Kako uspavati dete sa atopijskim dermatitisom i 12 saveta za bolji san

atopijski dermatitis bebaZnate onu narodnu: spava kao beba? Ja ne znam. Ne znam jer beba sa atopijskim dermatitisom skoro i da ne spava.

Kada se sa navršena dva meseca pojavio prvi ekcem na predelu obraščića, pomislila sam da je organizam odreagovao oslabljenim imunitetom od rasta zubića. Ali ta crvena fleka nije bila samo neka prolazna tačka. Povećavala se brzinom koju nismo mogli da pratimo. Za dva dana je već zahvatila ceo obraz i počela da menja ne samo svoj oblik već i strukturu. Rapava mrlja veličine trešnje pretvarala se u slojevite pregibe, preko kojih su se nazirale bele tačkice. Ubrzo se ekcem širio na predeo oko usana, počeo da tamni i prelazi na drugi deo lica.

Posle dva meseca dijagnostikovanja, analize su konačno pokazale jedan od uzroka ekcema. To je bila alergija na hranu.

Jedina slobodna bela površina na licu bila je na delu oko očiju. Lepota plavih okica se jedva mogla primetiti od crvene skrame na licu, kao nekakva maska iza koje se probijala plava svetlost.

On nije bio beba za pokazivanje.

Nije bio beba kojom se hvališ.

Nije bio beba koju si mogao da ljubiš gde god si hteo.

Nije bio beba koju si mogao da obučeš u modno odelce i šetaš u kolicima, a da ne primetiš grimase prolaznika koje su izražavale gađenje ili sažaljenje.

Ali bio je najmilija beba.

Beba o kojoj sanja svaka mama.

Beba koja raste sa svakim maminim dodirom.

Beba čiju dušu možeš da vidiš u očima.

Gde se najčešće pojavljuje ekcem?

Kod beba se ekcem najviše razvija na: laktovima, kolenima,vratu, grudima, obrazima i pregibima. Na zadnji deo vrata takođe treba obratiti pažnju, ali i na predelu oko pelena. Pregibi na rukicama i nogicama su najdostupniji za češanje, ali i cela površina stomaka i ektremiteta. Ekcem se uglavnom pojavljuje na mestima na kojima se već javio problem na koži, ali vrlo često se dešava da se ekcem razvija u toku samog sna, na delu kože koja je bila čista.

Kako spava beba sa atopijskim dermatitisom?

San bebe sa atopijskim dermatitisom je isprekidan u toku dana i tokom noći. Čak sat vremena kontinuiranog sna za roditelje dece sa atopijskim dermatitisom znači mnogo, jer se prekid sna dešava na pet do deset minuta i tako cele noći. Svrab i neprekidno češanje kao glavni simptomi atopijskog dermatitisa neprekidno ometaju normalno funkcionisanje tokom dana, a naročito nepovoljno utiču na san. Određeni antihistaminici mogu dodatno pogoršati stanje sna iako deluju protiv svraba. Beba je uznemirena, razdražljiva, umorna, spava joj se. Neretki su momenti da beba tek pred zoru utvrdi san, uglavnom već dovoljno izmučena tokom noći.

Beba se najsigurnije oseća u blizini mame. Krevetac skoro da uopšte nismo koristili. Ljuljkala sam, pevala, mazila, češkala, nudila cuce, mleko i vodu. Sve ono što radi svaki roditelj deteta sa atopiskim dermatitisom. Probala sam razne tehnike ljuškanja, različitog tempa. Blagim pokretima sam češala ekcem umesto njega ne bi li ga uspavala, stavljala sam hladne obloge ne bi li smanjila iritacije. Milion načina, trikova i  pokušaja je bilo dok nisam otkrila položaj koji bebi najviše odgovara.

Mama izvor toplote. Mama kontolor pokreta.

Položaj koji je promenio naš kvalitet sna

Provereni način uspavljivanja otkrili smo veoma brzo. Položaj koji je brže nego bilo koji drugi umirivao bebu bio je veoma jednostavan: jedino je mogao da zaspi kada na stomaku leži na mojim grudima. Čuo je svaki takt otkucaja moga srca i ljuljkao se sa svakim mojim udahom i izdahom. Osećao se sigurnije nego ikada, lagano zauzimajući položaj koji je imao u utrobi kada nije imao ovakve probleme, koje nijedna beba ne zaslužuje i na koje nijedna beba nije spremna. Njegova male loptice od kolena su direktno probadale, kao i prethodnih devet meseci, moj iovako stresom oštećeni organ – želudac. Ali poenta je bila samo da on zaspi. Kvalitet mog sna je bio u drugom, ma dvadeset drugom planu.

Ne kažem da je ovaj položaj otklonio naše probleme u potpunosti. Simptoma atopijskog dermatitisa je bilo, a sa njim i sve manifestacije: svrab, češanje, nervoza… Mama je služila kao dušek, kao jastuk, prekrivač.

Dobra stvar ovo novootkrivenog načina spavanja bila je što sam mogla da držim bebine rukice kako se ne bi češao i pravio još veći problem sa ekcemom. Češanje može dovesti do rana, krvarenja i pojave bakterija, tako da je njegovo suzbijanje bilo od prioritetnog značaja.

Dugo smo tako spavali, do dve godine i dvanaest kilograma, kada je i bebi i meni postalo veoma naporno. Njemu je dušek na kojem spava postao premali, a meni teret ne samo pretežak za oštećene nerve u predelu kičme i kuka, već i za normalno disanje.

 12 saveta za bolji san

1. Skratiti noktiće.
2. Oblačenje: tanka pižama prirodnog materijala koja pokriva noge i ruke kako bi sprečila češanje.
3. Pokrivanje tanjim, pamučnim prekrivačem.
4. Krevetac i ostatak sobe ne treba da bude pretrpan dodatnim jastucima, štofanim ukrasima, plišanim igračkama, zavesama, tepisima. Alergija na grinje može da bude jedan od okidača.
Potrudite se da uklonite grinje. Danas postoje sredstva koja olakšavaju uklanjanje grinja sa površinskih delova nameštaja i tepiha u vidu sprejeva protiv grinja ili specijalne medicinske navlake koje ne dozvoljavaju prodiranje grinja u jastuke, dušek ili posteljinu.
5. Temperatura prostorije: hladnije je bolje.
6. Kupanje: hladnije je bolje.
7. Hidriranje kremama nekoliko puta u toku dana, obavezno pre spavanja.
8. Rutine pred spavanje pružaju sigurnost: pesmica, maženje, dodiri.
9. Naći položaj koji bebi odgovara.
10. Ponuditi bebi sve što joj pruža utehu: cuca, voda, mleko.
11. Naoružajte se strpljenjem. Smirena mama doprinosi bržem oporavku.
12. Spavajte uvek kada spava beba i mnoooogo više ako imate pomoć oko čuvanja.
Delimo jer vredi. Izvor: blog Mama i dete
Share

You may also like...