Kontrola glutena je moguća – najnovije istraživanje je to potvrdilo

kontrola glutenaNajnovije istraživanje koje je predstavljeno na Konferenciji o digestivnim bolestima u Čikagu, u maju ove godine, potvrdilo je da je moguće kontrolisati gluten u organizmu. Naime, naučnici su pre nekoliko godina otkrili enzim koji razrađuje gluten u stomaku kod osoba osetljivih na gluten, ali tek ovogodišnja istraživanja su napravila revolucionarni korak kada je kontrola glutena u pitanju.

Najnovija saznanja u redukciji glutena u crevima pokazala su da čak i male količine ovog enzima mogu neutralisati sitne čestice glutena unete kroz hranu.

Istraživanje

Enzim, koga su naučnici nazvali Aspergillus Niger prolyl endoprotease ili skraćeno AN-PEP, može smanjiti 86% glutena u crevima.kontrola glutena

kontrola glutenaPrethodna istraživanja AN-PEP-a su pokazala da se gluten može razgraditi samo u tečnom obroku, a ovo novo, iz maja 2017. je pored navedenog, pokazalo i sledeće:

  • Upotreba gaziranog pića sa AN-PEP tabletom uvećava njeno dejstvo
  • Masnoća ne usporava i ne umanjuje učinak AN-PEP-a
  • Detoksifikaciju glutena usporava prisustvo proteina i AN-PEP-a
  • Neobrađeni gluten se bolje razređuje od prerađenog
  • Dakle, uspešnost u rezgradnji glutena korišćenjem ovog enzima zavisi od sastava obroka.

Osobe koje su se podvrgle ovom ispitivanju su konzumirale gluten kolačiće (približno 0,5 grama glutena) i 2 tablete koje su sadržale enzim AN-PEP. Istraživanje je pokazalo da je uzimanje ovog enzima sa hranom koja sadrži gluten u velikoj meri štiti od razgradnje glutena.

Istraživanje nije vršeno na obolelim od celijakije, jer i minimalna količina glutena može narušiti zdravlje.

kontrola glutenaPrvoj grupi ispitanika osetljivim na gluten data je visoka doza (jedna tableta sadržala je 160 000 PPI AN-PEP-a), druga grupa je koristila nisku dozu (80 000 PPI), dok je treća grupa konzumirala kolače sa glutenom i placebo tablete. Enzim AN-PEP, je značajno smanjio koncentacije glutena u crevima,  u poređenju sa placebo kolačićima. I niske i visoke doze su pokazale odlične rezultate. Čak i u hrani koja je sadržala gluten u većoj meri, AN-PEP je značajno razredio veći deo glutena pre nego što je gluten došao u dvanaestopalačno crevo. Svi subjekti su dobro podnosili AN-PEP.

Kada hrana dospe do dvanaestopalačnog creva nivo glutena se redukuje za 81% u grupama koje su uzimale nisku dozu AN-PEP-a, a čak 87% kod intolerantnih na gluten kojima je data visoka doza.

Istraživanje je čak pokazalo da ovaj enzim može smanjiti i propratne simptome koje i male doze glutena prouzrokuju. Međutim, nije preporučljiva upotreba AN-PEP-a sa velikom količinom glutena, kao što je u hrani koja je u velikoj meri sačinjena od brašna (pica, špageti, keksi, lazanje).

Kontrola glutena

To bi značilo da se kod osoba koje su osetljive na gluten mogu ublažiti i smanjiti simptomi koje prouzrokuje gluten, kao što je povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja. Za sada ovaj enzim znači samo intolerantnima na gluten, da se osećaju sigurnije ukoliko su kupili prooizvod za koji ne postoji deklaracija, ukoliko su u restoranu ili na putu i nisu sigurni u kontaminaciju glutenom.

Listu proizvoda bez glutena možete preuzeti ovde.

Lečenje celijakije

Međutim, ovo istraživanje je samo jedan korak na putu ka lečenju celijakije.

Ovaj suplement nije namenjen za osobe obolele od celijakije, niti za lečenje, već pomaže u smanjenju čestica glutena kada je u pitanju unakrsna kontaminacija.

Lečenje celijakije podrazumeva potpuno odstustvo glutena.

AN-PEP se za sada može kupiti u Americi.

 

König J, Holster S, Bruins M, Brummer R. Aspergillus Niger-Derived Enzyme Degrades Gluten in the Stomach of Gluten-Sensitive Subjects. Gastroenterology. 2017;152(5):S481. doi:10.1016/s0016-5085(17)31796-1.

Abstract presented at Digestive Disease Week conference, Chicago, IL.   May, 2017

Izvor: www.gluten.org, www.sciencedaily.com

 

Share

You may also like...