Saznajte kako gluten utiče na probleme sa kožom i kako se celijakija povezuje sa ovim kožnim manifestacijama

celijakija i kožaKoža je organ koji predstavlja ogledalo našeg metabolizma i često je  ona među prvima koja može ukazati na pojavu određenih bolesti. Celijakija je jedna od njih. Dešava se da simptomi nelečene celijakije prouzrokuju različita oboljenja kože, ali i da promene na koži budu signal da se  dijagnostika započne.

Dr Milobratović nam ukazuje kakve sve kožne bolesti mogu biti udružene sa celijakijom, do poboljšanja kojih kožnih problema dolazi usled prelaska na bezgutensku ishranu i za koje kožne oboljenje za sada ne postoje medicinski dokazi da je isključivanje glutena donelo rezultate pri lečenju.


Povezanost celijakije i kožnih problema

Kliničke manifestacije celijačne bolesti mogu biti teško prepoznatljive, ali i da variraju od osobe do osobe. To značajno otežava pravovremeno postavljanje dijagnoze i sprovođenje adekvatnog načina lečenja. Stoga je važno razlikovati celijačnu bolest sa punom kliničkom slikom od pojedinih oblika gde su simptomi oskudni i teško prepoznatljivi. Takođe, veoma je važno poznavati manifestacije bolesti koje se javljaju na različitim organima i tkivima, kako bi se utvrdila vrsta oboljenja koja zahvataju kožu i sluzokože.

Sve o celijakiji i o koži

U tekstu su navedena oboljenja kože za koja je dokazano da su udružena sa celijaklijom i koja se mogu povući tokom bezglutenske dijete. Takođe, navešćemo i nekoliko oboljenja kože koja su povremeno udružena sa celijaklijom, kao i oboljenja koja su posledica nedostatka određenih hranjivih materija usled bolesti creva.

Herpetiformni dermatitis

Herpetiformni dermatitis je najznačajnije oboljenje kože koje je udruženo sa celijaklijom. Smatra se specifičnom kožnom manifestacijom ove bolesti. Obično se javlja u uzrastu od 30 – 40 godine života. Učestalost ovog oboljenja se smanjila, jer se sada gluten senzitivna enteropatija znatno ranije i lakše dijagnostikuje, pa se rano uvede i bezglutenska ishrana, čime se sprečava razvoj kožnih promena.

Herpetiformni dermatitis

Simptomi klasičnog celijakičnog dermatitisa

Bolest se ispoljava pojavom simetrično raspoređenih bubuljica, mehurića, čvorića, crvenih pečata i ranica koje su posledica češanja i pucanja mehurića. Promene se javljaju na ekstenzornim površinama ruku i nogu, laktovima, kolenima, leđima, poglavini i zadnjem delu vrata i predstavljaju samo neke od simptoma celijakije. S obzirom da je svrab jako izražen, često su prisutne i ogrebotine, kruste i tamno obojena područja kože. Kod nekih pacijenata opisana je pojava crvenila na dlanovima i tabanima (palmo-plantarna purpura).

celijakija i koža

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i histopatološke analize kože sa imunofluorescentnom mikroskopijom (DIF). Pored tog radi se serološka dijagnostika tj. određivanje specifičnih antitela u krvi. Osnov terapije je bezglutenska dijeta i dapson. Pored dapsona mogu da se koriste sulfasalazin i sulfametoksipiridazin, potentni kortikosteroidi koje se nanose lokalno i antihistaminici.

 Psorijaza

Psorijaza je hronično, zapaljensko oboljenje kože. Često se javlja u opštoj populaciji, sa prevalencijom od 1- 3%. Najčešće se ispoljava u vidu crvenih, jasno ograničenih lezija iznad nivoa kože, koje su prekrivene slojem beličaste kože koja se ljuspa. Promene su obično prisutne na poglavini, ekstenzornim površinama ruku i nogu, laktovima, kolenima i donjem delu leđa. Kod nekih pacijenata mogu da budu zahvaćeni i nokti, a može i da se razvije psorijazni artritis (upala zglobova).

psorijaza

U nekoliko studija je dokazana povezanost psorijaze i herpetiformnog dermatitisa, sa značajnim smanjenjem kožnih promena nakon 3-6 meseci bezglutenske dijete.

psorijaza

U terapiji se najčešće koriste lokalno keratolitički agensi (urea, salicilna kiselina), kortikosteroidi, analozi vitamina D i emolijentni kremovi. Pored toga može da se sprovodi fototerapija i sistemsko lečenje.

Alopecia areata

Alopecia areata je zapaljensko oboljenje koje se javlja u vidu okruglih polja na kojima dlaka potpuno nedostaje. Promene se najčešće javljaju u kosi, ređe na obrvama, trepavicama, bradi kod muškaraca, kao i na ostalim delovima kože. Smatra se da nastaje kao posledica jakih psihičkih stresova, hroničnih zapaljenskih procesa i endokrinih poremećaja.

Alopecia areata

Celijaklija je uključena u grupu autoimunih bolesti koje moge da budu udružene sa areatnom alopecijom, posebno kod osoba koje imaju ulcerozni kolitis.

Stoga se kod osoba sa težim formama bolesti preporučuju laboratorijska ispitivanja u smislu postojanja celijaklije.

Bezglutenska dijeta – pomoć u terapiji

Kod određenog broja pacijenata uočen je potpuni porast dlake na poglavini i na drugim delovima tela nakon bezglutenske dijete. Standardna terapija ovog oboljenja uključuje lokalnu upotrebu kortikosteroidnih krema, cignolina, salicilne kiseline i lokalnu imunoterapiju. Pored toga dobri rezultati se postižu sa fototerapijom. Teže forme bolesti zahtevaju sistemsku terapiju.

Hronična urtikarija

Urtikarija ili koprivnjača je alergijsko oboljenje kože, koje se ispoljava pojavom jasno ograničenih crvenih i elastičnih ploča, uz redovno prisutan svrab. Promene se povlače posle nekoliko sati, sa naletima novih. Povremeno se kod osoba sa koprivnjačom razvije i angioedem tj. otok kože i sluzokoža, što može dovesti do otežanog disanja i gušenja. Uročni faktori su različiti, često i nepoznati, posebno kod hroničnih oblika bolesti.

Hronična urtikarija Hronična urtikarija

Povezanost koprivnjače i celijaklije je još uvek predmet rasprava, ali kod određenog broja obolelih je uočeno da primena bezglutenske ishrane dovodi do povlačenja kožnih lezija. Najznačajnije u lečenje jeste otkloniti uzročni faktor, ukoliko je poznat. Obično se koriste antihistaminici i ređe kortikosteroidi.

Vaskulitisi

Pod vaskulitisom podrazumevamo upalu krvni sudova koja može da bude generalizovana ili lokalizovana. Vaskulitisi su često udruženi sa nekim sistemskim oboljenjima. Uzrok može da bude nepoznat ili posledica upotrebe nekih lekova, infekcija, malignog procesa i različitih materija – alergena.

Vaskulitisi

Koža je najčešće zahvaćeni organ i promene su prisutne u vidu crvenih mrlja ili/i bubljica, mehurova, čvorića, mramorastog izgleda kože ili se u težim slučajevima mogu razviti rane. Terapija je dosta zahtevna i podrazumeva multidisciplinarni pristup pacijentu.

Retki su izveštaji o udruženosti vaskultitsa kože sa celijaklijom.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je hronično recidivirajuće, zapaljensko oboljenje kože – ekcem, čije su glavne karakteristike svrab, suva koža i crvena područja sa perutanjem. Oboljenje je često, javlja se kod 15-20% dece i ima značajan uticaj na kvalitet života kako dece tako i roditelja.  Prve promene se javljaju obično oko 6 meseca života i stalno se menjaju, sa periodima pogoršanja i poboljšanja. Kod većine pacijenata dolazi do povlačenja kožnih promena posle puberteta. Većina dece sa atopijskim dermatitisom su alergična na neku vrstu hrane ili/i aero-alergena.

Atopijski dermatitis

U osnovi oboljenja je imunološki poremećaj i genetska predispozicija.

Uočeno je da su atopijska oboljenja češća kod dece i odraslih osoba sa celijaklijom i kod njihovih rođaka. Na žalost još nema rezultata o uticaju bezglutenske ishrane na tok ovog oboljenja, ali promenom ishrane se može uticati na simptome ekcema.

Atopijski dermatitisU cilju izbegavanja pogoršanja bolesti bitne su preventivne mere u vidu svakodnevnog zamašćivanja kože emolijentnim kremovima, izbegavanje dugog kupanja i kupanje sa specijalnim uljima, nošenje pamučne odeće, izbegavanje kontakta sa alergenima i hipoalergijska dijeta. Lokalno lečenje se sprovodi kortikosteroidnim preparatima i imunosupresivnim agensima. Opšte lečenje podrazumeva upotrebu antihistaminika, kortikosteroida, imunosupresivnih lekova i fototerapiju. Može se pokušati i sa homeopatskim preparatima kojima se smanjuje osetljivost na alergene i time smanjuje inatezitet i učestalost kožnih promena.

Druga oboljenja kože koja mogu da budu udružena sa celijaklijom

U dostupnoj literaturi navodi se joše nekoliko oboljenja za koja je uočeno da su povremeno udružena sa celijaklijom i da imaju poboljšanje posle bezglutenske dijete. To se posebno odnosi na sistemski eritemski lupus, dermatomiozitis, vitiligo, Behčetov sindrom i lichen planus. Pored navedenih oboljenja, treba napomenti da se kod osoba sa celijaklijom pojavljuje veliki broj različitih promena na koži koje su posledice smanjene apsorpcije hranjivih materija u crevima. U tabeli 1. se mogu videti glavne kožne promene koje su posledica nedostatka određenih hranjivih supstanci.

Cink

 

Gvožđe

Vitamin A

Vitamin B12 i folna kiselina

Nikotinska kiselina i nikotinamid

Dermatitis sa eritemom i deskvamacijom oko kožnih otvora, na genitalijama i pregibima, udružen sa opadanjem kose, upalom usne i genitalne sluzokože.

Istanjenje kože, suvoća, svrab, opadanje kose, upala usne sluzokože i jezika, upala uglova usana, poremećaj izgleda nokatnih ploča.

Suvoća i perutanje kože.

Upalni procesi u uglovima usana, na jeziku i na usnoj sluzokoži, tamne mrlje po koži.

Mišićna slabost, gubitak apetita, poremećaji ponašanja, koža postaje crvenomrka, peruta se, hrapava i zadebljala, posebno na mestima koja su izložena dejstvu sunčevih zraka.

Tabela 1. Kožne promene usled nedostatka određenih supstanci.

 

Napomena: Poznavanje kožnih oboljenja i promena koje mogu da budu udružene sa gluten senzitivnom enetropatijom je bitno sa stanovišta blagovremenog prepoznavanja oboljenja i uvođenja adekvatnog načina lečenja.

 

Dr sci med Danica Milobratović

 

Pročitajte i:  Odgovore na pitanja čitalaca dermatološkinje dr Danice Milobratović

Share

You may also like...