Najnovije istraživanje: običan virus uzrok celijakije?

uzrok celijakije

Najnovije istraživanje međunarodnog naučnog tima objavljeno u časopisu Science kaže da je uzrok celijakije tj. reagovanja imunog sistema na gluten kao na opasnu materiju možda zaraza reovirusom, a ne belančevinasta materija.

Proučavajući miševe, naučnici su otkrili da reovirus T1L, zavara imuni sistem tako da se on brani protiv nedužnih molekula hrane.

“Virusi su osumnjičeni kao potencijalni okidači autoimunih bolesti ili alergija na hranu”, kaže Herbert Virdžin, imunolog na vašingtonskoj Univerzitetskoj školi medicine.

Studija donosi nove podatke o tome kako virusna infekcija može promeniti odgovor imunog sistema na hranu.

uzrok celijakije

Reovirusi nisu smrtonosni. Gotovo svako je bio zaražen reovirusom, ali gotovo se niko ne razboli, kaže Terens Dermodi, virolog sa Univerziteta u Pitsburgu koji je s kolegama radio na studiji.

Uzrok celijakije

Međutim, ako se prvi put izloženost hrani s glutenom događa tokom infekcije, virusi mogu imuni sistem da okrenu protiv tog prehrambenog proteina, otkrili su naučnici. Imuni sistem može ili dopustiti stranim materijama, kao što su prehrambeni proteini, da mirno prođu kroz telo, ili ih može napasti.

Kod ljudi oboljelih od celijakije, gluten se tretira kao štetan patogen; odgovor imunog sistema oštećuje sluznicu tankog creva izazivajući simptome nalik krvavoj dijareji.

uzrok celijakije

Ne veruje se međutim da je T1L reovirus jedini virus koji može biti uzrok celijakije. Buduća istraživanja analiziraće potencijal drugih virusa i odrediti da li T1L pravi okidač te bolesti kod ljudi. Ako se pokaže da je tako, tada bi se moglo razviti reovirusna vakcina za rizičnu decu, što bi moglo da zaustavi razvoj celijakije.

Gluten je lepljiva elastična belančevinasta materija koju sadrže pšenični, raženi, ječmeni proizvodi. Celijakija nastaje zbog preosetljivosti na gluten koji oštećuje sluznice creva. Leči se dijetom bez glutena, a ponekad je potrebno imunosupresivno lečenje.

Pročitajte još: Najnovije istraživanje sa Konferencije o digestivnim bolestima.

Izvor: Tekst preuzet sa portala rs.n1info.com.

Share

You may also like...