Postavljali ste pitanja našoj dermatološkinji – pročitajte šta je odgovorila

dermatolog

Gost našeg portala je specijalistkinja za kožne i polne bolesti, doktorka Danica Milobratović, koja počinje saradnju sa našim sajtom lepim vestima, odgovorima na pitanja čitalaca koja su u poslednje vreme pristizala u našu redakciju. Na taj način pokušavamo problem atopijskog dermatitisa, velikog kožnog oblika atopije, da približimo kako obolelima, tako i rizičnoj grupi – atopičarima.

Naš dermatolog – vaši odgovori

Pored toga što je dermatolog koji voli svoj posao i posvećuje se svojim pacijentima, deci i odraslima već 15 godina, Dr Milobratović je mama dva divna dečaka. U poslednje vreme njeno interesovanje okupira homeopatija, koja se u praksi pokazala kao odlična pomoć pri medicinskom lečenju najvećeg ljudskog organa. Ovom prilikom izlazi u susret mnogim vašim dilemama, konkretnim savetima vezanim za rešavanje raznih kožnih problema.

Veza sa intolerancijom na gluten

Pitanje:

“Moj sin je intolerantan na gluten od svoje devete godine (sada ima 13). Negde od tada ima izrazito suvu kožu, a pre nekog vremena su počele da se javljaju i sitne potkožne, tvrde, bele kuglice, koje nisu ni bubuljice ni mitiseri. Koža mu je uvek vlažna i hladna, kao blago oznojena. Inače, od rođenja ima znatno tamniji ten od ostalih članova porodice. Da li je sve ovo deo glutenske enteropatije ili nesto drugo?”

Dr Milobratović:

“Poštovana, suva koža može da bude deo konstitucije, odnosno da nam je urođena, ali isto tako može da se javi u okviru Gluten senzitivne enteropatije. Često zbog deficita (nedovoljne količine) gvožđa u organizmu koža može da postane suva.

Vlažna i hladna koža može da bude znak oboljenja štitine žlezde. Bilo bi dobro da se urade sledeće analize krvi: Fe, feritin, hormoni T3, T4, TSH i anti Tg antitela. Tvrde, bele potkožne bubuljice nisam sigurna na šta upućuje, morala bih da vidim promene da bih rekla o čemu se radi.”

Vaskulutis kože

Pitanje:

“Prije 2 godine na koži su mi se počele pojavljivati crvene mrljice. Ne bole, ne svrbe. Biopsijom je utvrđeno da se radi o vaskulitisu površinskih krvnih žila. Može li intolerancija na gluten, u kombinaciji sa gastritisom i erozijom želudca biti uzrok vaskulitisa površinskih krvnih zila?”
dermatolog

Dr Milobratović:

“Može, u okviru gluten senzitivne enetropatije može da se javlja vaskulitis kože. Preporuka: trebao bi vas pregledati dermatolog i da vam odredi terapiju. Do tada preporučljivo je uzimati Vitamin C tbl od 250 mg/ dan oko mesec dana, kao i vitamin E.”

Crveni tabani i dlanovi

Pitanje:

“Zbog čega su dlanovi i tabani crveni?”

Dr Milobratović:

“Crvenilo dlanova i tabana može da bude posledica većeg broja stanja ili oboljenja. Može nastatati usled poremećaja cirkulacije ili inervacije tog dela tela. Drugi mogući uzroci su smanjena funkcija štitne žlezde, poremećaji ishrane poput anoreksije, nedostatak vit B 12, anemija, sindrom hroničnog umora ili Rejnaud oboljenje. Lekovi poput beta blokatora koji se koriste u lečenju povišenog krvnog pritiska takođe mogu da izazovu crvenilo dlanova i tabana. Bilo bi dobro da se javite svom lekaru opšte prakse da bi se uradili adekvatna dijagnostika.”

Krema žutog noćurka

Pitanje:

“Kakvo je mišljenje dermatoga o kremi od žutog noćurka u tretiranju kože sa atopijskim dermatitosom kod šestomesečne bebe?”

ekcem kod dece

Dr Milobratović:

“Može se slobodno koristiti, samo koristite kreme od proverenih proizvođača sa što manje konzervansa i mirisa.”

Alergija na sintetičke proizvode

Pitanje:

“Ja imam problema sa alergijama. Kišem, kašljem, curi mi nos i imam dosta sekreta, isto tako, imam problem i sa sinusima, a moji problemi alergija su sintetički proizvodi, pazim i izbegavam sintetičke proizvode, ali ne mogu baš sve, pa me zanima šta je najbolje koristiti za moj problem?! Hvala!”

Dr Milobratović:

“Lekovi koji se koriste protiv alergije su antihistaminici i bilo bi dobro da se koriste u vremenskom periodu kada ste najviše izloženi alergenima i da maksimalno koliko možete izbegavate kontakt sa alergenima. Druga dobra mogućnost jeste homeopatsko lečenje alergije, tim više što su ovi lekovi efikasni i  nemaju nikakvog negativnog efekta na organizam.”

Sumnjiv mladež kod deteta

Pitanje:

“Poštovani, imam i ja pitanje za dermatologa. Za devojčicu od 6,5 godina. Mladež u predelu kuka, struka, raste malo vremenom… kao da se malo ispupčio. Primetila sam da kroz sredinu prolazi dlačica. Prošlog juna je pogledao dermatolog, kada je sa kolena skinuo jedan špic nevus. Posle je jednom ili dvaput pogledala pedijatrica. I okarakterisano je da je u redu. Ali eto, prošlo je neko vreme i rado bih čula vaše mišljenje. Slika u prilogu. Hvala puno! Pozdrav, Dragana”

mladež

Dr Milobratović:

“Mladež na slici izgleda u redu, ali to nije objektivni pregled mladeža. Da bi se jasno reklo da li je mladež dobar trebao bi se pogledati aparatom koji se zove dermoskop, pomoću koga posmatramo strukturu mladeža i možemo reći da je bezopasan ili se nešto dešava. Preporuka je u svakom slučaju, čim ste primetili da se mladež povećao, da dete pogleda dermatolog koji zna da radi dermoskopski pregled mladeža.

Atopijski dermatitis bez trenutnih simptoma

Pitanje:

“Imam atopijski dermatitis već 5 godina, koji se pogoršava tokom zime. Da li je potrebno mazati kožu hidrantnim kremama čak i kad nemam simptome i suvu kožu ili je bolje odmarati kožu i ne navikavati je preterano na kreme?

Dr Milobratović:

“Preporuka je da u toku prvih 5 min posle kupanja na poluvlažnu kožu utrljate neku masniju kremu u cilju da se blago zamasti koža. Na ovaj način pojačavate zaštitnu funkciju kože i smanjuje se mogućnost kontakta sa spoljašnjih alergenima, a samim tim i mogućnost aktivacije bolesti je manja.”

Celijakija i dermatitis

Pitanje:

dermatolog

“Poštovani, imam celijakiju 10 godina, sada imam 36 god. Koža mi je suva, na licu posebno, javlja mi se crvenilo, slično ekcemu, svrbi i pecka, pa se stvore i ljuspice. Niko od doktora ne zna tačno da mi kaže šta je u pitanju, a odgovarajuće kreme nisam uspela da pronađem, pa vas molim za savet kako ovo da lečim. Hvala unapred! Takođe imam i akne po leđima i grudnom kosu koje svrbe.”

Dr Milobratović:

“Koža može kod celijaklije da bude suva, često kao posledica nedostatka gvožđa tako da bi se trebala proveriti krvna slika, odrediti gvožđe u krvi i koja vrsta dermatitisa je u pitanju. Što se tiče crvenila na licu koje se ljuspa, može da bude seboroični dermatitis, ali i dosta drugih kožnih oboljenja. Trebao bi da vas pregleda dermatolog i odredi terapiju.”

Urtikarija – koprivnjača

Pitanje:

“Poštovani, možete li mi reći koje su sve manifestacije urtikarije?”

Dr Milobratović:

“Postoji veliku broj različitih vrsta urtikarije i one mogu da budu različitog inteziteta i različite rasprostranjenosti. U osnovi najčešći simptom na koži jeste pojava crvenih pečata koji svrbe i traju do 24h.”

Dermatitis kod beba

Pitanje:

“Imam pitanje za dermatologa: beba ima stalna crvenila oko usana i brade. Nismo radili testiranja na alergene. Rastu joj zubići. Šta nam savetujete?

Dr Milobratović:

“Crvenilo oko usta i brade kod  beba je često posledica vlaženja kože zbog pljuvačke koja se pojačano luči kod rasta zubića. Pokušajte koliko više možete da tu regiju održavate suvom i mažite kremu 2-4 puta dnevno. Trebalo bi da pomogne. Pozdrav!”

Pitanje:

“Imam bebu od 5 meseci koja nema nikakvih simptoma alergija. Da li je potrebno koristiti kreme za telo ili pustiti da koža prirodno diše? Plašim se, jer smo i suprug i ja atopičari.”

ekcem kod dece

 

Dr Milobratović:

“Iako beba nema znakova kožnog oboljenja bilo bi dobro da se povremeno zamasti koža sa nekim neutralnim blagim kremama, jer se na taj način pojačava zaštitna funkcija kože. Osim toga nepravilna je navika da decu kupamo svaki dan pa se nepotrebno skidaju zaštitne masnoće sa kože.”

Pregled dermatologa

Pitanje:

“Imam konstantno pečenje lica od sredine aprila ove godine, posebno desne strane. Ponekad se javljaju i sitne bubuljice.”

Dr Milobratović:

“Moguće je da se radi o rosacei, oboljenju kože lica koje nastaje usled nestabilnosti tonusa krvnih sudova kože lica. Drugi mogući uzorak je neka vrsta neuropatije. U svakom slučaju potreban je pregled dermatologa.

Može se pokušati sa upotrebom krema poput: Metroruboril, Sensibio AR ili Ruboril, 2 puta dnevno.”

Alergeni iz prirode

Pitanje:

“Pijem letizen za alergiju na svoju ruku, a lani sam primetila da sam alergična dok sam u polju. Aerius mi ništa ne deluje, a izgleda ni letizen. Imam manje problema sa rinitisom dok ga pijem, ali nemam rešenje za crveni osip po licu. Imate li kakav savet?”

Dr Milobratović:

“Crveni osip po licu  može biti i deo alergije na biljne alergene, ali može biti reakcija na sunce u okviru većeg broja oboljenja kože lica. Možete početi da pijete Xyzal tbl i da koristite antisilarne kreme kad ste napolju po sunčanom vremenu. Ako potraje i dalje trebalo bi otići kod dermatologa. Pozdrav!”


Saradnik portal Alergija i ja: Dr Milobratović, specijalista za kožne i polne bolesti

 

Share

You may also like...