Iza kojih namirnica se sve krije gluten?

blur-1850706_1280Da li ste se našli u situaciji da stojite sa proizvodom u prodavnici, čitate deklaraciju, tražite u grupama podrške, zovete proizvođača i uvoznika, a niste sigurni koje namirnice sadrže i kriju gluten?

Da se podsetimo: gluten je protein koji čini sastavni deo nekih žitarica, a pšenica, ječam, raž ga imaju u najvećem procentu. Gluten smeta osobama koje imaju alergiju na gluten, celijakiju, neko autoimuno oboljenje ili su intolerantni na gluten. Može se sakriti pod pseudonimima koji su samo drugi nazivi za brašno ili nazivi nekih sastavnih delova od kojih su napravljene žitarice. Postoje i namirnice za koje nikada ne biste rekli da sadrže gluten.

Namirnice koje kriju gluten

Obratite pažnju  kada su u pitanju sledeći nazivi namirnica:

  1. Proizvodi napravljeni od brašna

Izuzev kada nose oznaku „gluten free“ ili oznaku da su napravljeni samo od kukuruznog ili pirinčanog brašna, ovi proizvodi se najčešće prave od pšeničnog brašna i sadrže gluten. Neki od kukuruznih proizvoda uglavnom sadrže i minimalne količine pšeničnog brašna, stoga, pažljivo pročitajte deklaraciju na proizvodima:

  • Hleb
  • Testenina
  • Višenamensko brašno
  • Brašno
  • Graham, integralno brašno
  • Grickalice (štapići, perece…)
  • Paste, špagete, testenine
  • Kuskus (u minijaturnim rezancima i pastama)
  • Torte i kolači
  • Pita sa korama
  • Mafini
  • Ostala peciva i kolači

store-2209526_1920

  1. Proizvodi napravljeni od ječma

Mnoge vrste alkoholnih pića su napravljena upravo od ječma.  Čak i kornfleks koji je od kukuruza, kako mu i samo ime kaže, sadrži ječmeni slad, a ječam je glutenska žitarica.

  • Slad
  • Sirće od slada
  • Pivo
  • Viski
  • Skoč
  • Neke vrste kornfleksa

Život bez glutena ne mora biti tako težak. Savete za lakši gluten free život pročitajte OVDE.

  1. Žitarice i brašna koja sadrže gluten

  • Pšenica
  • Ječam
  • Raž
  • Spelta
  • Brašno
  • Graham brašno
  • Durum testenina
  • Griz
  1. Drugi nazivi koji mogu značiti gluten

Namirnice koje kriju gluten, a nisu napravljeni od pšenice, ječma i raži, ali kontaminiraju gluten u obradi i proizvodnji. To su druge žitarice i njihovi proizvodi (kukuruzni smoki na primer), začini, praškasti proizvodi (kakao, prah šećer), ali  i pseudožitarice (heljda na primer).

  • Glukoza

Šećer koji se može proizvesti kao derivat pšenice. Testiranje je pokazalo da sadrži veoma nizak nivo glutena, gotovo zanemarljiv. Međutim, zabeleženo je da su prijavljene reakcije pojedinaca i na ovu vrstu zaslađivača.

  • Vitamin E

Ponekad se proizvodi kao derivat pšeničnih klica. Nalazi primenu u kozmetičkoj industriji, u kozmetičkim proizvodima, te budite obazrivi ukoliko kupujete ruževe, sjajeve i proizvode za negu usana.

6497652507_4e31c7a595_b

  • Skrob

Najčešće se proizvodi od kukuruza ili soje i ne sadrži gluten. Ukoliko je skrob proizveden kao derivat pšenice, na deklaraciji bi trebalo da stoji upozorenje.

To je jedan od četiri oblika vitamina E. Glavni evropski prehrambeni izvor su maslinovo i suncokretovo ulje, u prehrambenoj industriji se označava na deklaraciji brojem E307.

  • Prirodne arome

Među namirnice koje kriju gluten spadaju i proizvodi koji se prave od ječma, naročito karamel aroma.

  • Biljni protein izdvojen hidrolizom

Najčešće se nalazi u proizvodima namenjenim vegetarijancima,  kao zamena za meso. Nalazi se i u preparatima za negu kose.

  • Maltodextrin

Najčešće se proizvodi iz skroba, aditiv  je u proizvodnji bezalkoholnih sokova i bombona. Ukoliko se proizvodi iz pšenice, na proizvodu bi trebalo da stoji oznaka.

5. Ovas – Zob

py0qlfeaagy-daria-nepriakhina

Da li je ovas gluten free? Ovas je žitarica koja sadrži protein koji je veoma sličan glutenu, ali nije isti. Individualne su reakcije organizma nakon konzumiranja ovsa, najčešće kod osoba koje su na bezglutenskom načinu ishrane i onih kod kojih je dijagnostifikovana celijakija. Takva reakcija se javlja najčešće zbog visokog nivoa unakrsne kontaminacije glutenom, u samoj preradi žitarica. Ovakva reakcija je poznata pod nazivom unakrsna reakcija, kada su proteini različitih žitarica slični po sastavu, sam organizam ih ne razlikuje, ne ume da ih prepozna kao samostalne, pa se javlja alergijski odgovor. Osobe koje su alergične na gluten često smeju da jedu ovas, dok se celijakičarima nikako ne preporučuje ako nije u pitanju ovas koji je deklarisan bez glutena.

Listu proizvoda bez glutena, deklarisanih, ali i ne deklarisanih, sastavljenu u saradnji sa članovima grupa intolerantnih na gluten i osobama obolelim od celijakije možete pogledati ovde.


 

 

Pročitajte i...