Koji tip kože je podložan alergijama?

ID-10069591

Alergija na koži je sve češći znak pojave alergija u organizmu, a koža ja ta koja prva reaguje na prisustvo alergija, kako u detinjstvu tako i u odrasloj dobi.

Broj ljudi sa alergijama je iz godine u godinu sve veći. Mnoge alergije se razvijaju u detinjstvu, ali mogu nastati i kasnije, u tinejdžerskom periodu, ali i u zrelijoj dobi.  Ono što karakteriše alergije je njihov promenljiv karakter, tako da sa njima nikad niste načisto.

Alergija na koži

Najčešći dijagnostikovani alergeni koji dovode do pojave ekcema su jaja, mlečni proteini, pšenica, trave i polen, prašina, životinjska dlaka i grinje, ali sve više se javljaju alergije zbog štetnog dejstva hemijskih sastojaka, deterdženata i kozmetike.

Pored nutritivnih i inhalacionih alergena, na pojavu ekcema utiče genetika i opšte stanje organizma.

Potrudite se da uklonite grinje. Danas postoje sredstva koja olakšavaju uklanjanje grinja sa površinskih delova nameštaja i tepiha u vidu sprejeva protiv grinja ili specijalne medicinske navlake koje ne dozvoljavaju prodiranje grinja u jastuke, dušek ili posteljinu.

Alergijske reakcije

Najčešće alergijske reakcije su kijanje, kašalj, povraćanje, suva koža i svrab, svrab očiju i kože. Ovi simptomi se javljaju kada je ljudsko telo preosetljivo na inače bezopasna strana tela iz okruženja.

dijagnostka ekcema

Promene na koži

Alergijske reakcije su često odgovorne za osipe na koži. Koprivnjača, svrab, plikovi i crvenilo samo su neki simptomi osipanja. Najčešće supstance koje izazivaju kontaktni dermatitis su: metali, jaki deterdženti, sapuni, sredstva za čišćenje kože, kozmetika, parfemi, šminka, nakit, odeća, sredstva za čišćenje, guma, lateks, trava.

Uobičajeni simptomi kontaktnog dermatitisa su crveni osip i oticanje. Često se na koži pojave plikovi koji izazivaju svrab.

Različite vrste dermatitisa se mogu javiti od najranijeg uzrasta pa do poznih godina, ali kod dece mesto ekcema može zavisiti od uzrasta deteta.

alergija na koži

 

 

 

Atopijski dermatitis je jedna od kožnih alergijskih reakcija koja muči čak 20% dece, a često ne bude rešena do puberteta. Zapanjujuća činjenica ja da se više od polovine slučajeva atopijskog dermatitisa  razvija usled preosetljivosti na određene namirnice.

Kako se neguje koža sklona alergijama?

Previše suva koža je glavna karakteristika ovakvog oštećenja kože. A kada je koža previše suva, ispucala, krta – to izaziva svrab, tako da je osnovna briga kože sklone alergiji – hidratacija kože. Koža je naročito isušena nakon kupanja, tako da je preporučljivo koristiti blaga sredstva za kupanje koja u sebi imaju hidrantnu kremu ili ulje. Nakon tuširanja savetuje se mazanje blagim kremama za telo, u periodu od 3 minuta posle kupanja, kako bi krema bolje upila.

Takođe, ishrana u mnogome može pomoći u kontroli simptoma ekcema.

Na žalost, osobama sa alergijama često može smetati parfemisana kozmetika, ali i pojedini biljni preparati. Naročito kod dece treba izbegavati univerzalnu dečiju kozmetiku koja sadrži biljne dodatke, kao što su kamilica i neven. Svakodnevna upotreba ovakvih proizvoda može dovesti do razvoja alergija upravo na te sastojke. Takođe, jedan od rizičnih sastojaka krema i sredstava za higijenu su i protein mleka, kao što su kazein i surutka.

 

Izvor: www.mojaalergija.si,

[hr]

Share

You may also like...