Potpišite peticiju: Alarm za ambroziju!

alarmzaambroziju

Nacionalno udruženje Alergija i ja pokrenuo je peticiju ALARM ZA AMBROZIJU kojom želimo da skrenemo pažnju na negativan uticaj ove korovske biljke na zagađenost vazduha i na zdravlje stanovništva i da zahtevamo pokretanje odgovarajuće akcije od strane nadležnih organa i službi u cilju njenog pravovremenog uništavanja.

Ambrozija je NAJAGRESIVNIJI ALERGEN.

Polen ambrozije  uzrokuje 50 do 60% svih polenskih alergija i nepovojno utiče na kvalitet vazduha, te je štetan, kako za osobe sa alergijama, tako i za svo stanovništvo. Imajući na umu činjenice da su alergijske bolesti u progresiji i da svaka treća osoba u Srbiji ima neki oblik alergije, kao jedan od najagresivnijih alergena, ambroziju je neophodno uništavati, jer utiče, kako na opšte zdravlje ljudi, na pojavu novih pacijenata sa simptomima alergija, tako i do pogoršavanja stanja pacijenata što dovodi do agresivnijeg razvoja atopijskog marša.

Širenje ambrozije značajan je ekološki problem, ne samo zbog svog štetnog polena, već i zbog toga što oduzima prostor drugim biljnim vrstama, stoga dvostruko negativno utiče na zagađenost vazduha i opasna je, ne samo za zdravlje stanovništva, već i za poljoprivredna područja.

Alergija na ambroziju

Koncetracija 20-30 zrnaca polena u vazduhu na 1 m3 je vrednost koja dovodi do pojave simptoma alergije na ambroziju. Najveća koncentracija je u jutarnjim i popodnevnim časovima i u naseljenim mestima do 10 metara visine zbog slabije cirkulacije vazduha. Oko 90% polena ostaje na mestu otpuštanja, ali to zavisi od vremenskih uslova. Najveće količine polena oslobađaju se kada je toplo i suvo vreme sa 30-40% vlage u vazduhu i visok pritisak vazduha.

Kada cveta ambrozija, a kada je najbolje vreme da se uništava?

Ambrozija cveta od jula do septembra. U periodu cvetanja, jedna biljka stvara 100 miliona polenovih zrnaca koja vetar može da odnese i do 300 km. Oprašivanje se obavlja pomoću vetra, te je poznato da se ova vrsta korova veoma brzo širi. Ambrozija ima veoma sitno seme, a 1.000 semenki je teško 2,5 g i dozreva od septembra do oktobra.

Prema istraživanju Agencije za zaštitu životne sredine, najviše ambrozije ima na teritoriji Vojvodine, i to nakon setve pšenice, ali veliko prisustvo ovog alergenog korova nalazi se širom cele Srbije. Najčešće se nalazi na zapuštenim terenima, njivama, pored puta, u gradskim sredinama. U našim uslovima pojavljuje se sredinom aprila, počinje cvetati polovinom jula i cveta obično sve do pojave prvih mrazeva.

Uništavanje treba početi pre cvetanja. Najboljie vreme za suzbijanje ovog korova je mesec dana pre punog cvetanja, a taj period je uglavnom početkom juna meseca. Obzirom da se zna da polen ambrozije leti stotinama kilometara i da može ugroziti stanje pacijenata i na daljinu, veoma je važno uništavanje pokrenuti na vreme, u zajedničkoj akciji.

Simptomi alergije na ambroziju

Najčešći simptomi alergije na ambroziju su: kijanje, kašljanje, suzenje, svrab, crvenilo na koži i slično. Svi ovi simptomi zajedno dovode do alergijskog rinitisa, a u težim slučajevima i alergijske astme, a čak pola pacijenata sa alergijom na polene ima atopijski ekcem. Statistika upozorava da nelečenje alergijskog rinitisa u 30% slučajeva prelazi u astmu. Alarmantna situacija je da iz godine u godinu raste broj dece sa alergijom na amroziju, a samim tim raste i broj ostalih atopijskih oboljenja kod dece.

Od pomenutih vidljivih simptoma, osobe sa alergijom na ambroziju imaju probleme koji se ne vide i koji su mnogo dublji od simptoma kijavice i svraba, a na koje naše Udruženje želi da skrene pažnju. Pacijenti sa alergijom imaju probleme sa glavoboljom, stresom i nervozom, nesanicom, gubitkom pažnje i koncentracije, a neretko i depresije.

Udruženje Alergija i ja preporučuje svim osobama koji imaju simptome alergije da se obratite alergologu i da se pridržavaju osnovnih pravila prevencije kod alergije na polen.

Pravila prevencije kod alergije na polen ambrozije

 • boraviti u klimatizovanim prostorijama sa zatvorenim prozorima u periodu od 10 do 17h
 • redovno usisavati stan
 • redovno brisati prašinu u stanu
 • brišite podove vlažnom krpom
 • svakodnevno tuširanje i pranje kose
 • svakodnevna promena garderobe i pranje na 60 stepeni
 • ne sušiti veš napolju
 • praktikovati toaletu nosa (ispiranje vodom pod jakim mlazom) bar tri puta dnevno
 • ukloniti suvišan tekstil iz stana (tepihe, zavese, ukrasne jastuke)
 • posteljinu menjati minimum jednom nedeljno
 • kupati redovno kućne ljubimce
 • fizička aktivnost se preporučuje u predvečernjim satima
 • koristiti zaštitnu masku kada boravite napolju
 • ne izlazite napolje kada je vetrovito

Link ka peticiji  ALARM ZA AMBROZIJU.

Share

You may also like...