Da li deca mogu prerasti alergiju na hranu?

 

9615229258_dbebe3c2b1_k

Da li će prestati alergija na mleko koju moja beba ima? Ovo je često jedno od prvih pitanja koje roditelji postavljaju doktorima prilikom dijagnostikovanja prve alergije kod beba. Prvi simptomi alergije na hranu mogu se pojaviti već u prvim mesecima života. Dva relativno novija istraživanja nam pružaju informacije u korist rešavanja ove dileme:

Obe studije su otkile koji to faktori mogu pomoći i čak predvideti da li će dete postati tolerantno na namirnice na koje nije bilo. U periodu od juna 2009. do februara 2010. Dr Ruchi Gupta i njegove kolege na Dečijoj klinici u Čikagu ispitivali su 40.104 dece širom zemlje u najvećoj studiji ove vrste do tada.

Istraživači su analizirali devet podataka najvećih zajedničkih alergija na hranu: mleko, kikiriki, školjke, orah, jaja, riba, pšenica, soja i susam.

Studija je objavljena u Analima alergije, astme i kliničke imunologije u junu 2013. godine i utvrdila je da je 3.188 dece imalo alergiju na hranu, a da je 1.245 preraslo bar jedan alergen.

6286659402_05c5a4dab8_b

 

Ključni rezultati su pokazali da:

  • Nešto više od četvrtine dece (26.6%) je preraslo svoje alergije u prosečnoj starosti od 5.4 godine.
  • Deca koja su alergična na mleko, jaja ili soju najčešće prerastu svoje alergije, dok je manja verovatnoća bila u slučaju oraha, školjki i kikirikija.
  • Što je ranija alergijska reakcija deteta na određenu namirnicu bila – to je veća mogućnost da će je prerasti.

 

Drugi faktori kojii su doprineli prerastanju alergije na hranu kod dece su:  jačina reakcije, broj alergenata i ekcem kao jedini simptomi alergije. Nasuprot tome, deca sa teškim simptomima (problem sa disanjem, oticanjem, anafilaksom) i većim brojem alergija – imaju manje šanse da postignu toleranciju na alergene. Jačanje imuniteta podstiče veću otpornost organizma. Takođe je dokazano da:

  • Tamnija deca imaju manje šanse da prerastu svoje alergije.
  • Dečaci češće prerastu alergije nego devojčice.
Pročitajte: Kakve su šanse da se preraste alergija na kikiriki?

Dr Gupta i njegov tim zaključili su da, iako je potrebno više istraživanja, naročito istraživanja koje će obuhvatiti praćenje pacijenata na duži vremenski period, ovi podaci mogu pomoći porodicama koje se svakodnevno bore sa alergijama na hranu.

 

Izvor: blog.foodallergy.org

[hr]

Share

You may also like...