Šta sve uzrokuje ekcem kod dece?

babe-2964756_1280Faktori koji uzrokuju ekcem mogu imati različito poreklo, kako kod dece, tako i kod odraslih. Kod većine dece stanje ekcema se pogoršava kada imaju virus, pada im imunitet ili se prehlade. Rast zubića kod beba takođe može uticati na stanje ekcema, zbog povezanih faktora koji utiču na imunitet. Deci sa atopijskim dermatitisom zima pogoršava stanje kože, ali kod jednog broja dece – vrućina i znoj iritiraju kožu. Međutim, postoje određeni uzroci koji su karakteristični za svu decu skonu atopiji i koji utiču na pojavu ekcema kod sve dece.

Koji su to faktori koji uzrokuju ekcem kod sve dece?

Suva koža

Glavna funkcija kože je da obezbedi zaštitu od spoljnih faktora. Ona štiti organizam od nečistoće, bakterija i hemije. Prvi simptomi oštećene kože je ljuspičasta, tanka i gruba koža. Suva koža je krta, a vlažna – mekana i elastična. Osobe sa atopijskim dermatitisom imaju kožu čija karakteristika da ne dozvoljava koži da bude hidrirana, deluje kao začarani krug u izlečenju i hidrataciji. Ovo posebno važi za zimu, kada je u prostorijama velika toplota, a vazduh – suv. Drugi faktori koji isušuju kožu su, na primer česta i duga kupanja, bez adekvatne hidratacije.

Iritanti

Mnoge supstance mogu postati iritirajuće za vašu kožu. Ukoliko primetite da je koža crvenija, da svrbi ili da se suši – razmislite o uzroku. Možda je to u pitanju materijal na odeći koju nosi dete ili dlaka vašeg psa. Pronalaženje uzroka jedan je od ključnih stvari pri dijagnostikovanju atopijskog dermatitisa.

ekcem kod dece

Stres

Stres se sve češće spominje kao jedan od razloga lošeg stanja kože, naročito kod atopičara. Osobe sa atopijskim dermatitisom reaguju kožom na stres, tako što koža naglo pocrveni i počinje da svrbi. Kod dece sa atopijskim dermatitisom stres je uslovljen ljutnom, strahom ili drugim frustracijama. Nedostatak sna takođe je veliki stres kako za decu, koja u proseku spavaju 2 sata manje, ali i roditelja, čiji san remeti češanje i plač deteta. Čak i samo tretiranje ekcema, mazanje krema i stavljanje vlažnih obloga može biti vrlo stresno za dete.

Vrućina i znoj

Mnoga deca sa atopijskim dermatitisom počinju da se češu kada im je vruće i kad se znoje. Oni imaju jednu vrstu osipa od vrućine, koji se ne dešava samo u periodu leta ili kada se znoje. Pogoršanje uslovljeno toplotom može se desiti prilikom vežbanja, trčanja ili od previše odeće i slojevitog oblačenja, nagle promene temperature, prelaska iz hladne u toplu prostoriju.

Infekcije

Bakterijske infekcije kože sa ekcemom su veoma česte, naročito one na rukama i nogama. Sumnja na takve infekcije su pre svega vlažna područja na koži. Infekcije koje mogu prouzrokovati ekcem mogu biti i gljivice i herpes infekcija. One zahtevaju upotrebu antibiotskih i drugih efikasnih krema.

ekcem kod dece

Alergeni

Polen, dlake kućnih ljubimaca, hrana, prašina i drugi alergeni takođe mogu uzrokovati pojavu ekcema. Alergijske bolesti, astma, alergijski rinitis – lako se mogu povezati sa alergenima. Alergijski simptomi kao što su koprivnjača i svrab pojavljuju se ubrzo nakon izlaganja alergenima i traju veoma kratko. Međutim, kontinuirani, hronični ekcem i atopijski dermatitis se teško povezuju sa specifičnim alergenima. Alergija na hranu, polen, grinje i kućne ljubimce – najčešće aktiviraju ekcem kod dece. Testovi na alergene se rade putem kože ili krvi, kako na infalacione tako i na nutritivne alergene.

Kako izbegavati faktore koji izazivaju ekcem kod dece?

  • Održavajte kožu vlažnom – hidrirajte je kremama više puta dnevno ako je potrebno!
  • Nosite mekanu odeću prirodnog materijala. Izbegavajte vunu, sintetiku i veštačke materijale.
  • Ukoliko znoj prouzrokuje svrab i češanje, nađite načina da rashladite dete.
  • Kada svrab aktiviraju znoj, prašina, polen – istuširajte kako biste sprali iritante. I ne zaboravite da namažete kožu u roku od 3 minuta, jer koža u tom periodu najbolje upija.
  • Prepoznajte znakove infekcije na vreme. Svaku promenu na koži, širenje ekcema, pojavu tačkica ili vlaženje – prijavite vašem kožnom lekaru.

ekcem kod dece

 

  • Ukoliko posumnjate na alergiju na hranu, budite sistematični. Najčešće alergije na hranu kod dece su jaja, mleko, gluten, kikiriki, soja, riba, orašasti plodovi i morska hrana, ali svaka namirnica može uzrokovati alergiju. Možete probati da isključite ovih 8 alergena nedelju dana i vodite dnevnik ishrane. Kada se koža očisti – dajte detetu jednu namirnicu. Posle svakog ponovnog konzumiranja namirnice – pratite simptome naredna 2 sata, kada uglavnom dolazi do reakcije.
  • Potrudite se da uklonite grinje. Danas postoje sredstva koja olakšavaju uklanjanje grinja sa površinskih delova nameštaja i tepiha u vidu sprejeva protiv grinja ili specijalne medicinske navlake koje ne dozvoljavaju prodiranje grinja u jastuke, dušek ili posteljinu.
  • Krzno i dlaka životinja može biti uzrok ekcema kod dece. Ukoliko imate ljubimce, kontrolišite ili naučite ljubimce da ne provode vreme na tepihu, krevetima i na mestima gde se dete igra. Takođe, vodite računa o higijeni, redovno čistite i provetravajte prostorije.
  • Razmislite o uzroku stresa i trudite se da sa detetom uspostavite odnos poverenja. Zagrljaj, podrška i umirivanje deteta kad plače je veoma važno kod dece sa atopijskim problemima.

U martu se održava još jedna besplatna edukativna radionica na Klinici za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, koja uklučuje predavanja alergologa i dermatologa i njihove stručne i praktične savete. Sve nedoumice u vezi sa atopijskim dermatitisom, negom atopične kože i ekcemom kod dece možete razrešiti prisustvom na jedinstvenoj Školi atopije. Prijavu za prisustvo  možete izvršiti OVDE.

škola atopije

 

Pročitajte i...