Da li je moguće prerasti alergiju na kikiriki?

pexels-photo-135755

 

Jedna od najčešćih alergija kod dece je alergija na kikiriki.  U Americi je broj dece alergične na kikiriki, u periodu između 1997. i 2008. godine utrostručen . Jedan od razloga koji najviše zabrinjava roditelje, pored jakih alergijskih reakcija koje mogu biti opasne po život,  je i to što alergija na kikiriki  ima tendenciju da bude dugoročna: samo 20% dece ima sreće da je vremenom preraste.

Istraživanje

Istraživači u Kanadi, na čelu sa Annom Des Roches (Centre Hospitalier Universitaire Sainte-Justine, Montreal) su pratili 202 deteta koja su imala alergiju na kikiriki od ranog detinjstva (18 i više meseci) do adolescencije. Da bi potvrdili svoje dijagnoze i praćenje njihove alergije, deca su povremeno bila podvrgnuta skrin prik testovima, zajedno sa testovima krvi koji mere količinu IgE kikirikija u krvi (IgE je antitelo koje aktivira simptome alergije na hranu). Počevši od pete godine, deca čiji su testovi preko krvi pokazali relativno nizak nivo IgE na kikirikiji, imala su priliku da se podvrgnu provokacijskim testovima, koji su najprecizniji.

Na kraju studije, 51 dece od 202 učesnika, što je nešto više od 25%  je preraslo svoje alergije na hranu.

Pročitajte: Kako ojačati dečiji imunitet?

80% dece u ovoj grupi nije imalo alergije pre osme godine. Testovi su takođe pokazali da je ova grupa imala niske nivoe IgE kikirikija u krvi.

Deca koja su ostala alergična na kikiriki su imala povećeni IgE kikirikija u krvi tokom godina.

Istraživanje je pokazalo da je najveći broj dece do šeste godine prevazišao ovu vrstu alergije.

Posle desete godine, šansa za spontano prevazilaženje je mnogo niža, prema studiji koja je objavjena na portalu o alergijama i kliničkoj imunologiji.

Kanadski tim je zaključio da su njihovi nalazi u skladu sa prethodnom studijom u Australiji, koja je sprovedena kod 267 dece u periodu od pet godina. Oni su takođe preporučili dodatne studije koje bi ispitale “da li se spontane rezolucije ipak mogu javiti kod dece u kasnoj adolescenciji ili ranoj odrasloj dobi.”

Ono što je pozitivno je da čak četvrtina dece ima tendenciju da preraste alergiju na kikiriki.
Pročitajte još: Da li deca mogu prerasti alergiju na hranu?

Izvor: Ovaj članak je originalno objavljen 2013. godine na novostima FARE Alergija na hranu, a preveden sa blog.foodallergy.org.

[hr]

Share

You may also like...