Ishranom protiv alergije

berry-1238249__340

 

Alergija na hranu i druge neravnoteže sa hranom (netolerancije) i bolesti vezane za hranu (celijakija) sve više navode na razmišljanje da jedna hrana šteti, a druga leči. Stres i loša hrana uzrokuju neravnotežu u organizmu. Zdrav način života i adekvatna ishrana osnovne su preporuke specijalista, ali postoje određene namirnice koje zbog svog sastava imaju antioksiditivna, antizapaljenska i antibakterijska i antihistaminska delovanja. Način delovanja na metabolizam i njihova nutritivna vrednost pomažu u prevenciji alergije i smanjenju alergijskih reakcija. Koje su to namirnice?

Bioflavonoidi

Bioflavonoidi su veliki skup prirodnih sastojaka biljnog porekla, takođe poznatih i kao vitamin P. Nalazi se u skoro svim biljkama i povoljno utiče na prevenciju i lečenje određenih bolesti. Hemijska struktura bioflavonoida slična je lekovima u pumpicama za astmu.  Pomažu u smanjenju proizvodnje histamine. Njhovo delovanje se odnosi na opuštanje disajnih puteva. Najveća koncentracija bioflavonoida nalazi u citusnom voću. Ostali značajni izvori bioflavonoida su:

Brokoli – 100 grama obezbeđuje više od 150% preporučenog unosa dnevne doze vitamina C. Takođe sadrži vitamin A i K, kompleks vitamina B, gvožđe, magnezijum, cink, kalijum…

appetite-1238250__340

 

Citrusno voće – Vitamin C je prirodni antihistaminik.

Tamno grožđe – Antioksidans koji se nalazi u kožici grožđa poseduje antizapaljenska svojstva koja mogu umanjiti simptome alergije.

Pročitajte: Kome se preporučuje dijeta bez glutena i bez mleka?

Višnje – Bogat su izvor kalijuma, a sadrže i nešto bakra, mangana, megnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora i cinka, vitamina A, B6 i C. Mnoga istraživanja su potvrdila da su višnje ublažuju simptome autoimunih bolesti, zbog svoje antioksidantne uloge.

 

apple-662003_640

Jabuke

Jabuka na dan ne pomaže da se rešite alergije na polen, ali jaka kombinacija suptanci koje se nalaze u jabukama mogu barem malo da pomognu. Preporučene količine vitamina C – mogu delovati kao zaštita od alergija i astme. Antioksidans kvercetin, koji se nalazi u jabuci takođe je povezan sa boljim radom pluća.

Cink

Podstiče imuni sistem i ima antioksidantnu ulogu. Prirodni izvori cinka su: crveno meso, zrna žitarica, pšenične klice, spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, ostrige, vino, seme bundeve i pivski kvasac.

Spanać

Zahvaljujući betakarotenu, hlorofillu i vitaminu C deluje kao antioksidans. Pronađeno je 13 različitih flavonoida u spanaću koji imaju antioksidativno i antikancerogeno dejstvo.

 

top-view-1248955__340

Začini

Đumbir – Hemijski sastojci koje đumbir sadrži korisni su u sprečavanju procesa biosinteze prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upala. Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog delovanja koristi se i kod lečenja alergija.

Kurkuma – Vrsta začina koji svaka kuhinja treba da ima, upravo zbog antioksidansnog, antikancerogenog i antiupalnog dejstva koje ovaj začin poseduje. Kurkuma blokira imunoglobulin E, sprečava ili smanjuje simptome alergija. Možete je koristiti tako što čete po jednu kašičicu dodavati u jela koja svakodnevno konzumirate. S obzirom da nema mnogo jak ukus, možete kurkumu dodavati i u kolače.

Magnezijum

Ovaj mineral pomaže u pročišćavanju zakrčenih disajnih puteva u plućima. Jedno istraživanje pokazalo je da laboratorijske životinje s manjkom magnezijuma, kad se izlože alergensima, pokazuju veći nivo histamina od životinja koje dobijaju dovoljno magnezijuma.

olive-oil-968657_1280

Maslinovo ulje

Dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje su zbog obilja antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina. Maslinovo ulje sadrži vitamine A i E, skvalen, zasićene masne kiseline, palmitinsku kiselinu, stearinsku kiselinu, oleinsku i linolnu kiselinu te vrlo važne bifenole. Od minerala sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, gvožđe i cink.

Laneno ulje

Ulje sjemenki lana sadrži 50-60% omega 3 masnih kiselina (dvostruko više od ribljeg ulja).

Riba

U pojedinim istraživanjima pokazano je da omega 3 masne kiseline mogu da smanje rizik od dobijanja alergije, ali i da ublaže simptome. Loša stvar jeste da vam je potrebna velika količina omega 3 masnih kiselina kako biste osetili minimalan učinak.

Indijski orah

Prepun esencijalnih minerala poput kalcijuma,magnezijuma, gvožđa, kalijuma, cinka i fosfora.U malim količinama sadrži i natrijum. Izuzetno je hranljiv i bogat sa proteinima. Pored vitamina C kojeg ima gotovo pet puta više nego u pomorandži, indijski orasi su bogati riboflavinom (vitamin B2),tiaminom(B1),niacinom (B3),vitaminom B6 kao i sa folnom kiselinom. Sadrži i vitamin K i E. Odličan antioksidans.

 

Pročitajte još: Kako iskombinovati obrok malom alergičaru?

[hr]

Share

You may also like...