Recepti sa nove radionice bezglutenskog kuvanja

radionica bezglutenskog kuvanjaU prostoru nevladine organizacije Panacea Solution, u organizaciji portala Alergija i ja, a pod sponzorstvom kompanije Santamed,  uvoznika najpoznatijeg nemačkog proizvođača bezglutenskih proizvoda Schar i prvog restorana bez glutena u Beogradu, kuhunje GlutenNo, održana je radionica bezglutenskog kuvanja u Beogradu.

20180228_164108

Entuzijasti okupljeni u grupi volontera, takozvani Alergija i ja Cvetići, ovog puta u sastavu Tamare Tasev i Biljane Todorović, koje su na bezglutenskoj ishrani već godinama i koje svakodnevno spremaju bezglutenske specijalitete.  Nakon kratkog uvoda u kojem je urednica portala Snežana Šundić – Vardić predstavila ideje, ciljeve i rad portala, humani karakter održavanja bezglutenskih radionica i viziju ove male bezglutenske grupe, širenje svesti o alergijama, celijakiji, atopijskom dermatitisu i atopiji radi zdravijeg i lakšeg života obolelih, Tamara Tasev je objasnila kako je to živeti sa celijakijom, koja je razlika između alergije na pšenicu i intolerancije i celijakije, kao autoimunog oboljenja. Posebno je naglasila potrebu za oprezom u ishrani zbog kontaminacije glutenom koje može produžiti vidljive simptome bolesti ili dovesti do pogoršanja.

Zatim je Tamara pokazala kako na brzinu napraviti bezglutenski hleb sa praškom za pecivo, a na kraju radionice je i Snežana napravila vafle bez glutena, jaja i laktoze, kako bi pokazala da svako može savladati bezglutensko brašno, koje osobama na početku bezglutenske ishrane deluje izuzetno teško za obradu.

Zatim se predstavila Biljana Todorović, gluten free mama i to dva deteta sa celijakijom. Zbog potrebe da prehrani dva tinejdžera na bezglutenskoj ishrani,  i sama obolela, rešila je da pomogne i drugima, spremajući razne bezglutenske delicije po porudžbini. Kao bezglutenski profesionalac i zaljubljenik u testo, Biljana je na radionici pokazala kako se na najjednostavniji način, pravi bezglutenski hleb. 

Cilj radionice je da učesnici upoznaju bezglutensko brašno, da “osete” testo pod rukom i da i sami umese svoje testo. Od Biiljinog univerzalnog bezglutenskog testa mogu se umesiti i pogačice i kiflice i hleb, sve što poželite.

20180228_190555 (1)

20180302_110000

Hleb bez glutena sa kvascem

Sastojci:

ZA KVASAC

200 ml mleka (intolerantni na laktozu, isključivo deklarisano ili biljno mleko)

2/3 kocke svežeg kvasca

1 supena kašika šećera

ZA HLEB

360 gr SCHAR MIX B brašna

1 supena kašika soli

200 ml mlake vode

100 ml ulja

radionica bezglutenskog kuvanja

Priprema:

Podmladiti kvasac sa šećerom u mlakom mleku. Posebno odmeriti brašno u koje ste dodali so. Kad ja kvasac proradio, dodati ga u brašno i još dodati vode i ulja. Testo uraditi mikserom. Ostaviti da nadođe. Nadošlo testo premesiti i oblikovati po obliku pekača. Dok se rerna greje, testo malo odmara. Pre pečenja premazati testo mešavinom ulja i vode. Peći, zavisno od rerne 20 minuta na 180*.

IMG-3d51bb97bdb63c79e299e05f2d8b8c21-V (1)


Zatim je Tamara pokazala kako na brzinu napraviti bezglutenski hleb sa praškom za pecivo, a na kraju radionice je i Snežana napravila vafle bez glutena, jaja i laktoze, kako bi pokazala da svako može savladati bezglutensko brašno, koje osobama na početku bezglutenske ishrane deluje izuzetno teško za obradu.

Hleb bez glutena bez kvasca

radionica bezglutenskog kuvanja

20180302_110136 (1)

Sastojci:

400 gr SCHAR MIX B

1 prašak za pecivo

1/2 kašicice soli

3 kašike maslinovog ulja

400gr kiselog mleka ili kisele vode

Priprema:

Zamesiti rukom, oblikovati i premazati maslinovim uljem i utisnuti maslinke. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Umotati gotov hleb u vlažnu krpu.

radionica bezglutenskog kuvanja

Za pripremu oba hleba upotrebljava se Schar Mix B brašno, koje je savršeno za pravljenje bezglutenskih slanih testa, dok su vafli pravljeni od Schar Farina brašna, koje je od skoro u ponudi i u Srbiji.

20180228_163721

Druženje se nastavilo uz napitke, od limuna, đumbira i lavande, koje nam je napravila Ivana iz GlutenNo restorana.


Sledeća radionica bezglutenskog kuvanja održaće se u Novom Sadu, 17.03.2018. sa početkom u 16h. Prijave sa tačnim podacima i navedenim problemom zbog kojeg se preporučuje ishrana bez glutena poslati na info@alergijaija.com, a mi ćemo vam poslati tačne instrukcije i lokaciju održavanja radionice. Vidimo se u Novom Sadu!

 

Share

You may also like...