Zašto je ishrana važna u borbi protiv ekcema

ishrana i ekcem

Ekcem je hronično stanje kože u kojem koža doživljava određene promene, kao što su crvenilo, perutanje, suvoća, svrab i mnogi drugi simptomi. Nije dokazano da ishrana utiče na pojavu ekcema ukoliko se ne radi o alergiji ili drugim problemima sa hranom, ali sve je više lekara koji preporučuju određenu ishranu protiv ekcemaizbegavanje određenih namirnica kako bi se simptomi ekcema ublažili.

Simptomi ekcema

Simptomi ekcema su različiti i zavise od tipa ekcema, stanja metabolizma i reagovanja na spoljašnje iritante. Rozikaste, braon ili sive fleke, površina kože izrebana od češanja, na nekim delovima zadebljana, negde ljuspičasta, negde sa plihčićima – najčešće su promene na koži kada je ekcem u pitanju. Crvenilo se može pojaviti na različitim delovima tela: na pregibima, iza kolena i laktova, na obrazima, na zglobovima ruku i nogu, na leđima i zavisi i od uzrasta deteta. Svrab pogoršava osip, jer češanje dodatno iritira kožu, a iritirana koža može dovesti do infekcije.

Iako se još uvek nije medicinski dokazano da određena vrsta hrane uzrokuje ekcem ukoliko nije u pitanju alergijska reakcija, iskustva pokazuju da određeni ljudi imaju promene na koži kada jedu određene namirnice. Osobe sa ekcemima pokušavaju da redukuju ishranu tako što će isključiti određene namirnice, iako za njihovu eliminaciju ne postoje zvanični dokazi. Treba imati na umu da nije uvek lako odrediti šta pogoršava stanje kože i uzrokuje ekcem. Ponekad su alergeni izazivači simptoma ekcema. Među glavnim izazivačima spadaju određene namirnice, grinje, stres, promene temperature, alergeni iz prirode i kućni ljubimci. Međutim, ponekad vas tragovi mogu navesti da je u pitanju hrana, ali često se može desiti da stres ili unutrašnje stanje metabolizma dovodi do pogoršanja.

Ekcem – najčešće oboljenje kože

Najčešći uzrok ekcema, pre svega atopijskog dermatitisa, razvija se kao odgovor na reakciju između dečijeg imunog sistema i okruženja. Veliku ulogu u nastajanju atopijskih bolesti i ekcema ima i nasledni faktor. Deca sa ekcemom češče razvijaju alergije nego druga deca, a 40% dece sa ekcemom ima alergiju na hranu.

ekcem i ishrana

Ekcem se otprilike razvija kod 1 od 10 deteta, mada neka novija istraživanja pokazuju da svako peto dete do pete godine ima neki oblik ekcema. Poslednjih decenija taj broj ubrzano raste: pre 50 godina samo tri posto dečije populacije imalo je ekcem, a danas više od 20 odsto dece pati od atopijskog dermatitisa, tako da ishrana dece sa ekcemom zauzima značajno mesto u lečenju ekcema. Dečiji ekcem i ishrana su posebno povezani kada se radi o alergijama na hranu. Ishranu protiv ekcema sve više preporučuju, kako dermatolozi, tako i alergolozi i imunolozi.

Alergija na hranu može prouzrokovati ekcem kod dece.

Ukoliko je u pitanju alergija na hranu izbegavanje alergena je obavezno. Alergijska reakcija na hranu, kao što su mleko, orašasti plodovi, kikiriki, soja, jaja i brašno može se manifestovati koprivnjačom (urtikarija) ili nekim drugim problemom na koži koji liči na ekcem, a zapravo nije.

Jedna studija kaže da probiotici, žive bakterije koji se nalaze u jogurtu na primer ili suplementima, mogu pomoći u ublažavanju simptoma ekcema kod dece. Mnoge ovakve studije  su rađene u različitim zemljama i različiti tip probiotika tako da nije jasno koji tip je najkorisniji za kožu zahvaćenu ekcemom. Sve je više imunologa koji preporučuju upotrebu probiotskih kultura u ishrani dece sa ekcemom.

Naučnici takođe proučavaju delovanje čaja u poboljšanju ekcema. Iako ni za ovu pretpostavku ne postoje zvanični dokazi, crni  i  zeleni čaj mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Istraživanja pokazuju da Omega 3 masne kiseline u ishrani, pre svega u ribi i ribljem ulju, takođe mogu umiriti upalni proces kao što je ekcem.

Hipoalergenska dijeta, odnosno ishrana bez belanceta, mleka, kikirikija, soje, oraha, ribe, školjki, pšenice, preporučuje se osobama koje imaju ekcem, naročito u ishrani beba sa ekcemom, ali i majkama sa atopijom za vreme trudnoće i dojenja, jer se tako najverovatnije smanjuje javljanje ekcema kod beba. Prilagođavanje ishrane malim alergičarima nije jednostavno, ali je glavni put ka izlečenju ekcema.

Ishrana protiv ekcema

StockSnap_UR1JSQIAUN

Postoji nekoliko vrsta eliminacionih dijeta koje se koriste u ishrani protiv ekcema. Uglavnom se prvo isključuju mleko i gluten, zatim šećer, ali postoje i rigorozniji načini ishrane koje su pacijenti praktikovali za lečenje ekcema.

Dijeta bez šećera

Kiselost organizma se povećava preteranim unosom slatke hrane, soli i zasićenih masnoća, koje se nalaze u životinjskim namirnicama, kao što su mesne prerađevine i mlečni proizvodi. Sve to pogoduje nastanku i pogoršavanju simptoma ekcema, dok bazna hrana, kao što je: sveže i suvo voće, povrće, proso, maslinovo ulje, badem, bundeva, med i malteks, može ublažiti pojavu ekcema. održavanje pH vrednosti organizma hranom podrazumeva unošenje namirnica sa kiselim pH crednošću do 20% u odnosu na 80% namirnica koje su bazne pH vrednosti. Izbacivanje šećera, belog brašna, sunomesnatih proizvoda, kupovnih sokova neka bude početak u ishrani protiv ekcema. U što većoj meri isključite prehrambene proizvode. Namirnice sa kiselim pH koje treba upotrebljavati su: jaja, integralne žitarice, meso, riba, mahunarke, jogurt i sir. Zatim rasporedite namirnice po principu 20/80.

Ishrana bez mleka protiv ekcema

Mleko i mlečni proizvodi su hrana koja izaziva ekcem. Mnogi pobornici zdrave hrane sve češće izbegavaju mlečne proizvode. Jedan od razloga je slabije varenje i gojenje, a dermatolozi preporučuju izbagavanje mleka pri lečenju akni. Kada se radi o alergijama, alergija na mleko podrazumeva reakciju imunog sistema na jedan ili više proteina u mleku, dok intolerancija na mleko nije povezana sa imunim sistemom.

Almond milk with almond on a wooden table

Jedan od prvih alergena koji se dijagnostikuje kod beba je upravo alergija na mleko. S tim u vezi, ekcem se u prvim mesecima bebinog života povezuje sa ovom alergijom. Zdrave alternative mleku možete pronaći u bademovom, sojinom, kokosovom, heldinom, ovsenom i pirinčanom mleku, dok se za bebe preporučuju zamenske formule koje obezbeđuju sve potrebne vitamine i minerale. Dermatolozi preporučuju izbacivanje mlečnih proizvoda, kao prvih namirnica, u ishrani dece sa ekcemom.

Hrana bez glutena

Svedoci smo sve popularnijeg načina ishrane – ishrane bez glutena. Treba razlikovati celijakiju, kao autoimuno oboljenje, alergiju, ali i intoleranciju na gluten, ali svima njima se preporučuje gluten free dijeta.

Kao hrana koja izaziva ekcem, odmah posle mleka dolazi gluten, protein prisutan u pšenici, raži i ječmu (kontaminira u ovsu), i svih žitarica koje su proizišle iz pomenutih (kamut, spelta, kuskus). Deca koja su osetljiva (intolerantna) na gluten mogu izazvati reakciju imunog sistema koji dovodi do pojave ekcema. Uprava za hranu i lekove u Americi iznosi činjenicu da je pšenica na prvom mestu od 8 alergena hrane, kao i da je gluten odgovoran za 90% svih reakcija na hranu, pa i ekcema.

Ishrana protiv ekcema bez glutena i mleka

gluten free

Dijeta koja izbacuje mleko i gluten podrazumeva izbacivanje hleba, ceralija, kekseva, peciva, krekera, pica, testenina napravljenih od pšenice, kao i mleka, jogurta, pavlake, kiselog mleka i kefira, putera i kajmaka. Kupovina proizvoda bez glutena je delimično olakšana skladištenjem u specijalnim rafovima, ali mnoge namirnice, uglavnom one jeftinije, možemo naći i van specijalizovanih delova prodavnice.  Veliku pomoć u kupovini namirnica bez glutena , možete naći u listi proizvoda bez glutena. To je prvi vodič prilagođen kupovini namirnica bez glutena na našem tržištu.

Kandida i ekcem

Kandida može imati i kožne simptome u vidu ekcema. Dijeta protiv kandide i parazita isključuje meso, jaja, šećer i slatkiše. Koriste se kuvana zrna žitarica, kuvano povrće na pari, maslinovo ulje, kokosovo ulje, semenke lana, bundeve i susama, badem, određeno voće kao što su jabuke, kruške, borovnice i malo ribe. Na početku treba izbaciti šećer i sve one namirnice koje ga sadrže. Obratite pažnju na skriveni šećer u žitaricama, sokovima, mesnim prerađevinama, grickalicama. Ishrana protiv ekcema i kandide na prvom mestu treba da bude zasnovana na povrću, svežem voću, integralnim žitaricama, hlebu bez kvasca.

Sirova ishrana u borbi protiv ekcema

ekcem i ishrana

Sirova hrana sa povećanim unosom uglenih hidrata sve se češće upotrebljava za lečenje mnogih bolesti. S druge strane neki misle da je u pitanju pomodarstvo, kao što je bio slučaj sa bezglutenskom ishranom. Popularnosti ovog načina ishrane takođe doprinosi iskustvo javnih ličnosti, a u oba konteksta možemo napomenuti našeg Novaka Đokovića. Kod nas ovaj način ishrane koristi mali broj ljudi, dok se u svetu koristi čak i kod dece. Počinje se sa desetodnevnom dijetom koja uključuje samo banane, da bi se potom prešlo na smutije i šejkove bazirane na voću, povrću i orašastim plodovima i semenkama. Iskustvo mame koja je za tri meseca izlečila ćerkin ekcem sirovom hranom pokazalo je neverovatan pomak u lečenju ekcema ovim načinom ishrane..

Šta još pomaže u lečenju ekcema?

Avokado ulje

avokado i ekcem

Avokado ulje umanjuje simptome ekcema i ubrzava zarastanje ogrebotina nastalih usled svraba i češanja. Zbog Palmitoleinska kiseline, avokado ulje smanjuje osećaj zatezanja i peckanja koji je karakterističan za suvu kožu zahvaćenu ekcemom.

Neven i koža sa ekcemom

Glavna uloga nevena u nezi kože sa ekcemom je da umiruje osetljivu i suvu kožu. Neven umiruje upale, pomaže epitelizaciji i veoma često se koristi u sastavu krema namenjenih za regeneraciju kože. Kreme od nevena često su prvi kontakt u lečenju ekcema, veoma su blage, lagane i hidrantne tako da se mogu koristiti u svim stanjima kože sa ekcemom i u svim godišnjim dobima.

Laneno ulje u ishrani protiv ekcema

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u lanenom ulju deluju protivupalno snabdevajući ćelije mastima koje sprečavaju isušivanje. Laneno ulje poboljšava elastičnost i teksturu kože i umiruju osetljivu i suvu kožu. Laneno ulje protiv ekcema možete koristiti u redovnoj ishrani protiv ekcema, u salatama i kao dodatak jelima.

Kamilica ublažava ekcem

Zahvaljujući odličnim antiinflamatornim i antiseptičkim delovanjem, kamilica veoma povoljno utiče u ublažavanju kožnih iritacija. Ukoliko pijete jednu do dve šolje kamilice dnevno i umivate se čajem od kamilice, znatno možete smiriti iritiranu kožu sa ekcemom.

Vitamin E i ekcem

Lokalna primena vitamina E na kožu već dugo se preporučuje za negu upaljene kože kao što je dermatitis. Mnogi dermatolozi preporučuju losione koji sadrže vitamin E kao prirodnu pomoć za smirivanje ekcema.

Korišćenje vitamina E u ishrani sprečava da razvijanje ekcem. U jednoj studiji iz 2006. „Dečija alergologija i imunologija“ u kojoj je učestvovalo 396 učenika, dokazano je da deca sa najvišim nivoem tokoferola ili vitamina E u krvi imala za 67% manji rizik od dobijanja ekcema i astme nego deca koja su imala najmanji nivo vitamina E u krvi.

alergija na kikiriki

Vitamin E može smanjiti imunoglobulin E (IgE), znak alergije koji poboljšava imuni odgovor organizma na alergene. Prirodni vitamin E, zajedno sa vitaminom C i cinkom odlični su u odbrani imuniteta prema infekcijama.

Vitamin E je antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od slobodnih radikala i čuva ulje u našoj koži.

Nivo vitamina E možete povećati korišćenjem semenki, orašastih plodova i zelenog povrća sa liskama, kao što su kupus i kelj u ishrani. Biljna ulja i celo zrno žitarica takođe obiluju ovim vitaminom, zatim jaja, majonez, meso, džigerica, riba, piletina, sojino ulje, bundeva, grašak, krompir, ovas.

Ukoliko ishrana to dozvoljava protiv ekcema se možete boriti konzumiranjem ulja pšeničnih klica (1 kašika omogućava 20,3mg vitamina E, što je više od dozvoljene količine za odrasle)  kikiriki putera, semena suncokreta i kukuruznog ulje.

celebration-315079_1280

Vitamin E treba koristiti zajedno sa vitaminom C zbog dužeg zadržavanje u organizmu. Neki lekari preporučuju da uobičajena doza vitamina E za odrasle bude 400 do 800 na dan, ali s druge strane nutricionisti preporučuju unošenje vitamina E kroz ishranu. Svakako konsultujte doktore pre upotrebe suplemenata.

Uloga kalcijuma u lečenju ekcema

Kalcijum se ne može apsorbovati i iskoristiti u našem organizmu bez određenih minerala, a vitamin D u tom procesu ima najvažniju ulogu.

Održavanje pozitivnog balansa kalcijuma u organizmu zavisi od unosa hrane i efikasnosti apsorpcije jona kalcijuma iz digestivnog trakta. Kad se kalcijum rastvori, njegova apsorpcija u potpunosti zavisi od prisustva vitamina D u crevima. Vitamin D, nažalost, nije prisutan u čitavom našem organizmu, te da bi se on sintetisao, neophodno je da naše telo i koža budu izloženi delovanju sunčevih zraka. Bez ovog vitamina većina jonizovanog kalcijuma proći će kroz organizam neiskorišćena.

Da bi se kalcijum potpunije asimilirao u našem organizmu, veoma je važna pravilna ishrana.

ishrana protiv ekcema

Pretvaranje kalcijuma potpomaže hrana bogata belančevinama, limunska kiselina i laktoza. Zato bi doručak trebalo da se sastoji od krastavca, crnog luka, šargarepe, paradajza, paprike, lista peršuna, hladno ceđenog ulja i malo sira, najviše 30 grama. Umesto sira, u vreme posta možete koristiti samleveno sirovo seme susama, oraha, bundeve i suncokreta. Dodatni izvori kalcijuma koje možete koristiti u ishrani protiv ekcema su: suve smokve, leblebija, rogač, badem, kelj, brokoli, kikiriki, orah, seme suncokreta, sardina, mleko i mlečni proizvodi, južno voće, pečurke, borovnice, malina, kupina, jabuka, grožđe, čokolada, cimet, rasol, tofu…

Koju hranu treba izbegavati ako imate ekcem?

Voće: određeno voće, naročito ono koje ima kiseline, mogu da pogoršaju simptome ekcema. Pomorandže, limun, grejp, jagode. I paradajz ima kiseline koje mogu doprineti širenju ekcema.

Hrana koja je povezana sa razvojem ekcema je: mlečna hrana, jaja, pšenica, orašasti plodovi, morski plodovi. To je uglavnom i hrana koja izaziva alergije.

ishrana protiv ekcema

Aditivi takođe mogu prouzrokovati ekceme. Oni se nalaze u prehrambenoj hrani i obrađenoj hrani koja uključuje tetrazine (žuta boja koja se koristi za bojenje hrane), sodium benzonate, sodium glutamate (so) i sulfite (voćni konzervans), natrijum glutamat, koj se koristi kao dodatak hrani za poboljšanje ukusa hrane).

Pre desetak godina Britanski naučnici su dokazali da je ovas uzrok pojedinih alergija kod dece i da je zadužen za pojavu ekcema. Znači – sa ovsem obazrivo. Nekome pomaže – nekome – ne.

Najbolje je izabrati dobro izbalansiran jelovnik. Uprkos činjenicama koje nisu medicinski zvanično dokazane između hrane i ekcema, nema sumnje da je zdrava ishrana, sa dosta povrća i voća, sa manje mlečnih proizvoda i žitarica koje nisu integralne dobro za celokupno stanje metabolizma.

Osim ako znate da imate alergiju na hranu, razgovarajte sa lekarom o dijagnostikovanju atopijskih bolesti pre nego što izbacite čitave grupe namirnica.

 

 

Izvori: www.livestrong.com, www.webmd.com, www.jolieeskin.com

 

 

 

Share

You may also like...