Kako se upotrebljava autoinjektor epinefrina?

autoinjektor epinefrina

Epinefrin je u stvari hormon, adrenalin, koji luče nadbubrežne žlezde pod kontrolom hipotalamusa i hipofize. Epinefrin se uobičajeno luči u situacijama akutnog stresa pripremajući telo da odreaguje na stresne situacije.

Funkcija epinefrina je da poveća srčani volumen i podigne nivo glukoze u krvi kako bi obezbedio telu dodatne količine glukoze i masnih kiselina kao gorivo u vreme stresa ili opasnosti, kada su potrebne povećana budnost i napor.

U kliničke svrhe se koristi pročišćeni aktivni epinefrin iz nadbubrežnih žlezda domaćih životinja ili sintetički dobijen epinefrin.

Upotreba Epinefrina

Epinefrin se koristi za različite namene, npr. kod srčanog zastoja, u lečenju glaukoma, bronhospazama i dr. Za nas je značajna njegova primena u lečenju Anafilakse, akutne sistemske alergijske reakcije koja se može javiti prilikom izloženosti određenim lekovima, otrovu insekata i hrani.

U tretmanu Anafilakse epinefrin se koristi u obliku autoinjektora za brzu administraciju adrenalina i spašava život sprečavajući da dođe do gušenja i prestanka rada srca. Epinefrin autoinjektor postoji u dve doze, za decu – junior i za odrasle. Uvek dolazi u dve doze, jer je nekada potrebno upotrebiti obe doze, ukoliko prva doza ne da željeni rezultat.

autoinjektor epinefrina

Izgled samog pakovanja epinefrin autoinjektora zavisi od konkretnog proizvođača, ali je svaki napravljen tako da ga svako uz kratku obuku može lako primeniti u slučaju nužde.

Sve osobe koje imaju najvišu klasu alergije na hranu koja može izazvati anafilaktički šok, neki lek ili ubod insekta, kao i oni koji su već imali jaču alergijsku reakciju na neku supstancu, treba da nose uvek sa sobom dve doze autoinjektora adrenalina (epinefrina). Uz autoinjektor se dobija i uputstvo, a takođe se može pogledati i neko od mnogih video uputstava na internetu. Udruženje Alergija i ja je snimilo jedan kratak video na IGTV o tome kako primeniti epinefrin i možete ga pogledati OVDE.

Kao prva pomoć kod anafilaktičkog šoka autoinjektor adrenalina treba da se nađe i u svakom vrtiću, školi i bilo kojoj drugoj ustanovi u kojoj borave deca sa alergijom.

Na žalost velikog broja ljudi i roditelja dece koja se nose sa alergijama, kod nas u zemlji autoinjektor epinefrina se ne dobija na lekarski recept, čak ga je teško naći u slobodnoj prodaji uopšte. Verovatno je to i razlog da samo mali broj lekara upućuje pacijente na ovaj lek.

Kada se koristi Epinefrin?

Odrasla osoba bi trebalo da zatraži pomoć čim oseti neke od simptoma anafilakse, kao i da ubrizga sebi epinefrin, međutim, kada se anafilaksa javi prvi put ili osobi koja ne zna da ima alergiju na neku supstancu koja dovodi do anafilakse, kao i u slučaju anafilakse kod dece, od životne važnosti je da neko odreaguje na vreme i pravilno.

Prvo pravilo je – dajte antihistaminik i krenite u najbližu ambulantu, ako to nije moguće – pozovite Hitnu pomoć i viknite Anafilaksa!

Kao što je opisano na slici dole, ako se jave sledeći simptomi:

 • otečene usne, kapci, uši
 • usne koje peckaju ili svrbe
 • urtikarija ili kožni osip koji svrbi
 • bol u stomaku ili povraćanje
 • iznenadna promena u ponašanju

Uraditi:

 • ostanite uz dete/osobu, pozovite pomoć ako je potrebno
 • locirajte autoinjektor
 • dajte antihistaminik
 • pozovite roditelje/kontakt za slučaj nužde
 • ukoliko dođe do povraćanja, ponoviti dozu antihistaminika
 • posmatrajte pažljivo i budite spremni da date adrenalin ukoliko se simptomi pogoršaju

OBRATITE PAŽNJU NA ZNAKE ANAFILAKSE!

autoinjektor epinefrina

Anafilaksa može nastupiti i bez simptoma na koži: UVEK uzmite u obzir anafilaksu ukoliko se kod osobe sa poznatom alergijom na hranu IZNENADA JAVI TEŠKOĆA U DISANJU.

AKO SE JAVI BILO KOJI OD OPISANIH SIMPTOMA ILI VIŠE NJIH

 • Postavite dete/osobu u ležeći položaj sa podignutim nogama, ako je disanje otežano, dozvolite mu da sedne.
 • Upotrebite autoinjektor adrenalina bez odlaganja.
 • Pozovite 194 i odmah kažite da je u pitanju ANAFILAKSA.

AKO NISTE SIGURNI KOJE JE JAČINE ALERGIJSKA REAKCIJA I DVOUMITE SE DA LI JE ANAFILAKSA

 • Dajte Adrenalin:
 1. Posle davanja adrenalina, ostanite uz to dete/osobu, nemoj te im davati da ustanu
 2. Ukoliko se izgube životne funkcije, započnite davanje prve pomoći – oživljavanje
 3. Pozovite roditelje ili kontakt za hitne slučajeve
 4. Ako se posle 5 minuta situacija ne poboljša, dajte još jednu dozu adrenalina, ako je imate

Pozivanje broja Hitne pomoći je dostupno i besplatno za sve mreže, bilo da se radi o fiksnoj ili mobilnoj telefoniji. Broj vam je na raspolaganju 24 časa, svakog dana u godini.

Moguće je da vam se, pri pozivu broja 194, javi govorni automat, ali nemojte prekidati, već sačekajte da vam se zdravstveni radnik javi na telefon.

Kako se koristi Epinefrin autoinjektor?

Pre prve upotrebe autoinjektora adrenalina bilo bi dobro da se posavetujete sa lekarom.

S obzirom da se u našem društvu o ovoj temi ne govori, upravo je to jedan od zadataka Udruženja Alergija i ja, da jasno i glasno govorimo o ovoj izuzetno važnoj temi koja može pogoditi svakoga od nas.

autoinjektor epinefrina

Bilo koji autoinjektor izgleda poput debljeg flomastera. Na jednom kraju je igla zaštićena plastikom, a na drugom kraju je sigurnosni poklopac.

 1. Uzmite autoinjektor u dominantnu ruku i držite ga čvrsto celom šakom tako da igla bude okrenuta ka telu (kao na slici dole)
 2. Drugom, slobodnom rukom, skinite zaštitni poklopac
 3. Zamahnite rukom sa autoinjektorom i zabodite ga u gornji spoljni deo butine pod pravim uglom (ne treba skidati odeću, ali treba izbeći šavove prilikom uboda)
 4. Držite pritisnuto 10 sekundi (brojite polako do 10), zatim izvadite autoinjektor
 5. Masirajte mesto uboda 10 sekundi
 6. Pozovite Hitnu pomoć

Osnovna uloga Epinefrina je da pruži dovoljno vremena osobi koja ima jaku alergijsku reakciju da bezbedno stigne do najbliže bolnice ili da ekipa Hitne pomoći dođe do nje. Autoinjekcija epinefrina je samo prva pomoć koja ublažava alergijsku reakciju i odlaže preteći anafilaktički šok, OBAVEZNO je da se posle njegove primene javite najbližoj zdravstvenoj ustanovi!

Čak iako se osoba oseća dobro već posle prve doze adrenalina, ispoštujte sve korake koje smo naveli, jel alergijska reakcija može biti veoma nepredvidiva i veća šteta se može pokazati i nakon 24 sata od kontakta sa alergenom.


Teks:t: Tijana Stupljanin

Izvori:

https://ivamilosevic5.wordpress.com/2021/03/09/epinefrin-epipen/

https://firstaidforlife.org.uk/anaphylaxis-and-adrenaline-auto-injectors/

Šta je EpiPen (autoinjektor epinefrina) i zašto je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj ovaj lek nije registrovan?

Share

You may also like...