Saveti za lakšu kupovinu namirnica bez alergena

kupovina bez alergenaKupovina namirnica bez alergena za osobe alergične na hranu može da bude prava noćna mora. U besomučnim pokušajima da izvršite nabavku i podmirite sve kulinarske prohteve – vraćate se kući sa jednom kesom, jer proizvoda ili – nema ili ne umete da razlikujete sastojke.

Otežavajuću okolnost čine putovanja. Gluten free i znak precrtane pšenice su postali univerzalni u celom svetu, ali šta ćemo sa osobama koje ne smeju jaja, mleko, soju, kikiriki, lešnik i druge orašaste plodove.

Pročitajte i ovih 9 rečenica na engleskom jeziku za lakše sporazumevanje ako putujete u inostranstvo.

alergija na hranu

 

 

Kupovina namirnica bez alergena

Najčešće namirnice koje stvaraju alergiju su: jaja, mleko, gluten, orašasti plodovi, kikiriki, riba, soja i morski plodovi. Potraga za proizvodom koji ne sadrži alergene mora se obaviti uz potpunu koncentraciju, jer čitanje “tragova” na etiketama može da bude veoma naporno i stresno.

Omiljena reč na etiketama je BEZ: bez glutena, bez mleka, bez kikirikija, bez jaja, bez soje… 

Kako biste proces čitanja etiketa ubrzali prvo pogledajte deo alergen info ili ukoliko postoji deo proizvod ne sadrži.

Alergija na mleko

Kada ste alergični na neki od proteina mleka, to znači da uopšte ne smete konzumirati mlečne proizvode, ali ni keks koji sadrži laktozu, kazein ili laktoglobulin, koji su najčešći alergeni iz mleka. Pored uobičajenoh mlečnih proizvoda, proteine mleka nalazimo u čokoladama, barovima, keksima, mlečnim bombonama. Laktoza i surutka u prahu se koriste i u nekim suhomesnatim prerađevinama, viršlama i paštetama.

alergija na mleko

Najveći problem je alergija na mleko kod beba, jer je njima to jedina hrana u prvim mesecima života. U tom slučaju postoje mlečne formule koje adekvatno zamenjuju majčino mleko, ukoliko je došlo do izostanka istog. Neke od tih formula se mogu dobiti i na recept.

Mleko u prahu od heljde, ovsa, pirinča i soje su neke od zamena, ali sve češće viđamo mleka od kokosa, heljde, badema i pirinča u tečnom obliku. Međutim, takvi proizvodi ne mogu adekvatno zameniti i nutritivno potkrepiti bebine potrebe. Pored toga, u sastavu tih mleka ne nalaze se masti, proteini i ugljeni hidrati, potrebni za razvoj i rast beba.

Alergija na jaja

Alergija na jaja podrazumave alergiju i na belance ili na žumance, ali postoje i osobe koje su prevazišle alergiju na žumance, dok je alergija na belance ostala. Zato izbegavajte proizvode koje u svom sastavu sadrže belanca u prahu, kao što su mančmelou i čokoladna bananica. Jaja se nalaze u keksevima, galetama, palačinkama, a često su skrivena u viršlama i paštetama.

alergija na jaja kod dece

Kulinarstvo je našlo odlične zamene za jaja, tako da se mnogi recepti koji sadrže do 2  jajeta lako se mogu prilagoditi osobama koja su alergična na jaja, ali više jaja u receptima je nemoguće zameniti, a održati istu strukturu. U tom slučaju rešenje je – nov recept.

Gluten free kupovina

Kada govorimo o glutenu, tu je situacija komplikovanija zbog osoba kojima i sitne čestice glutena smetaju. Niko neće očekivati kikiriki u jedva prerađenim proizvodima koji ga prirodno ne sadže, kao na primer mlečnim proizvodima, ali gluten se nalazi i u namirnicama za koje nikada ne biste ni pomislili da ga sadrže.

semolina-826172_1280

Oboleli od celijakije NE SMEJU DA KORISTE GLUTEN NI U TRAGOVIMA, isto kao što čestice kikirikija (ili jaja, mleka, soje…) može biti veoma opasna za osobe koje imaju jaku alergiju. Jedina je razlika što se gluten može naći i u suhomesnatim proizvodima, ruževima za usne, sosevima, čokoladama… bilo gde.

Proizvođači se obično osiguraju rečenicom “može sadržati tragove glutena”,  jer ne mogu da garantuju da su sve sirovine za proizvod koji prave bez glutena, a analize za proveru su veoma skupe . Može da se desi da se u samom sastavu ne navodi gluten, ali ukoliko se proizvod prerađuje u postrojenjima gde se nalazio gluten – i krajnji proizvod će ga zasigurno sadržati. To je unakrsna kontaminacija i veoma je česta kada je gluten u pitanju, jer i sami znamo koliko brašno “leti” na sve strane.

Dodatni savet:

Kada kupujete voće i povrće dobro zatvorite kese. U dodiru sa trakom na kasi proizvodi u kesi mogu kontaminirati glutenom, jer se mrvice hleba uvek nalaze na traci.

Kupovina namirnica bez kikirikija

alergija na kikiriki

S druge strene, na primer alergija na kikiriki je takođe veoma opasna. Zabeleženi su slučajevi anafilaktičnog šoka kod osoba koje su alergične na kikiriki u slučajevima kada se kikiriki služio u prostoriji u kojoj je osoba boravila ili kada je trag kikirikija bio na posuđu ili površinama u čijoj su blizini boravile osobe sa alergijom.

Kontaminacija kikirikijem je veoma česta u konditorskim fabrikama, jer mnogi proizvodi od čokolade sadrže kikiriki. Na etiketama proizvoda koje su iz inostranih kompanija, a  koje brinu o svojim kupcima, može da stoji napisano krupnim slovima da se fabrika u kojoj se proizvodi i pakuje proizvod nalazi PORED FABRIKE koje obrađuje proizvode koje sadrže kikiriki. Takvih kompanija je kod nas, na žalost malo, ali sve je više onih kojima je briga o kupcima i adekvatno označavaje proizvoda važno.

Alergija na više namirnica

frozen-food-1336013_1920

Najteže je naći prehrambene proizvode kada su alergije udružene i kada recimo, pored glutena, ne smete jaja ili mleko ili ste alergični na kikiriki. Pri kupovini treba dobro čitati etikete, i razumeti i druge nazive ili sastojke alergena:

Gluten – pšenica, raž, ječam, najčešće i ovas,

Mleko – kazein, laktoglobulin, laktoza i surutka,

Jaja – žumance, belance, ali i oni u praškastom obliku,

Alergija na kikiriki – često udružena sa drugim orašastim plodovima, lešnikom, orahom i bademom.

Ne zaboravite:

Cenite pažnju proizvođača kada adekvatno navodi sastav proizvoda i alergene, a dodatnu pozornost treba obratiti na proizvode koji ne navode alergene.

 

Share

You may also like...