Alergija i ja Cvetići pripremaju novu bezglutensku radionicu

Alergija i ja Cvetići

Ko su Cvetići?

Cvetići su grupa entuzijasta koja se bavi volonterskim i humanitarnim pristupom i organizacijom radionica, širenjem svesti o alergijama, celijakiji, atopijskom dermatitisu, a sve u cilju zdravijeg i lakšeg života.

Svi znamo da je dijagnostika bilo kojeg zdravstvenog problema najvažnija, pa je tako i kod dijagnostike alergije na pšenicu, intolerancije, celijakije, atopijskog dermatitisa. Alergija i ja Cvetići žele da pomognu u edukaciji obolelih kroz predavanja i radionice, u čemu bi nam pomogli prijatelji portala Alergija i ja (lekari, profesori, stručna lica iz određenih oblasti).

Veoma je važno informisati javnost i razvijati svest o problemima svih alergija i celijakije.

Trudimo se da u tome pomognemo pisanjem  tekstova o najnovijim istraživanjima i širenjem informacija iz oblasti atopije, celijakije, alergija. Ideja nam je da, kroz vreme, radimo na popularizaciji antialergijske ishrane, kao i  na edukaciji zaposlenih u vrtićima, školama, zdravstvenim ustanovama, restoranima, hotelima. Važno da se ova naša problematika približi široj populaciji, kako Naša deca i Mi ne bismo bili diskriminisani.

Plan koji smo napravile je rezultat dugih razgovora i sveobuhvatnih razmišljanja.

Kako su nastali Cvetići?

Sve je počelo na jednoj radionici ukrašavanja bezglutenskih kolačića krajem 2016.-e, kada smo se upoznale Slavica, Snežana i ja. Znate onaj osećaj prepoznavanja?! To se nama dogodilo. Tog dana dogovorile smo prvu kafu i bolje upoznavanje.

Alergija i ja Cvetići

Kada se otvorio jedan bezglutenski restoran u Beogradu, imale smo želju da podržimo takvu ideju i javno smo, preko bezglutenskih grupa na Facebook-u, pozvale zainteresovane da se određenog dana okupimo u što većem broju. Tada smo upoznale Biljanu.

U međuvremenu, pridružila nam se i Ivana. S obzirom da svi znamo ko je Ivana iz GlutenNo kuhinje bez glutena, mogu reći da nismo mi upoznali Ivanu, već je Ona upoznala nas.

Počele su razmene poruka, pozivi, susreti, rađanje ideja. Tako je naša družina započela jednu lepu i humanitarnu avanturu.

U novembru 2017-e, kao predstavnici naše male družine, Snežana i ja smo otputovale u Novi Sad, kako bismo podržale projekat Tatjane Đurović. Tamo smo upoznale mnoge drage osobe, razmenili ideje i želju za nastavak druženja.

U povratku iz Novog Sada, rodila se ideja za prvu bezglutensku radionicu za decu u Srbiji. Bilo je to spontano i sa puno entuzijazma, ali sa malo ličnog vremena koje smo jedva uklapale. Pripreme, organizacija, sponzori, pozivnica za zainteresovane – sve smo to postigle u rekordnom roku.

gluten free radionica

Ta prva radionica je bila jedno prelepo iskustvo za sve nas. Deca su razdragano i veselo iscrtavala keksiće čokoladom i jestivim bojama. Roditelji su zadovoljno i bezbrižno posmatrali, znajući da je sve prilagođeno deci sa alergijama i celijakijom.

A Mi, Cvetići?

Mi smo posmatrale tu šarenu sliku, zadovoljne što smo sve to postigle velikom željom, ljubavlju, prateći intuiciju. U svemu tome, pomogli su nam sponzori, koji su se rado odazvali na naš poziv. Podržali su nas i dragi prijatelji koji su maksimalno verovali u nas i naše ideje. Izdvojila bih našu Borku, koja nema ni celijakiju, niti neku od alergija.

Borka je samo neko ko veruje u nas!

Nakon radionice bezglutenskog kuvanja, 17. Januara 2018. koju je realizovala naša draga prijateljica Adrijana Bručić sa bloga Bezglutenska radost Snežana i ja dogovorile smo da produžena ruka portala Alergija i ja budu tzv. Alergija i ja Cvetići.

Alergija i ja cvetić

Naš moto – Malim koracima do velikih ostvarenja, do velikih ciljeva, pokazao je da se sve može uz veliki trud i puno ljubavi. Cvetići su nastali zbog svih Nas, zbog naše dece.

Nova radionica bezglutenskog kuvanja

Voleli bismo da nas podržite, jer kao što vidite nas vodi velika želja i ljubav. Pridružite se nama sa novim idejama, da ih zajedno realizujemo.

Pozivamo vas na besplatnu bezglutensku radionicu 28.februara 2018. sa početkom u 18h.

Mesto održavanja je Bulevar Oslobođenja 245, 3.sprat, stan br 9, Beograd u prostorijama nevladine organizacije Panacea solution.

radionica bezglutenskog kuvanja

Želimo sa Vama da naučimo da osećamo naše bezglutensko testo, želimo da naučimo da pravimo bezglutenski hleb sa kvascem i bezglutenski hleb sa praškom za pecivo.

Broj mesta je ograničen (12 osoba), a prijave je moguće izvršiti putem maila na info@alergijaija.com.

Bilo bi nam zadovoljstvo da nam se pridružite i u ovoj avanturi!


Tekst pisala: Tamara Tasev, Cvetić

Share

You may also like...