Bezglutenski mafini od heljdinog brašna (bez jaja, bez orašastih plodova)

bezglutenski mafini od heljdeMafini bez glutena su veoma česta užina osoba koje su na bezglutenskoj ishrani. Glavni razlozi sje taj što se veoma lako prave i ostaju sveži i do nekoliko dana. Obzirom da osobe sa alergijom na jaja, pšenicu, orašaste plodove i mleko, intolerancijom na gluten, celijakijom i drugim autoimunim oboljenjima koje su isključile iz ishrane ove namirnice provode mnogo vremena u kuhinji, ovo je dovoljan razlog.

Ovaj recet će oduševiti sve ljubitelje heljdinog brašna, naročito one koji pored glutena ne smeju da jedu jaja i orašaste plodove. Bezglutenski mafini od heljdinog brašna su ukusni i mekani, bez obzira što ne sadrže jaja i gluten.

bezglutenski mafini od heljde

Osobe koje imaju celijakiju treba da vode računa pri kupovini heljdinog brašna, jer se ono uglavnom melje na istom mlinu na kojem se melje i pšenica, pa je kontaminacija česta. Čitajte deklaracije ili ukoliko kupujete direktno od proizvođača sa sela, obavezno se raspitajte da li je mlin korišćen ili se i dalje koristi za mlevenje bilo koje druge glutenske žitarice.

Osobe koje imaju alergiju na mleko i intoleranciju na laktozu, kravlje mleko mogu zameniti bilo kojim biljnim mlekom. Najbolje je napraviti svoje mleko od kokosa, badema, pirinča, jer kupovna biljna mleka ne sadrže ni masnoće ni proteine i puna su aditiva.

Bezglutenski mafini od heljdinog brašna

Sastojci:

1 šolja od 250 ml heljdinog brašna

1/2 šolje kokosovog brašna

250 ml mleka

100 ml akvafabe

100 ml ulja

4 kašike kokosovog šećera

2 kašičice cimeta

2 kašićice praška za pecivo

1 kašićica sode bikarbone

Priprema:

Pomešati sve suve sastojke u jednu činiju. U drugu činiju razmutiti akvafabu, dodati mleko i ulje i lagano spajati sa suvim sastojcima. Dobro promešati i napuniti kalupe za mafine. Peći na 180 stepeni 20 minuta, zavisno od jačine rerne. Proveriti drvenom čačkalicom ili štapićem da li  je dovoljno pečeno. Izvaditi iz kalupa na rešetkastu podlogu da se mafine ohlade. Dodati čokoladni ili voćni preliv po želji. Uživati!

bezglutenski mafini od heljde

Share

You may also like...