Saznajte najbolje načine za lečenje alergije prirodnim putem

alergijski rinitis lečenjeSve više ljudi veruje u prirodne načine lečenja. Kada su alergije u pitanju, tradicionalna medicina ostavlja prostor za lečenje prirodnim putem.

Alergijski rinitis koji uzrokuju alergeni dugoročan je problem. Potrebno je uložiti i vreme i napor da se alergijski simptomi kontrolišu. Pored medikamenata koji se redovno primenjuju, naročito u akutnim stanjima, za ublažavanje simptoma znatno mogu pomoći prirodni tretmani.

Rešenja za lečenje alergija prirodnim putem su naročito važna ukoliko niste sigurni da li vaši simptomi ukazuju na alergijski rinitis ili prehladu.

Izbegavanje alergena

Ako možete da izbegnete ili smanjite kontakt sa alergenima, možda ćete moći u potpunosti da smanjite simptome i kontrolišete vašu alergiju sa manje lekova. Na taj način možete direktno uticati na suzbijanje svih atopijskih simptoma, ali i na upalu sinusa. Izbegavanje alergena jedan je od ključnih načina za lečenje alergija prirodnim putem.

allergy-1738191_1280

Kako izključiti alergene iz okruženja?

 1. Kontrolišite prašinu i grinje, najvećeg životinjskog alergena, redovnim usisavanjem i pranjem posteljine, jednom nedeljno na temperaturi od minimum 60 stepeni. Koristite i druge načine za otklanjanje grinja, antialegijske dušeke, jastuke i posteljinu.

Potrudite se da uklonite grinje. Danas postoje sredstva koja olakšavaju uklanjanje grinja sa površinskih delova nameštaja i tepiha u vidu sprejeva protiv grinja ili specijalne medicinske navlake koje ne dozvoljavaju prodiranje grinja u jastuke, dušek ili posteljinu.

 1. Kontolišite dlake životinja i alergene od kućnih ljubimaca. Jedan od načina je ograničiti prilaz životinja u stambeni prostor.
 2. Kontrolišite vlagu tako što ćete redovno čistiti kupatilo i provetravati prostorije.
 3. Izbegavajte polen. To uključuje ograničen boravak u prirodi kada je nivo polena visok. Naročito vodite računa o najčešćim alergenima u prirodi, kao što su breza, ambrozija, leska. Alergologija primećuje i povezanost nekih alergije iz prirode sa alergijama na hranu.

Preuzmite ovde DNEVNIK PRAĆENJA ALERGIJSKOG RINITISA .

Kontolisanje simptoma alergija prirodnim putem

Za kontrolisanje simptoma alergije potrebno je pratiti i beležiti sve promene koje osećate. Beležite da li se simptomi pogoršavaju u toku dana ili noći, tačno u kom periodu i koliko dugo posle izlaganja alergenima počinjete da imate simptome. DNEVNIK PRAĆENJA SIMPTOMA ALERGIJA će znatno olakšati vašem lekaru pri postavljanju dijagnoze.

Lečenje alergije prirodnim putem

photo_30996_20140316

Ako izbegavanje alergena ne utiče na smanjenje simptoma alergije ili ako to nije moguće uradite sledeće:

 • Zatvoriti prozore i ostati u zatvorenom prostoru

Da biste zaštitili vazduh u prostoru, držite prozore zatvorenim, naročito u periodu visoke koncentracije polena. Takođe možete upotrebiti HEPA filtere u svim prostorijama, u klima uređaju, usisivaču.

 • Koristite ovlaživače vazduha

Ovlaživač vazduha može ublažiti i sprečiti pojavu infekcija.

 • Kupanje

Svaki put kad dođete spolja, unosite na odeći i svom telu i kosu, čestice alergena. Okupajte se odmah po ulasku u kuću, češće perite kosu, odeću i posteljinu.

 • Nosite zaštitnu masku

Maska će pomoći da smanjite kontakt sa alergenima, naročito ukoliko obavljate neke poslove, kao što su boravak i rad u bašti ili usisavanje. N95 zaštitna maska za lice smanjuje čak 95% alergena, kao što su polen i drugi alergeni.

 • Jedite zdravo

top-view-1248955__340

Jedna studija je pokazala da su deca koja su jela više voća, povrća, i jezgrovitog voća (ukoliko im alergije to dozvoljavaju), naročito paradajza, grožđa, jabuka, pomorandži – imala manje alergijskih simptoma. Nema sumnje da ishrana dosta utiče na atopijske bolesti i da je važna za ceo metabolizam. Uključite barem jedno sveže povrće ili voćku na dan.

 • Ispiranje nosa

Ispiranje nosne duplje može ukloniti veliki procenat alergena, nakupljenih na dlačicama u nosu.Takođe, ispiranje uklanja veći deo bakterija i smanjuje curenje sadržaja kroz ždrelo.

Jedna od načina je tretiranja zapušenog nosa je i čišćenje sa slanim rastvorom.

Kako napraviti slani rastvor?

Pomešajte ½ kašičice morske soli i malo sode bikarbone sa destilovanom ili sterilisanom vodom. Postupak primene: nagnuti se na lavabo, lagano ispirajući jednu pa drugu nozdrvu tako da tečnost uđe na jednu, a izađe na drugu.

 • Hidriranje

StockSnap_UR1JSQIAUN

Ako vam je nos zapušen ili osećate slivanje sadržaja – pijuckajte vodu, sok ili druga bezalkoholna pića. Dodatna tečnost može smanjiti protok sadržaja i dati vam olakšanje. Tople tečnosti, kao što su čajevi, supe i čorbe imaju dodatnu olakšavajuću ulogu zbog pare.

 • Neka sve bude prirodno

Neka vam kuća bude čista. To je najbolji način da smanjite alergene. Međutim, hemijska sredstva za čišćenje mogu iritirati nazalne prolaze i pogoršati simptome. Koristite prirodne čistače, kao što su sirće i soda bikarbona i upotrebljavajte usisivače sa Hepa filterima koji sprečavaju prodor alergena u vazduh. Ako imate više alergena, zamolite nekog drugog da vam sređuje kuću.

 • Naparite se

Jednostavan trik može znatno ublažiti simptome alergijskog rinitisa. Držite glavu iznad tople tečnosti sa peškirom preko glave kako bi se para usmerila i dišite lagano. U vodu možete dodati nanu ili bosiljak. Takođe, možete se napariti i u kupatilu, tako što ćete pustiti mlaz tople vode i sedeti pored ili u kadi.

 • Izbegavajte duvanski dim

Duvanski dim pogoršava simptome alergije. Idite u restorane i kafiće u kojima je pušenje zabranjeno i izbegavajte druge gasove iz okruženja, kao što su aero sprejevi.

 • Akupunktura

Alternativna medicina može uticati na određena olakšanja. Način na koji ona deluje na alergije nije dovoljno istražena, ali nekoliko studija su pokazale da akupunktura može doneti olakšanje.

 • Dijagnostika

ecg-1953179_1280

Možda mislite da znate šta prouzrokuje vaš problem sa alergijama. Ali, da li ste sigurni u te alergene? Najsigurniji način dijagnostike atopijskih bolesti su testovi. Zakažite testiranje kod alergologa.

Prirodni načini za spas od alergija

Lečenje alergije prirodnim putem jedan je od boljih načina koje možete primeniti kako biste pomogli vašoj alergiji. Postoje određeni sastojci iz prirode čija upotreba olakšava simptome alergijskog rinitisa.

Jabukovo sirće

apple-1244032_1280

Pomešati kašičicu jabukovog sirćeta u čaši vodi i piti 3 puta dnevno. Ova mešavina pomaže u smanjenju alergijskih simptoma, ali može pomoći i u akutnom stanju, prilikom alergijske reakcije.

Probiotici

Alergije su rezultat neravnoteže imunog sistema koja uzrokuje pojavu preterano snažnog delovanja organizma na stimulanse. Nova istraživanja povezuju prisustvo korisnih bakterija u crevima uz smanjenje alergija. Rešenje je u korišćenju hrane bogate prirodnim probioticima, kao što su kombuha i kefir.

Med

Jedan od prirodnih načina za lečenje alergija je i med. Najčešće se preporučuje rastvor meda u mlakim ili hladnim napicima, a ne direktno kašičicom u usta. Zrnca polena u medu su “umrtvljena” i organizam ih prihvata bez neke značajnije “pobune”. Organizam lakše savladava polen u medu, izgrađujući vlastite obrambene mehanizme. Kad počne cvetanje biljaka na koje reagujemo alergijom, mi smo na neki način “vakcinirani” i možemo se opustiti u boravku u prirodi, čak i u sezoni alergija.

Crni i beli luk

bulb-1239423_1280

Crni i beli luk karakterišu sposobnosti da deluju protiv klica i prečišćavanju organizma. Dok traju alergije preporučuje se korišćenje crnog i belog luka svakodnevno: nekoliko čena belog i pola glavice crnog luka na dan.

Vitamini i minerali

Hrana koja sadrži vitamine i minerale, naročito cink, magnezijum i kalcijum mogu ubrzati proces raspolaganja bakterija i glivica. Majoran je jedna od biljaka koja se koristi kao začin, koja utiče na otklanjanje infekcija.

Omega 3 masne kiseline

avokado i ekcem

Laneno seme, bademi i ribe mogu pomoći u eliminisanju nosnih alergija, jer  sadrže dobra deo Omega 3 masne kiseline, koje su efikasne u borbi protiv respiratornih zdravstvenih problema. Među namirnicama bogatim Omega 3 kiselinom su i maslinovo ulje, avokado, čia semenke, crna čokolada, losos, kokosovo ulje.

Kopriva

Kopriva je od davnina poznata za lečenje alergija prirodnim putem. Bodlje sadrže antihistamine koje sprečavau telo da zapuši nos. Takođe, kopriva jača imunitet, a napitak od koprive se koristi i za lečenje drugih bolesti.

Kako napraviti napitak za lečenje alergija od koprive?

water-1487304__340

Priprema: Svežu koprivu samleti i ostaviti u frižider na dve nedelje. Kada je odledite, pomešajte je sa medom i koristite 2 – 3 kašike ove smese dnevno.

Upotreba: Koristite napitak od koprive tokom perioda polenizacije, dva puta dnevno.

Ulje crnog kima

Kao prirodni antihistaminik, upotreba ulja od crnog kima se preporučuje pre početka perioda alergija, kako bi organizam napravio svoju ravnotežu na vreme. Kada počne sezona, nastavite sa uzimanjem kašičice ulja tri puta dnevno. Ulje možete pomešati sa medom. Ulje crnog kima može znatno smanjiti simptome alergijskog rinitisa i dovesti do smanjenja alergija.

Lečenje alergija prirodnim putem uključuju i uklanjanje alergena fiziološkim rastvorom.

Čišćenje sluznice fiziološkim rastvorom ili destilovanom vodom veoma je značajno u suzbijanju i izbacivanju alergena iz nosa. Na taj način smanjuju se simptomi koji mogu dovesti i do spuštanja alergena na donje disajne puteve i prouzrokovati simptome astme.

U smirivanju nadražaja koje prouzrokuje alergija veliku pomoć možete naći u inhalaciji napravljenoj od čaja kamilice i žalfije.

Inhalacije eteričnim uljima

salwa-1108813_1280

Kupanje, masaža i inhalacija eteričnim uljima daju odlične rezultate pri ublažavanju simptoma alergija. Ne samo da umiruju čitav organizam podstičući opuštanje, već i pomažu kod prohodnosti nazalnih kanala.

 • Lavanda – umiruje i deluje kao prirodni antihistaminik
 • Nana – smiruje glavobolje, otvara sinuse i čisti disajne puteve
 • Čempres – olakšava tegobe sa disanjem i suzbija nagon za kašljanjem
 • Đumbir – prirodni antiseptik, umiruje zapaljenske procese, umiruje donje disajne puteve
 • Eukaliptus – podstiče izbacivanje sluzi, umanjuje začepljenja.

Upotreba: Par kapi eteričnog ulja dodajte u kipuću vodu i prekriti lice peškirom kako biste disali nad posudom.

 

Izvori: www.webmd.com, www.wellnessmama.com

 

 

Share

You may also like...