Kako organizovati prazničnu trpezu za osobe sa alergijama?

alergija na hranu

Trenutno je većina nas u pretprazničnoj euforiji. U poslednjim momentima kupujemo poklone za drage ljude, namirnice za bogatu prazničnu trpezu, organizujemo putovanja, proslave i žurke. Većina nas se odlučuje za odlazak kod prijatelja ili rođaka da zajedno u porodičnoj atmosferu, uz prazničnu trpezu dočekamo Novu, a ispratimo staru godinu. I uglavnom se sve te euforije, organizacije i proslave vrte oko hrane. Koliko je teško nama i našim najmilijima da preživimo sve događaje znaju samo osobe koje dele naše probleme i suočavaju se sa alergijom na hranu. Jer alergeni mogu biti skriveni svuda. U čokoladnom kolaču, u preukusnoj piti sa mesom, nekoj kupovnoj poslastici, sladoledu ili salami. Većina nas se iz tih razloga odlučuje da ipak ostane kod kuće ili u “sigurnom” okuženju, kod bliskih rođaka i prijatelja, koji znaju za našu alergiju.

Koji su to koraci koje moramo pratiti da bismo obezbedili sigurnu hranu za nas i našu decu?

1. korak: planiranje jelovnika i kupovina namirnica

Pre bilo čega moramo dobro isplanirati koja jela će se naći na našoj trpezi. Moramo biti obazrivi i temeljni. Na našem sajtu možete naći mnogo recepata bez alergena, kao i nekoliko nedeljnih jelovnika, koje smo pripremili za vas. Istražite ih, izaberite i napravite spisak namirnica, koje su vam potrebne za pripremu hrane.

Čitajte deklaracije, to je važno. U namirnicama ima mnogo skrivenih alergena, kao i deklaracija sa natpisima “može sadržati tragove…”, a to može biti opasno za osobe sa visokim klasama alergija, kojima smeta i najmanja čestica alergena, kao i celijakičarima. Za celijakičare je najbezbednije da unose hranu deklarisanu baš za njih, odnosno onu na kojoj piše da je bezglutenski proizvod, ali i tu moramo biti obazrivi, jer se dešava da i takve namirnice smetaju. Važno je čitati i deklaracije već korišćenih proizvoda, jer se često dešava da je ambalaža ista, ali sadržaj izmenjen.

U svakoj upakovanoj namirnici iz prodavnice u deklaraciji možemo pročitati da ima bar jedan emulgator. Emulgatori su aditivi, koji se dodaju industrijskoj hrani iz raznih razloga: da bi se poboljšao ukus, da bi se produžio rok trajanja, da bi se ulepšao izgled dodavanjem nekih boja i ukrasa, gotovo da ni nemaju nutritivnu vrednost, a mogu doneti više štete nego koristi. Posebno kad su u pitanju alergije. U tekstu na našem sajtu možete pronaći spisak svih emulgatora, koji mogu izazvati alergije. Ištampajte na posebnom papiru taj spisak i krenite u nabavku. Ponesite i lupu, biće vam potrebna, jer su deklaracije obično napisane sitnim, nečitljivim slovima. Jedina prednost u tome je što su alergeni napisani jačim boldiranim slovima.

I sada kada ste kupili sve namirnice, možete krenuti na sledeći korak.

2.korak: Obezbediti nekontaminiran prostor za spremanje hrane

Veoma je važno da prostor u kome pripremamo hranu bude očišćen od alergena. Potrebno je temeljno oprati svo posuđe i pribor koji planiramo da koristimo sapunicom i vodom. Dakle, nov sunđer, deterdzent i voda će najbolje obaviti posao. Potrebno je koritstiti ova sredstva više puta (najbolje tri) svaki put osušivši posuđe ubrusom. Jedino tako možemo biti sigurni da su svi alergeni uništeni.

Ukoliko posedujemo oštećeno plastično posuđe, drvene varjače, daske za sečenje i izgrebane teflone, najbolje je zameniti ih novim. Radne površine je takođe potrebno temeljno oprati sunđerom, deterdzentom i vodom više puta i tek tada možemo krenuti sa pripremanjem hrane za naše alergičare.

Prilikom korišćenja mašine za sudove može doći do kontaminacije ukoliko se zajedno peru sudovi u kojima se pripremala hrana sa alergenima. Ako  osoba boluje od celijakije tu se posebno mora voditi računa da se ne dođe u kontakt sa glutenom, jer i najmanje zrno glutena može izazvati tegobe.

Pored celijakije, na listi najčešćih alergena se nalazi jaje, mleko, kikiriki, orašasti plodovi, riba, morski plodovi i soja.

Kada smo obezbedili prostor u kome ćemo spremati jela tokom praznika, za naše alergičare, možemo preći na sledeći korak.

3. korak: Pripremanje jela bez alergena

U tekstu na našem sajtu možete pročitati detaljno kako zameniti alergene u namirnicama. Nije lako, potrebno je iskustvo, ali je sreća u tome da se često ne primeti da je neka alergena namirnica zamenjena drugom. Posebno kada je u pitanju mleko, tu imamo mnogo zamena, poput ovsenog, bademovog, kokosovog, prosenog, pirinčanog, a dobra stvar je ta što skoro sva ta mleka možemo kupiti, ali još bolje je da ih napravimo, a nije teško. Potrebna vam je namirnica, voda, dobar blender i gaza i vrlo brzo možete imati gotov ukusan i zdrav napitak.

Pravilo je da ukoliko neko jelo po receptu ima više od dva jaja da ga ni ne pravimo. Međutim, ukoliko ste vešti u kuhinji, možete umutiti tečnost iz konzerve sa leblebijama ili pasuljaom tkz aquafaba. Kada se dobro umuti ima istu teksturu kao i umućeno belance. Ukoliko vam je potreban šlag, možete ga umutiti od kokosovog mleka u konzervi. Ocedi se od viška vode i umuti poput šlaga. Ukusno je, a poslastici će dati i privlačan izgled.

Na našem tržištu, u bolje snabdevenim radnjama, možete naći jogurte na biljnoj bazi, maslace, pavlaku za kuvanje, sir i slično.

Često se dešava da je osoba, koja je alergična na hranu, alergična na više od jedne namirnice. Nije lako naći proizvode koje ne sadrže baš nijedan alergen, ali uz pomoć zamena namirnica u hrani, potpunog izbacivanja iz recepata i dovijanja, možete napraviti i ukusnu tortu sa pečenim korama. Potrebno je strpljenje, iskustvo i veština, ali se sve može naučiti. Tokom godina prakse nećete ni primećivati da ste neku namirnicu zamenili, postaće vam rutina.

4. korak: uživanje u praznicima

Na kraju vam je ostalo da uživate u prazničnoj trpezi sa svojim najbližima. U našoj porodici postoji novogodišnja tradicija da svake godine pravimo medenjake i ukrašavamo ih svi zajedno. Čak i kad su deca bila mala uživali smo u ovoj zajedničkoj tradiciji. Ovde vam ostavljamo recepte, koje možete koristiti, kako biste i vi priredili ovu zabavu u svojoj kući.

Na našem sajtu možete pronaći i mnoge druge recepte i nedeljne jelovnike, koje možete pripremati tokom cele godine.

Važno je samo da uključite maštu, osetite ljubav, budete strpljivi i sve ćete moći da pripremite za sebe i svoje mališane!

Pratite nas i podržite kako bismo mogli da nastavimo našu zajedničku borbu sa alergijama i kako bi naše društvo postalo svesno naših problema i osvestilo činjenicu da su naša ograničenja u ishrani bolest i da imamo pravo na život!


Piše: Ana Dražilović

Share

You may also like...