Kako kontrolisati simptome alergija na grinje?

alergija na grinje

Tokom zimskih meseci dolazi do najveće koncentracije grinja i do njihovog najvećeg razmnožavanja, pa je veoma važno dobro očistiti domaćinstva od ovog alergena. Predlažemo vam da iskoristite ovo toplo vreme i očistite kuću od najvećeg inhalatornog alergena.

Pridružite nam se u Velikom zimskom čišćenju u Nedelji kućnih alergena!

Šta su grinje?

Grinje su paraziti mikroskopske veličine, koji žive i razmnožavaju se na toplim, vlažnim i mračnim staništima, a hrane se ostacima ljudske i životinjske kože i prašinom. Alergija na grinje je jedna od najčešćih inhalacionih alergija i iako je jedva vidljivo golim okom i njihova veličina je između 0.1 do 0.5 milimetara,  veliki broj osoba ima alergiju na izmete ovih sićušnih bića.

Alergija na grinje

Sami po sebi grinje navodno nisu opasne za ljude, ali s obzirom na to da stvaraju štetan alergen koji podstiče snažne alergijske reakcije mogu se smatrati izrazito opasnim za ljudsko zdravlje. Iako se smatra se da je glavni kućni alergen zapravo kućna prašina, glavni okidač alergijskih simptoma alergije na prašinu su upravo grinje i njihovi sekreti. Dake, grinje kao parazit nije alergen, već je njihov izmet taj koji izaziva alergijske reakcije.

Alergija na grinje je najučestalija i najintenzivnija inhalatorna alergija.

Po evropskim statistikama nalazi se na mestu broj jedan i okidač je mnogih oboljenja atopijskog spektra, kao što su alergijski rinitis, astma i atopijski dermatitis.

Simptomi alergije na grinje

Najčešće se simptomi alergije na grinje pogoršavaju tokom noći i u ranim jutarnjim časovima, nakon buđenja. Važno je znati i da osobe koje nisu imale alergijske reakcije na grinje mogu postati alergične na izmet ovih parazita u bilo kom periodu života. Kao i kod svih alergijskih oboljenja, simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali postoje uobičajeni simptomi alergije na grinje koje možete lako prepoznati i koji su karakteristični za ovaj okidač alergijskih simptoma.

Glavni simptomi koji ukazuju na alergiju na grinje su:

Simptomi na respiratornim organima:

 • curenje nosa
 • kijanje
 • suvo kašljanje
 • promuklost
 • stezanje u grudima
 • kratak dah
 • otežano disanje

Simptomi na očima:

 • crvenilo
 • pojačano suzenje
 • svrab
 • osećaj umorih očiju

Simptomi na koži

 • blagi osip
 • crvenilo kože
 • suva koža
 • crvene tačkice
 • svrab

Konstantno izlaganje alergenima može dovesti do hroničnog zapaljenja nazalne sluznice, što može dovesti do nazalne hipertrofije sluznice. Osobe alergične na grinje imaju simptome alergijskog rinitisa, ne mogu da dišu, stalno kijaju, a disanje kroz usta može dovesti do čestih infekcija uha, nosa i grla.

Hipersenzitivna reakcija može prouzrokovati bronhijalne opstrukcije nakon nekog vremena izlaganja grinju, što može kasnije dovesti i do bronhijalne astme. Simptomi koji su karakteristični za astmu uključuju kašalj, naročito noću, otežano i veoma teško disanje.

Manje je poznato da grinje može biti iritant atopijskog dermatitisa – i izazvati simptome svraba, crvenila, koprivnjače.

Koje su ključne tačke staništa grinja?

Kućno grinje se nalazi u svakoj kući i nije znak nehigijene u stanu. Grinje voli topla, mračna i vlažna mesta. Razvija se na vlažnosti od 70 – 80% i na temperaturi iznad 25 stepeni i preživljavaju u vlažnom okruženju, jer se na taj način hidriraju.

Grinje se uglavnom nastanjuje na dušecima, posteljini, tapeciranom nameštaju, tepisima i zavesama i u mračnijim prostorijama gde ima vlage,  na podu, a zidovima. Grinje voli plesan i buđ, a ima ga i na dlaci kućnih ljubimaca. Često se nalazi u podrumima, tavanima i ostavama, gde nema dnevne svetlosti, a vlažnost prostorije je povišena.

Naziv njihovog roda Dermatophagoides, potiče iz grčkog jezika, znači jedu kožu, ukazuje na to da su omiljeno stanište grinja kreveti, garniture za sedenje, stolice, odnosno dušeci i jastuci.

Prosečan jastuk i dušek sadrže od 100.000 do više miliona grinja, a taj broj je dovoljan da izazove težak napad astme kod osetljivih. I perjani jastuci, kao i materijali od vune, upijaju mnogo vlage koji pogoduju razmnožavanju grinja.

Grinje se takođe može naći i u kuhinji, jer kuvanje stvara toplotu i vlažnu sredinu koja grinju odgovara.

U velikoj koncentraciji alergeni grinja se nalaze u tekstilu: tapaciranom nameštaju, tepisima, zavesama i plišanim igračkama.

Alergijska reakcija na grinje iz ostava je retka. Ova vrsta grinja najčešće se nalazi u vlažnim zidovima, podovima, senu ili kavezima ljubimaca.

Veliko zimsko čišćenje od grinja

Prva i osnovna mera kod osoba kod kojih je dokazana preosetljivost na grinje je smanjenje kontakta sa alergenom.

Smanjenje koncentracije grinja postiže se redovnim pranjem posteljine, pokrivača, plišanih igračaka, jastuka na temperaturi od 60 stepeni Celzijusa, usisavanjem dušeka, mebl nameštaja, tepiha usisivačima visokog pritiska sa komorom za vodu ili usisivačima sa hepa filterima, redovnim provetravanjem prostorija, održavanjem odgovarajuće vlažnosti vazduha u prostorijama i primenom odgovarajućih dezinficijenasa koji imaju dokazano dejstvo na grinje.

Važno je znati da redovnim pranjem i održavanjem higijene u stanu, u najvećoj meri smanjujete koncentaciju grinja.

Evo šta sve treba da radite kako biste izbacili grinje iz kuće:

 • Spavaća soba bi trebalo da bude hladna i suva. Optimalna vlažnost vazduha bi trebalo biti između 45 – 55%, a optimalna temperatura sobe oko 18 stepeni. Da bi se smanjila vlažnost potrebno je provetravati prostoriju nekoliko puta u toku dana. Takođe, u spavaćoj sobi nisu poželjne biljke, jer one povećavaju nivo plesni. Takođe, budite obazrivi sa ovlaživačima vazduha, jer povećavaju vlažnost vazduha koji odgovara ovoj vrsti.
 • Krevet je idealno stanište za razmnožavanje grinja. Grinje prosto obožava topla, vlažna i mračnija staništa. Ukoliko imate alergiju na grinje, naprskajte sprej protiv grinja i alergena, koristite antialergijsku posteljinu, provetravajte svakodnevno prostoriju za spavanje i posteljinu i perite posteljinu regularno na 60 stepeni. Smanjite suvišan tekstil iz spavaće sobe.
 • Izbor dušeka je veoma važan. Iako se danas prave uglavnom kvalitetni dušeci, kako bi im se produžio život, preporučuje se okretanje jednom mesečno u prvih šest meseci, a kasnije na tri meseca. Ako se radi o osobama sa alergijom ili astmom, neophodno je da se koriste sintetički, antialergijski dušeci od penastih šupljih vlakana. U tom slučaju dušek bi trebalo uviti u tanku sintetičku tkaninu, specijalnu navlaku protiv grinja, da bi se smanjilo izlaganje alergenima. Dušek treba da bude dobro provetren. Podloga na kojoj se nalazi dušek je veoma važna: ravna daska ili pod nisu poželjni, jer ne dozvoljavaju filtraciju. Takođe, dušeke treba redovno čistiti i usisavati kako bi se otklonilo što više grinja. Navlake za dušeke, jastuke i prekrivače koji ne dozvoljavaju prodiranje grinja su izuzetno važna. To su posebne tkanine koje su veoma otporne kako na grinje, tako i na izmet grinja, ali i na prašinu koja ne može proći u sam dušek.
 • Ukoliko je grejanje pretoplo – može stvoriti idealno okruženje za grinje. Provetravajte prostorije više puta u toku dana. Čistite grejna tela sa svih strana, naročito iza radijatora, gde je mračno i toplije i samim tim idealno za razmnožavanje grinja.
 • Posteljina bi trebalo da se provetrava svakoga jutra. Pamučna posteljina bi trebalo da se pere na temperaturi od 60 stepeni, svake ili svake druge nedelje. Jastuci, jorgani i ćebad bi trebalo da se peru na istoj ovoj temperaturi koja uništava grinje, svaka tri meseca, ukoliko materijali to dozvoljavaju. Ukoliko materijali nisu perivi, obavezno koristite specijalne navlake protiv grinja za jastuke i ćebad.
 • Razmnožavanju grinja pogoduje tekstil, a zavese su jedno od odličnih mesta za razvoj ove vrste. Razmislite o koišćenju rolo zavesa, jer su teške, tekstilne zavese pogodnije stanište za grinje. Posetite link u opisu profila kako biste identifikovali ključne tačke alergena.
 • Veoma je teško ukloniti čestice grinja standardnim usasivačem. Glatke površine, kao što su podovi od drveta, pločica, linoleuma, su bolji izbor ako se redovno održavaju i čiste. Usisavanje povećava koncentraciju grinja u vazduhu. Zbog toga osobe sa alergijom na grinje ne bi trebalo da koriste usisivač ili ukoliko nemaju zamenu za ovaj kućni posao, da koriste zaštitnu masku. Takođe, preporučuje se  upotreba usisivača sa vodenim filterima, HEPA filterima, filterom koji ne dozvoljava česticama da se raspršuju po vazduhu.
 • Mašine za pranje veša takođe veoma često prepune bakterija i zbog toga ih jednom mesečno treba pustiti na prazno, sa izbeljivačem, na maksimalnoj temperaturi.
 • Upotrebljavajte specijalnih sredstava protiv grinja koji uništavaju grinje sa površinskih mesta kao što su tapacirani nameštaj i tepisi.
 • Preporučuje se redovno pranje tekstila i njihova redukovana upotreba. Treba izbaciti sve suvišne jastuke, plišane igračke i ćebad. Kada je biranje nameštaja u pitanju, treba izabrati drvo ili kožu, jer ne dozvoljavaju probijanje grinja. Kada je reč o plišanim igračkama – ukoliko ih ne možete sve ukloniti, perite ih redovno na 60 stepeni ili koristite zamrzivač u periodu od 12 sati, mada postoje istraživanja da grinje preživi i na temperaturi ispod nule.
 • Ne zaboravite na kućne ljubimce. Trudite se da im ograničite boravak u spavaćoj sobi i na mebl nameštaju, jer opadanje njihove dlake ili kože još više hrani grinje. Posebno vodite računa o higijeni kutka za kućne ljubimce i njihovog kreveta. Takođe, izmet grinja se nalazi na dlaci kućnih ljubimaca.

Da sumiramo. Redovno održavanje higijene domaćinstva, sa posebnom pažnjom na mračna, topla i vlažna mesta, tekstil, tepihe, krevet, mebl nameštaj, jastučiće, plišane igračke i kućne ljubimce, znatno smanjuje koncentraciju grinja. Provetravajte prostorije, usisavajte, brišite prašinu, vlažnim krpama i po potrebi nabavite posebna sredstva za kontrolu, uništavanje i neutralisanje alergena, u vidu sprejeva, praškova ili uređaja.

Pomoć u redukciji grinja i njihovog izmeta imaju i prečišćivači vazduha, a zbog sve učestalije zagađenosti vazduha, povećanog broja osoba sa alergijama i plućnim bolestima, kao i smrtnim slučajevima usled lošeg kvaliteta vazduha, uređaj za prečišćivanje vazduha lagano postaje deo domaćinstva, kao što su frižider ili mašina za veš.

Ne zaboravite da uključite i ove medicinske savete:

 • Ispiranje nosnih sluznica je malo zanemaren postupak pri lečenju alergija, a veoma je važan za uklanjanje alergena.
 • Postoje određeni lekovi koji mogu privremeno olakšati alergijske simptome, ali oni ne rade na uklanjanju uzroka. To su ista sredstva koja se koriste u terapiji alergije na polen, antihistaminici i kortikosteroidni sprejevi.
 • Jedna forma terapije koja leči uzrok alergije na grinje je specifična imunoterapija (specific immunotherapy (SIT).To može da bude jedna od opcija kada redukovanje grinja ne donosi očekivana poboljšanja i u slučajevima kada su simptomi toliko učestali i traju duže od dve godine. Svrha ove terapije je navikavanje imunog organizma na alergen. Mlađe osobe koje nemaju različite vrste alergija imaju najveće mogućnosti za uspeh u lečenju alergije na grinje.

 

Share

You may also like...