3 ključna saveta za lečenje alergija

rest-52495__340

 

Šta je alergija? Jedna od definicija objašnjava da je alergija izmenjeni neodgovarajući odbrambeni odgovor na materije iz okruženja. Organizam ih doživljava kao strane i štetne i zajednički se nazivaju – alergeni.

Jedinstveni lek protiv alergija ne postoji, niti je ta oblast u medicini još uvek dovoljno istražena. Šta je onda najvažnije? Pridržavati se osnovnih pravila kako bi alergološko stanje bilo pod kontrolom. Predstavljamo vam tri osnovna saveta za lečenje alergija kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko imate probleme sa alergijama:

  1. Identifikacija izazivača alergije

Utvrđivanje alergena može biti sporo, naročito kod beba i dece. Od prvih simptoma do konačno utvrđenog uzroka alergije, može da prođe i nekoliko meseci. Postoje različite metode pronalaženja uzroka, ali se najviše koriste kožni testovi i laboratorijska dijagnostika.

10

  1. Izbegavanje alergena

Prvi koraci ka poboljšanju stanja su dijeta, ukoliko se radi o alergiji na hranu, ili izbegavanje inhalacionih alergena. Koristan način u kontrolisanju alergija je vođenje dnevnika i praćenje simptoma.

 

Pročitajte još:  Ishranom protiv alergije

 

  1. Jačanje imuniteta

Ishrana, vitamini, minerali, probiotske kulture i izbegavanje stresa  su najznačajniji borci protiv alergija.

Dodatni savet za alergičare: Izbegavanje potencijalno srodnih alergena (kikiriki – orah, pistaći, lešnik; pasulj – grašak, soja…) i potencijalno udruženih alergena (ambrozija – banane, šargarepa, paprika, celer; breza – jabuka; žitarice – pasulj; trave – krompir…). Više o ukrštenim alergijama možete pročitati ovde.

[hr]

Share

You may also like...