Radionica bezglutenskog kuvanja Bezglutenske radosti i portala Alergija i ja

radionica bezglutenskog kuvanja

U organizaciji portala Alergija i ja, a pod pokroviteljstvom naše prve kuhinje bezglutena u Srbiji, GlutenNo, održana je prva radionica bezglutenskog kuvanja u Beogredu, koja je imala za cilj edukaciju i pomoć osobama sa intolerancijom na gluten, celijakijom, ali i osobama koje su zbog drugih bolesti i problema prešle na bezglutenski način ishrane.

Imali smo čast i zadovoljstvo da prvu u nizu radionica održi jedna od najpoznatijih gluten free blogerki u regionu, Adrijana Bručić, čiji blog Bezglutenska radost, iako postoji tek tri godine, postiže neverovatnu popularnost. Potrebe za gluten free ishranom su sve veće, a Adrijanina ogromna želja da pomogne i olakša bezglutenske početke osobama kojima zdravlje ne dozvoljava upotrebu glutena, motivisala ju je da bezglutensku radost proširi i van granica Hrvatske i da u Srbiji nesebično predstavi sebe i svoje recepte.

Ovo je bila prva radionica ovakvog tipa u Srbiji, a obzirom na interesovanje, kako pratilaca portala Alergija i ja, ali i osoba koje su zaiteresovanost iskazale preko društvenih mreža, u planu je organizovanje radionica bezglutenskog kuvanja na mesečnom nivou.

Da napomenemo i ovde ono sa čim se svaki bezglutenac svakodnevno bori – gluten free ishrana nije hir, nije nekakav trend ili moda koja traje godinu dana.

Bezglutenska ishrana je lek.

Potreba za organizovanjem radionica koje kroz praktičnu primenu edukuju osobe na bezglutenskoj ishrani je ogromna što dokazuje da su svi kapaciteti bili popunjeni nakon tri dana.

Adrijanina radionica Bezglutenske radosti u saradnji sa našim portalom pomerila je granice povezavši Adrijaninu energiju koju iskazuje putem bloga i fenomenalnih fotografija bezglutenskih delicija, i entuzijazam volontera okupljenih oko portala Alergija i ja.

Radionica je počela kratkim uvodom urednice portala Alergija i ja, Snežane Šundić – Vardić, koja se zahvalila glavnim sponzorima, nevladinoj organizaciji Panacea Solution, koji su specijalno za tu priliku obezbedili novu rernu i ustupili prostor u kojem se održavala radionica, GlutenNo kuhinji koji su obezbedili sve namirnice i svesrdno pomogli u realizaciji celog događaja i kompanijama Mayrex i Santamed koji su za svakog prisutnog obezbedili Schar i Nutrifree bezglutenske poklone.

Radionica bezglutenskog kuvanja

Adrijana je zatim započela svoj praktični deo. Glavni cilj radionice bio je upoznavanje sa bezglutenskim brašnom i njegovim specifičnim načinom pripreme.

Predstavljeno je 5 recepata:

  • hleb bez glutena
  • slatki kolač sa marelicama
  • Adrijanine čuvene bezglutenske pahuljice
  • keksići bez glutena
  • pizza bez glutena.

Sve vreme tokom pripreme delicija, tekla je neposredna komunikacija kroz koju su se upoznavali domaćini i prisutni. Obzirom da je među prisutnima bilo uglavnom obolelih od celijakije, autoimunog i doživotnog neprihvatanja glutena, roditelja dece sa intolerancijom na gluten, ali i drugih dijagnoza koje zahtevaju izbacivanje glutena iz ishrane, razgovor je bio veoma zanimjiv. Značajan deo radionica je upravo podrška kroz razgovor, bilo da je u pitanju deljenje iskustva, saveta ili recepata.

Sve o glutenu i bezglutenskoj ishrani, bezglutenskim žitaricama, načinima obrade i mogućnostima koje bezglutensko brašno ima u testima možete naučiti u jedinstvenoj Školi bezglutenskog kuvanja i kod nas.

radionica bezglutenskog kuvanja

radionica bezglutenskog kuvanjaradionica bezglutenskog kuvanjaradionica bezglutenskog kuvanjaradionica bezglutenskog kuvanjaradionica bezglutenskog kuvanjareceived_10208971742405201

radionica bezglutenskog kuvanjaradionica bezglutenskog kuvanjaradionica bezglutenskog kuvanja

Posebnu povezanost sa prisutnima omogućila je neposrednost cvetića volontera Alergija i ja, Tamare Tasev, Biljane Todorović, Teodore Todorović i Borke Đukić, koje su dale veliki doprinos da radionica protekne baš kako su organizatori zamislili.26972318_10208971745685283_1853075821_o

Ovo je tek prva u nizu radionica bezglutenskog kuvanja koju organizuje naš portal. Naši ciljevi su da lagano krenemo u edukaciju, kako intolerantnih na gluten, osoba kojima je izbegavanje glutena preporučeno zbog drugih oboljenja, tako i osoba sa celijakijom, prvo u Beogradu, a onda i u regionalnim centrima Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici.

Na zahtev mnogih koji nisu uspeli da prisustvuju predstavljamo vam Adrijanin recept za slatki hleb sa marelicama. Ostale recepte možete preuzeti na blogu Bezglutenska radost, čije linkove delimo na kraju teksta.

Slatki hleb bez glutena sa marelicama

SASTOJCI:

– 300g brašna MIXB brašna

– 80 grama šećera,

– 1 prašak za pecivo

-250 grama suvih marelica

– 2 jogurta

– 2 jaja

–malo ekstrakta od vanile,

– 50 g  maslaca (rastopljenog)

 

PRIPREMA:

U jednoj posudi pomešate brašno, prašak za pecivo, šećer.Izmutite jogurt, jaja, ekstrakt od vanile i maslac koji ste prethodno rastopili i malo ohladili. Dodajte na kraju suhe marelice koje ste sitnije naseckali, tada dodate brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve dobro izmešate da se poveže.

Izlite smesu  u kalup u koji ste stavili papir za pečenje (ja sam pekla u kalupu uskom 32X13 cm).

Peći na 180 stepeni na jedno 40 do 50 minuta,  zavisno od jačine vaše pećnice.

Ostavite ga malo da se ohladi.


Recepti sa radionice:

Pahuljice

Bezglutenski kruh sa sjemenkama

Slatki kruh sa marelicama

Pizza my way

Prhki keksi s komadićima čokolade


Do sledeće radionice,

Alergija i ja i cvetići

Alergija i ja cvetić

Share

You may also like...