Šta sve uzrokuje ekcem kod dece?

babe-2964756_1280Faktori koji uzrokuju ekcem mogu imati različito poreklo, kako kod dece, tako i kod odraslih. Kod većine dece stanje ekcema se pogoršava kada imaju virusnu infekciju, pad imuniteta ili prehladu. Rast zubića kod beba takođe može uticati na stanje ekcema, jer je za njih to neka vrsta stresne situacije i zbog povezanih faktora koji utiču na imunitet. Deci sa atopijskim dermatitisom se zimi pogoršava stanje kože, ali kod jednog broja dece – vrućina i znoj mogu da iritiraju kožu.

Međutim, postoje određeni uzroci koji su karakteristični za svu decu skonu atopiji i koji utiču na pojavu ekcema kod sve dece.

Koji su to faktori koji uzrokuju ekcem kod sve dece?

Suva koža

Glavna funkcija kože je da obezbedi zaštitu od spoljnih faktora. Ona štiti organizam od nečistoće, bakterija i hemikalije. Prvi simptomi oštećene kože je perutanje, suva i gruba koža. Suva koža je hrapava na dodir, a vlažna – mekana i elastična. Osobe sa atopijskim dermatitisom imaju kožu koja je suva, sa smanjenom mogućnošću normalne hidratacije, usled čega je stalno treba zamašćivati. Ovo posebno važi za zimu, kada je u prostorijama velika toplota, a vazduh – suv. Drugi faktori koji isušuju kožu su česta i duga kupanja, bez adekvatne hidratacije.

Iritanti

Mnoge supstance mogu postati iritirajuće za vašu kožu. Ukoliko primetite da je koža crvenija, da svrbi ili da se suši – razmislite o uzroku. Možda je to u pitanju materijal na odeći koju nosi dete ili dlaka vašeg psa. Pronalaženje uzroka ekcema jedan je od ključnih stvari u terapiji atopijskog dermatitisa.

ekcem kod dece

Stres

Stres se sve češće spominje kao jedan od razloga lošeg stanja kože, naročito kod atopičara. Osobe sa atopijskim dermatitisom reaguju kožom na stres, tako što koža naglo pocrveni i počinje da svrbi. Kod dece sa atopijskim dermatitisom stres je uslovljen ljutnom, strahom ili drugim frustracijama. Nedostatak sna takođe je veliki stres kako za decu, koja u proseku spavaju 2 sata manje, ali i roditelja, čiji san remeti češanje i plač deteta. Čak i samo tretiranje ekcema, mazanje krema i stavljanje vlažnih obloga može biti vrlo stresno za dete.

Vrućina i znoj

Mnoga deca sa atopijskim dermatitisom počinju da se češu kada im je vruće i kad se znoje. Oni imaju jednu vrstu osipa od vrućine, koji se ne dešava samo u periodu leta ili kada se znoje. Pogoršanje uslovljeno toplotom može se desiti prilikom vežbanja, trčanja ili od previše odeće i slojevitog oblačenja, nagle promene temperature, prelaska iz hladne u toplu prostoriju.

Infekcije

Bakterijske infekcije kože sa ekcemom su veoma česte, naročito na rukama i nogama. Sumnja na postojanje takve infekcije su pre svega pojava crvenila i vlaženja sa krusatama na koži. Pogoršanje ekcema može nastati usled infekcije uzrokovanih virusom herpes, bakterijama ili gljivicama. Tada je neophodna adekvatna terapija, antibioticima ili animikoticima.

ekcem kod dece

Alergeni

Polen, dlake kućnih ljubimaca, hrana, prašina i drugi alergeni takođe mogu uzrokovati pojavu ekcema. Alergijske bolesti, astma, alergijski rinitis – se pogorđavaju u prisustvu alergena. Alergijski simptomi kao što su koprivnjača i svrab pojavljuju se ubrzo nakon izlaganja alergenima i mogu da traju kraće ili duže. Međutim, kontinuirani, hronični ekcem i atopijski dermatitis se teško povezuju sa specifičnim alergenima. Alergija na hranu, polen, grinje i kućne ljubimce – najčešće aktiviraju ekcem kod dece. Testovi na alergene se rade putem kože ili krvi, kako na infalacione tako i na nutritivne alergene.

Kako izbegavati faktore koji izazivaju ekcem kod dece?

  • Održavajte kožu vlažnom – hidrirajte je kremama više puta dnevno ako je potrebno!
  • Nosite mekanu odeću prirodnog materijala. Izbegavajte vunu, sintetiku i veštačke materijale.
  • Ukoliko znoj prouzrokuje svrab i češanje, nađite načina da rashladite dete.
  • Ukoliko je svrab posledica znoja, prašine, polena – istuširajte se kako biste sprali iritante. I ne zaboravite da namažete kožu u roku od 3 minuta, jer koža u tom periodu najbolje upija.
  • Prepoznajte znakove infekcije na vreme. Svaku promenu na koži, širenje ekcema, pojavu crvenila ili vlaženje – prijavite vašem kožnom lekaru.

ekcem kod dece

 

  • Ukoliko posumnjate na alergiju na hranu, budite sistematični. Najčešće alergije na hranu kod dece izazivaju jaja, mleko, gluten, kikiriki, soja, riba, orašasti plodovi i morska hrana, ali svaka namirnica može uzrokovati alergiju. Možete probati da isključite ovih 8 alergena nedelju dana i vodite dnevnik ishrane. Kada se koža očisti – dajte detetu jednu po jednu namirnicu. Posle svakog ponovnog konzumiranja namirnice – pratite simptome naredna 2 sata, kada uglavnom dolazi do reakcije.
  • Potrudite se da uklonite grinje. Danas postoje sredstva koja olakšavaju uklanjanje grinja sa površinskih delova nameštaja i tepiha u vidu sprejeva protiv grinja ili specijalne medicinske navlake koje ne dozvoljavaju prodiranje grinja u jastuke, dušek ili posteljinu.
  • Krzno i dlaka životinja može biti uzrok ekcema kod dece. Ukoliko imate ljubimce, kontrolišite ili naučite ljubimce da ne provode vreme na tepihu, krevetima i na mestima gde se dete igra. Takođe, vodite računa o higijeni, redovno čistite i provetravajte prostorije.
  • Razmislite o uzroku stresa i trudite se da sa detetom uspostavite odnos poverenja. Zagrljaj, podrška i umirivanje deteta kad plače je veoma važno kod dece sa atopijskim problemima.

 

 

 

Share

You may also like...