Kako smanjiti količinu polena ambrozije u vazduhu i olakšati život ljudima sa alergijama?

alarmzaambroziju

Ambrozija je glavni i najjači inhalatorni alergen koji počinje da raste u aprilu, a cvetanje započinje u julu i trajaće sve do septembra, ponekad i do prvog mraza. O štetnosti ambrozije smo već pisali više puta i pokrenuli peticiju za uništavanje ambrzije, a sada naglašavamo važnost njenog suzbijanja u određeno vreme i na određeni način kako bi suzbijanje imalo željeni efekat, a to je smanjenje količine polena ambrozije u vazduhu.

Kada treba početi sa uklanjanjem ambrozije?

Sve mere za suzbijanje ovog korova treba preduzimati pre njenog cvetanja. Znači da je upravo sada pravo vreme da se započne uklanjanje ambrozije, kako bi se sprečilo stvaranje novog semena i širenje polena.

Sprovođenje aktivnosti kojima se suzbija i uništava ambrozija neće imati efekta, ukoliko se ne preduzmu pre cvetanja biljke, a to znači visoku koncentraciju polena u vazduhu krajem leta i početkom jeseni i otežane simptome kod osoba sa alergijom.

Kako se uklanja ambrozija?

Postoji nekoliko načina uklanjanja ambrozije, ali nisu svi podjednako efikasni, a ni dostupni. Mere za suzbijanje ambrozije mogu biti preventivne, agrotehničke, mehaničke, hemijske i administrativne.

Mehaničko (fizičko) uklanjanje

  1. Mehaničko uklanjanje čupanjem biljke zajedno sa korenom. Ovo je veoma efikasan metod, ali se ne može koristiti tamo gde postoji veća površina pod ambrozijom, kao i kod izdanaka koji su dostigli svoj puni rast (stablo može izrasti i preko 2 metra visine, a koren može ići i do 4 metara u dubinu!);
  2. Košenje je takođe mehaničko uklanjanje ovog korova tamo gde čupanje iz korena nije opcija. Ambroziju treba pokositi što niže, a najviše do 5 cm iznad zemlje, i to više puta u periodu pre cvetanja.

Poštujući ograničenja upotrebe mehaničkih mera uklanjanja ambrozije, one su se pokazale kao najefikasnije, a u naseljenim mestima (posebno oko škola, vrtića, bolnica) i kao jedine mere. Ove mere takođe spadaju i u preventivne, jer se redovnim održavanjem i uređivanjem zelenih površina sprečava širenje korovskih biljaka.

Hemijski tretman suzbijanja ambrozije

Prskanje korova odgovarajućim herbicidima dozvoljenim za tu namenu je opcija suzbijanja ambrozije koja je već zauzela velike površine kao i kada su u pitanju površine pod poljoprivrednim kulturama. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju obavlja hemijski tretman suzbijanja ambrozije sa neuređenih javnih površina na teritoriji grada Beograda.

Ostale mere za uništavanje ambrozije

Agrotehničke mere se tiču pravilne pripreme i obrade zemljišta i tretiranje semena i sadnica pre setve, odn. sadnje.

U Evropi se u poslednje vreme polemiše o uvozu određenih insekata koji u Severnoj Americi, iz koje nam je ambrozija i došla, sprečavaju širenje ambrozije. Ova metoda nosi sa sobom mnoge nedoumice i potrebna je stručna analiza rizika i testiranja kako bi se uopšte uzela u obzir.

Pod administrativnim merama podrazumevamo sve propise i procedure koji imaju za cilj da se spreči uvoz i širenje ambrozije, kao i propise koji regulišu njeno suzbijanje.

Prijavite ambroziju!

Ukoliko uočite ambroziju na svom imanju ili bašti, dvorištu, dužni ste da preduzmete neku od mera za njeno uklanjanje. Ako ne možete sami da se izborite sa ambrozijom, pozovite Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, ako pripadate Beogradu, ili lokalnu samoupravu kojoj pripadate. Takođe, ako uočite ambroziju bilo gde u svojoj okolini, prijavite je nadležnim službama.

Podsećamo vas da potpišete peticiju kako bismo podstakli nadležne službe da pravovremeno delaju.


Tekst: Tijana Stupljanin

Izvori: Agroklub, Biocidi, Sepa

 

 

Share

You may also like...