Senzacionalno istraživanje: Alergije na hranu je moguće kontrolisati

1496059304602

Najnovije istraživanje koje se vrši na Murdoch univerzitetu u Australiji pokazuje da je moguće kontrolisati alergijsku reakciju. Studja se vršila na primeru alergije na kikiriki, koja spada u  8 najčešćih alergija na hranu.

Zbog jačine samog alergena ova vrsta alergije prouzrokuje najviše anafilaktičkih reakcija u svetu.

Rezultati istraživanja, koje će obradovati mnoge roditelje i decu alergične na kikiriki, dovode do revolucionarnog otkrića – suzbijanje reakcije na alergen u određenom vremenskom periodu.

Ova studija, prvi dobitnik sredstava državnog Fonda za biomedicinska istraživanja (BTF), vredna 10 miliona dolara, sprovodi se u Australiji i ima za cilj smirivanje reakcije organizma na alergen kikirikija u toku određenog perioda. Studija kojom rukovodi profesorka Mimi Tang, sa Dečijeg istraživačkog centra Murdoch univerziteta, ima viziju da pomogne u stabilizaciji alergijskih reakcija i na ostale alergije na hranu.

maxresdefault

Profesorka Mimi Tang razvila je novu vrstu tretmana za alergije koji svakodnevno kombinuje probiotsku tečnost sa brašnom od kikirikija i regularni doručak alergične osobe tokom određenog vremenskog perioda. Način tretmana, nazvanog Prota tretman, vrši se tako što se deci dozvoljava konzumiranje kikirikija kao deo svakodnevne ishrane.

Istraživanje, koje je u početku obuhvatilo 62 deteta sa alergijom na kikiriki tokom 18 meseci je pokazalo  je da je čak 82% dece stvorilo otpornost na anafilaktički šok koji nastaje kao najjači oblik alergijske reakcije, tokom 6 meseci nakon učestvovanja u testovima. Dobra vest je da je 70% dece bilo tolerantno na kikiriki i posle 4 godine!

Nova testiranja  bi trebalo da uključe još 200 dece sa alergijom na kikiriki sa ciljem da isključe alergiju na kikiriki u periodu od 6 meseci i više.

Istraživanje će takođe uporediti efekte najčešće metode lečenja alergije na kikiriki – kada  pacijenti svakodnevno uzimaju kikiriki brašno u procesu koji se naziva „oralna kikiriki imunoterapija“ –  sa Prota metodom, prilikom koje se probiotik uzima uporedo sa imunoterapijom.

alergija na hranu istraživanje

Prota metoda se takođe razlikuje od drugih metoda, jer je pacijentu dozvoljeno da prestane da koristi kikiriki brašno i uključi ceo kikiriki u ishranu, kaže izvršni direktor dr Suzana Lipe.

“Alergija na kikiriki je postala ogroman problem sam za sebe”, kaže dr Lipe, “a tretman bi trebalo da smanji brigu roditelja čija deca imaju alergiju na kikiriki, jer ona najčešće dovodi do anafilaksije.”

webmd_rm_photo_of_peanut_allergy

Investicioni fondovi će obezbediti sredstva da se u narednom periodu izvrše istraživanja širom Australije. U toku je administrativni deo pripreme za istraživanje u koji je uključena i Američka administracija za hranu i lekove.

„Imamo neverovatnu priliku da razvijamo  prvi australijski oralni tretman protiv alergije na kikiriki koji ima potencijal da se prilagodi i drugim alergijama na hranu uključujući alergiju na mleko, jaja i druge orašaste plodove koji su najčešći alergeni kod dece“, kaže dr Lipe.

Alergijske reakcije na kikiriki i druge alergije na hranu nanose strašne probleme u narušavanju svakodnevnog života jedne porodice, kako dece tako i roditelja. Istraživanje daje nadu da će u budućnosti ovakve situacije moći da se izbegnu.

Izvor: www.amp.afr.com

Share

You may also like...