Osnovne činjenice o atopijskom dermatitisu koje svaki atopičar treba da zna

atopijski dermatitisSpec.dermatovenerolog dr Danica Milibratović nam u ovom tekstu iznosi osnovne činjenice o atopijskom dermatitisu, o pojavi i razvoju, simptomima, lečenju i problemima sa kojim se svaki atopičar nosi.

“Veoma je važno znati da što više saznajemo o atopijskom dermatitisu – to ćemo lakše moći da pomognemo deci i odraslima da prebrode krizne faze i lakše prođu kroz ovo kožno oboljenje”, kaže dr Milobratović.

Lokacija atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je hronično zapaljensko oboljenje kože praćeno svrabom. Za oboljenje je karakteristično pojava crvenila kože i svraba, na različitim delovima tela zavisno od uzrasta. Bebe obično imaju promene na obrazima, poglavini, telu, rukama i nogama, a mlađa deca na pregibima.

Najčešće se javlja kod dece u uzrastu do 1 i 5 godina.

Ruke i noge su najčešće zahvaćene kod odraslih osoba.

Pojava i razvoj atopijskog dermatitisa

Na pojavu i razvoj atopijskog dermatitisa utiču brojni faktori. Danas se smatra da je poremećaj zaštitne uloge kože jedan od najznačajnijih faktora uz genetsku predispoziciju i poremećaj imunog sistema.

atopijski dermatitis

S obzirom da se pridaje veliki značaj neadekvatnoj zaštitnoj ulozi kože u razvoju atopijskog dermatitisa moramo o tome razmišljati i kod lečenja ovog oboljenja. Odnos između alegije na hranu i razvoju ovog kožnog problema je kompleksan, ali smatra se da mu se daje preteran značaj.

Naime, istraživanja su pokazala da je pravi atopijski dermatitis izazvan hranom jako redak, pa se sve manje preporučuje izbegavanje određenih namirnica u cilju prevencije.

Terapija atopijskog dermatitisa

Terapiju kod atopisjke kože čine 4 osnovne komponente:

  1. Redovna nega kože u cilju poboljšanja i održavanja zdravom zaštitne uloge kože

Preporučljivo je razviti naviku svakodnevnog i učestalog zamašćivanja kože emolijentnim kremama i izbegavati iritanase (mirisi, hemikalije, detergenti, konzervansi). Vreme kupanja treba ograničiti i pri tome upotrebljavati uljne kupke i sindete, čime se sprečava dehidratacija kože.

  1. Upotreba antizapaljenskih preparata da bi se otklonila upala kože

U akutnoj fazi kada je koža upaljena i jako svrbi preporučljiva je upotreba kortikosteroidnih krema i/ili imunomodulatornih lekova po preporuci dermatologa. Upotreba ovih preparata treba da bude vremenski ograničena i prilagodjena lokalizaciji i intezitetu promena.

atopijski dermatitis

Preporučuje se i upotreba vitamina D i vitamina E, za koje je dokazano da imaju protivupalno delovanje i da dovode do smanjenja zapaljenskih promena kod osoba sa atopijskim dermatitisom. Homeopatski lekovi su se pokazali takođe efikasni u smanjenju inteziteta i trajanja bolesti, kao i u otklanjanju svraba.

  1. Kontrola svraba

Svrab je stalan pratilac atopijskog dermatitisa i jedan od glavnih uzroka poremećaja sna i kvalitete života kod obolelih. O kontroli svraba i lečenju pričali smo u prošlom članku.

  1. Kontola i lečenje infektivnih promena uzrokovanih bakterijama i virusima

Bakterijske i virusne infekcije dovode do pogoršanja atopijskog dermatitisa. S obzirom na poremećenu zaštitnu ulogu kože ove osobe imaju veći rizik za infekcije izazvane stafilokokom, streptokokom kao i za virusne infekcije poput herpetičnog ekcema i molluscum contagiosum. Neophodna je adekvatna antibakterijska terapija u dogovoru sa dermatologom ili pedijatrom.

svrab kože

Šta su najveći problemi atopičara?

Svrab je gotovo uvek prisutan i jedan je od glavnih karakteristika atopijskog dermatitisa. Kvalitet života kod dece koja imaju  ovo kožno oboljenje je značajno lošiji, čemu doprinose brojni faktori poput: nedostatak i smanjen kvalitet sna, kao i ograničenje aktivnosti. Takođe i roditelji dece sa atopijskim dermatitisom imaju smanjen kvalitet života zbog nedostatka sna, nedostatka privatnosti, dodatnog finansijskog opterećenja zbog troškova terapije, osećaja bespomoćnosti, krivice i depresije.

 

Piše: dr Danica Milobratović, spec.dermatovenerologije

Share

You may also like...