Novogodišnja radionica za decu sa alergijom i intolerancijom na hranu, celijakijom i atopijom

Kolačići bez glutenaU prostorijama Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom opštine Novi Beograd, naš portal i Udruženje građana Alergija i ja organizuje radionicu ukrašavanja prazničnih kolačića za decu koja imaju alergiju i intoleranciju na hranu, celijakiju i atopiju.

Radionica je specifična po tome što se isključivo koriste sastojci koji ne sadrže alergene – pšenica (gluten), mleko, jaja, soja i orašasti plodovi.

Deca sa problemima u ishrani će imati priliku da borave u bezbednom oruženju kada je hrana u pitanju i na taj način osete praznični duh kao i sva druga deca.

Radionica Alergija i ja

Kada su praznici u pitanju i kada je hrana svuda oko nas, kao jedan od kulta porodičnih okupljanja, osobe sa alergijama i intolerancijom na hranu i celijakijom se često osećaju ugroženo i odbačeno, često i diskriminisano. Ovo je jedan od  načina pružanja podrške i skretanja pažnje, kako na problem alergije i celijakije, tako i na specifične alergene, koji se nalaze svuda oko nas, u šarenim, prazničnim ambalažama koje mame sa svih strana.

Samo roditelji čija deca imaju celijakiju i alergije znaju kakvim sve izgovorima, opravdanjima i taktikama moraju da pribegavaju pri kupovini namirnica.  Zbog toga smo se odlučili da prva radionica Alergija i ja udruženja koju organizujemo, bude upravo pred praznike i namenjena dečijem uzrastu.

Plan radionice Alergija i ja

  • Ukrašavanje prazničnih kolačića bez glutena, jaja, laktoze i drugih alergena čokoladom bez alergena,
  • Pravljenje popsija bez glutena i alergena,
  • Degustacija pizze bez glutena i laktoze,
  • Degustacija slatkiša i grickalica bez alergena.

 

radionica Alergija i ja

Prijave za radionicu su otvorene do utorka, 26.12.2017. i mogu se izvršiti preko Facebook stranice ili mailom na: info@alergijaija.com

Share

You may also like...