 7 dana i obuhvatilo je svega 59 ljudi.

U tekstovima koji su prevedeni u našim medijima piše da je ishrana bez glutena potpuno gubljenje vremena i novca, a razlog tome su šećeri koji su izazvali mnogo veću naduvenost od glutena. Međutim, ne kaže se na koji način je vršeno israživanje, sem da je osobama koje su učestvovali “rečeno” (i to tim rečima bukvalno) da prate tri režima ishrane: jedna ishrana je sadržala gluten, druga šećer, a treća ni jedno ni drugo. Naime, zaključak je da postoje mnogo veći krivci iza onoga što se smatra osetljivošću na gluten. Pompezni naslovi da je ishrana bez glutena gubljenje vremena ne idu u prilog osobama koje se svaki dan bore sa intolerancijom koja je uzrokovana glutenom.

Međutim, ni istraživanje ni novinarski tekstovi ne govore da je studija merila reagovanje na simptome u periodu od po samo 7 dana za ishranu bez glutena ili ishranu sa fruktoznim šećerom ili placebo. Naime, svi ispitanici su dobili musli koji je sadržao šećer (2,1 gram), gluten (5,7 grama) ili placebo musli barove.

Zaključak studije po izvornim, ne novinarskim tekstovima, bio je da je tokom istraživanja fruktoza izazivala simptome koje su prijavljivali ispitanici:

“In a randomized, double-blind, placebo-contolled crossover study of individuals with self-reported non celiac gluten sensitivity, we found fructans to induce symptoms, measured by the GSR-IBS. ”

Nigde se ne spominje gluten!

Skretanje pažnje sa šećera na gluten potpuno nije prihvatljivo. Osobama koje imaju probleme koje izaziva gluten, od alergijskih reakcija, do anafilaksije, pa i onih što smatraju slabijim simptomima, kao što su glavobolja, naduvenost, problemi sa varenjem, pa do neuroloških problema, promovisanje bezglutenske ishrane kao promašaj, kao nezdravu varijantu ishrane, hir ili modu koju reklamiraju poznate ličnosti, ne podstiče razvoj svesti onima kojima je bezglutenska ishrana neophodna.

Adekvatna, nutritivno izbalansirana ishrana bez glutena nije isto kao i ishrana bez glutena zasnovana na prehrambenim proizvodima koji zajedno sa znakom precrtane pšenice nose i prekomerni sadržaj šećera.

Doktorka biotehničkih nauka, Dajana Poleksić, smatra da je ovo istraživanje rezultat svađa lobija koji zavise od pšenice.

Gluten je agresivan protein koji je izmenjen kroz hiperprodukciju pšenice što je i naučno dokazano, kaže dr Poleksić.

“Kod osoba izazvanog imuniteta i kod zdravih osoba primećeno je vidno olakšanje i poboljšanje raznih simptoma, od smanjenog osećaja umora, povlačenja ekcema, ali čak i neuroloških poremećaja. Zna se takođe da je pravilna bezglutenska ishrana dobar način za smanjenje telesne težine kod gojaznih osoba.”

Postoje dugogodišnja naučno dokazana istraživanja koje jasno zaključuju štetnost glutena.

Poleksić smatra da je pravilna ishrana bez gutena, uz žitarice kao što su proso, pirinač, kukuruz i heljda, daje benefite, što nije slučaj sa gluten free ishranom baziranom na prostim skrobovima. Funkcionalna bezglutenska ishrana je potpuno drugačiji način ishrane od masovno poznatih principa gluten free ishrane”, za Alergija i ja portal kaže doktorka Poleksić.

 


Fotografije i tekst nije dozvoljeno preuzimati bez konsultovanja sa portalom.

Share

You may also like...