Saznajte na koji način homeopatija utiče u lečenju alergija

homeopatija i alergija

Homeopatija je sistem lečenja, drugi po učestalosti upotrebe u svetu, posle konvenvencionalne medicine. Delovanje se zasniva na principu “slično se sličnim leči”.

To znači da svaka supstanca koja kod zdrave osobe uzrokuje pojavu određenih fizičkih, emotivnih ili mentalnih simptoma, može te iste tegobe da izleči ako se pojave u okviru neke bolesti.

Na primer, svi znamo da kada smo u kontaktu sa crnim lukom, pojavi se pojačan sekret iz nosa, suzenje i ponekad kijanje. Stoga se, homeopatski preparat Allium cepa, napravljen od luka, koristi u lečenju alergijskih reakcija ili blagih prehlada koje su praćene kijanjem, vodenskatim sekretom iz nosa i suzenjem.

Kako deluju homeopatski lekovi?

Homeopatski preparati se prave od prirodnih supstanci, pretežno od minerala i biljaka, koje se nalaze svuda oko nas. Oni deluju tako da podstiču naš organizam i njegove odbrambene snage da se izbori sa bolešću i vrati se u svoje normalno, zdravo stanje. Glavni cilj ovog vida lečenja jeste da se otkloni uzrok koji je doveo do razvoja bolesti.

Na primer, osoba koja je alergična na određene supstance, nakon homeopatskog lečenja, nema više potrebe da izbegava kontakt sa njima, jer se poništava uzrok osetljivosti na date alergene, a samim tim i reakcija na njih.

Ovi lekovi nemaju štetno dejstvo, pa su posebno pogodni za upotrebu kod dece, trudnica i starijih osoba.

Pročtajte iskustvo mame koja je vodila dete sa atopijom na homeopatski pregled

Da li postoje dokazi da homeopatski lekovi deluju?

Postoji veći broj izveštaja koji ukazuju na pozitivan efekat homeopatskog lečenja. To uključuje i oko 150 studija u kojima je dokazano da homeopatski lekovi imaju terapeutsko dejstvo, u oko 100 različitih oboljenja, posebno kod reumatoloških bolesti, alergija, fibromijalgija, sinuzitisa i upale uva.

Kako se sprovodi homeopatsko lečenje?

Homeopatski preparat se određuje tako da odgovara specifičnostima baš te osobe, što se postiže detaljnim razgovorom. Pri tome se uzimaju u obzir mentalne, emotivne i fizičke karakteristike date osobe, odnosno govorimo o individualnom pristupu svakom pacijentu. Ovi lekovi se mogu upotrebljavati zajedno sa lekovima naše, konvencionalne medicine. I obično, postepeno se smanjuje potreba za upotrebom većeg broja lekova, što je posebno značajno kod hroničnih oboljenja.

Homeopatija i alergija

Evo nekih primera homeopatskih sredstava koja se mogu koristiti kod ALERGIJSKIH REAKCIJA:


ALLIUM CEPA

homeopatija i alergija

Allium cepa može da bude od pomoći ukoliko osoba ima izraženu, vodenksatu sekreciju iz nosa koja iritira kožu,  suzenje, kijanje i golicanje u grlu sa ili bez kašlja. Simptomi se pogoršavaju u toplim prostorijama, a poboljšavaju na svežem vazduhu.

EUPHRASIA

Euphrasia  je pogodna kod pojave otoka očiju, pojačanog lučenja suza koje peku, crvenila očiju i blagog sekreta iz nosa. Tegobe sa očima se pogoršavaju na otvorenom vazduhu, pri izlaganju vetru i Suncu.

homeopatija i alergija

ARSENICUM ALBUM

Arsenicum album se takođe može koristiti u terapiji alergije. Jako je koristan kod putničkih dijareja kao i kod početka prehlade. Dosta je specifičan za suze koje peku i čist, vodenkast, nagrizajući sekret iz nosa. Glavni simptom je potpuno zapušen nos.

Osobe kojima ovaj lek može pomoći se obično bude noću između ponoći i 2 sata ujutro sa jakim curenjem iz nosa, nemirni su, napeti, sa jakom željom za hladnim pićima koja pije u malim gutljajima.

Arsenikum je bitan lek u terapiji astme.

homeopatija i alergija

WYETHIA

Wyethia je mali ali veoma efikasan lek sa karakterističnim simptomomjak svrab u nosu, grlu i/ili na nepcu. Osoba mora snažno da češće jezik o nepce, napred nazad, da bi smirila svrab. Grlo može biti otečeno i iziritirano.

Ovo je takođe jedan od specifičnih lekova za polensku groznicu.

SABADIIIA

Sabadilla može da pomogne kada se alergija ispoljava dugotrajnim napadima kijanja, svrabom u nosu sa dosadnim curenjem, osećajem knedle u grlu i vodnjikavim očima.  Pacijent ima osećaj da su mu lice i usne vruće, one gore kao da su opečene.

APIS MELLIFICA

Apis mellifica je napravljen od pčele i jedan je od najboljih lekova za koprivnjaču. Prisutan je jak svrab i/ili osećaj pečenja uz kožne promene u vidu crvenih plakova.

Smeh kao lek za koprivnjaču

Na kraju, hajde da se nasmejemo, jer postoje studije u kojima je pokazano da smeh može biti dobar lek za koprivnjaču. Da li ste ikada razmišljali o tome da gledate neku komediju kako bi smanjili svoju alergijsku reakciju? Studija koja je sprovedena od strane dr Hajime Kimata MD PhD i saradnika, dokazala je da smeh ima sposobnost da smanji pojavu urtika kod pacijenata sa atopijskim dermatitisom. Ispitivano je 26 pacijenata koji su imali atopijski dermatitis i uočeno je značajno smanjenje svih kožnih promena nakon gledanja komičnih filmova. Na osnovu ovoga dr Kimata zaključuje da smeh može da ima značajnu ulogu u smanjenju alergijskih reakcija, što objašnjava time da smeh dovodi u ravnotežu sve komponente imunološkog sistema.


Piše: Dr sci med Danica Milobratović, saradnik portala Alergija i ja

 

Share

You may also like...