Svrab kože kod osoba sa atopijskim dermatitisom: uzroci i lečenje

svrab kože

Svrab kože je sastavni deo kliničke slike atopijskog dermatitisa i često se teže podnosi nego prisutvo kožnih promena. Crvenilo kože tj. ekcem koji se javlja u okviru ovog oboljenja  je praćen jakim svrabom, a češanje izaziva pojavu još jačeg crvenila, zadebljanja i oguljotina kože. Pored toga, pojava ranica na koži olakšava prodor bakterija i razvoj infekcije.

Svrab kože

Dakle, da bismo izlečili pacijenta potrebno je lečiti kožne promene ali je još bitnije poduzeti sve mere u cilju smanjenja ili otklanjanja svraba. Osnovni činioci koji pogoršavaju svrab kože kod atopijskog dermatitisa su suvoća kože, toplota, znoj, vuna, emocionalni stres, nespavanje, određena vrsta hrane, alkohol, hemijski iritansi i prehlade. Da bismo smanjili intezitet svraba trebali bi imati na umu ove faktore i otkloniti ih koliko možemo.

Svrab kože – uzrok i prevencija

Toplota i mehanička iritacija kože poput češanja pojačavaju svrab, a češanje podstiče i pogoršava upalu kože, čime se opet pojačava svrab. Time se obnavlja tzv. začarani krug:

svrab – češanje – kožne promene – svrab

Pored toga kod dugotrajnih upala, koža postaje i pojačano osetljiva, pa reaguje svrabom i u situacijama koje ne izazivaju svrab kod osoba koje nemaju kožne promene. Osobe sa atopijskim dermatitisom se često žale da se svrab pogoršava kada je toplo u prostorijama gde borave ili spavaju ili kada se kupaju toplom vodom. Takođe i nagla promena temerature kože može da dovede do pojave svraba npr. kada se osobe tuširaju sa toplom vodom ili kad skidaju svoju odeću. Dakle, važno je podešavanje okolne temperature i izbegavanje naglih promena.

svrab kože

Pojačano nakupljanje znoja na površini kože može da izazove svrab. Savetuje se redovno održavanje higijene i upotreba uljanih kupki, sindeta ili neutralnih sapuna koji ne isušuju kožu.

Pročitajte i koja vrsta ishrane se savetuje protiv ekcema.

Kozmetički preparati koji sadrže intezivne mirise i konzervnse mogu da izazovu alergiju ili pojačano iritiraju kožu, pa ih treba izbegavati. Poznato je da osobe sa atopijskim dermatitisom treba da nose pamučnu odeću i izbegavaju vunene i sintetičke materijale.

Uočeno je da čak i vidljive stimulacije mogu da podstaknu osećaj svraba. Na primer, ako osoba gleda drugu osobu kako se češe može da oseti potrebu za istim. Ta pojava se zove zarazni svrab i on je više izražen kod osoba sa atopijskim dermatitisom.

Emotivni i mentalni faktori takođe utiču na pojavu svraba. Dokazano je da u stanjima stresa koža više svrbi. Kod male dece stres može da bude izazvan i nicanjem zuba, promenom sredine boravka, kretanjem u vrtić, dolaskom bebe u porodicu i sl., o čemu treba voditi računa.

Potrudite se da uklonite grinje. Danas postoje sredstva koja olakšavaju uklanjanje grinja sa površinskih delova nameštaja i tepiha u vidu sprejeva protiv grinja ili specijalne medicinske navlake koje ne dozvoljavaju prodiranje grinja u jastuke, dušek ili posteljinu.

svrab kože

Redovno i dovoljno spavanja tokom noći je bitno u cilju preventive svraba, jer se smanjuje nivo stresa i normalno se luči hormon melatonin za koji je dokazano da doprinosi smanjenju kožne temperature i inteziteta svraba.

U cilju poboljšanja noćnog sna i smanjenja svraba možete da upotrebljavate lokalno emolijentne kreme, sa ili bez kortikosteroidnih preparata, tacrolimus, sistemske antihistaminike, homeopatske preparate i melatonin, ali u dogovoru sa svojim dermatologom.

svrab kože

Pročitajte i kako da tretirate ekcem kod dece.

 

 

Piše: dr Danica Milobratović, spec. dermatovenerolog, saradnik portala Alergija i ja

 

 

 

 

Share

You may also like...