7 praktičnih saveta za roditelje dece sa alergijom na hranu

alergija na hranu kod decePriprema obroka za decu sa alergijom na hranu nije ni malo jednostavna. Počevši od kupovine, u kojoj se roditelj susreće sa ograničenim izborom namirnica, do iščitavanja sitnih slova na etiketi prilikom kupovine svakog proizvoda, pa do organizacije kuhinje i same pripreme obroka.

Tokom organizacije potrebno je postaviti određena pravila i voditi računa o bezbednosti hrane. Roditelji dece sa alergijom na hranu suočavaju se sa raznim ograničenjima i nailaze na situacije koje otežavaju uobičajeno funkcionisanje u kuhinji.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u izbegavanju alergena u hrani i u svakodnevnoj pripremi obroka:

Alergija na hranu kod dece – osnovna pravila u kuhinji

1. Koristite posebno posuđe.

Posebno posuđe za pripremu i kuvanje hrane je veoma važno kako ne bi došlo do konatminacije. To je naročito važno za upotrebu plastičnog posuđa. Nabavite male posude, šerpice, kalupe, varjače, kutlače. Posebno posuđe će vam uštedeti vreme i olakšati organizaciju pri paralelnom spremanju hrane za ostale ukućane i obroka bez alergena.

drip-1972409_1280

2. Pranje ruku posle svakog rukovanja sa alergenom je obavezno.

Važna stvar za lečenje alergija na hranu kod dece je kontrolisanje alergena u svakom momentu. Higijena ruku pre pripreme obroka, ali i u toku, naročito ukoliko dodirujete alergene namirnice ili spremate obrok koji sadrži alergene.

Čuvanje hrane od alergena u frižideru

3. Odvojite posebnu policu u frižideru.

Ovo je jedan od veoma važnih koraka za bezbednost hrane. To može biti posebna polica ili fioka za voće i povrće. Ukoliko je dete malo starije, toliko da može samo da otvari frižider, pokažite mu koja je njegova polica.

Ukoliko je u pitanju samo jedna do dve alergije na hranu, najbolje je izolovati sve proizvode na najvišu policu kako dete ne bi moglo da dohvati, a svu ostalu površinu u frižideru prilagoditi za skladištenje hrane bez alergena.

Pročitajte i savete jedne mame za pripremu hrane bez alergena.

Obeležavanje

4. Koristite stikere.

Deca su vizuelni tipovi i vole pravila. Posebno obeleženom hranom učite dete da razlikuje hranu koju sme da jede i onu koju ne sme. Ovo može da bude od značaja naročito manjoj deci, od jedne godine do dve – tri, ali je isto tako bitno i većoj deci.

Jednostavno obeležite nalepnicama:

crveno = nije bezbedno

zeleno = dozvoljeno

Obeležavanjem hrane dete se uči pravilu da uvek pogleda, pročita ili pita da li sme. Gledajući vas u kupovini, sigurno je već naučilo da treba dobiti povratnu informaciju o bezbednosti hrane.

5. Boje

pens-2267231_1280

Isto tako možete uraditi i sa drugim stvarima. Na primer sa posudama: u zelene posude stavljajte dozvoljene namirnice, a u crvene – nedozvoljene.

6. Nabavite lični pribor za jelo za vašeg mališana.

Već smo naglasili da je posebno posuđe za pripremu i kuvanje hrane veoma važno. Poseban pribor za jelo je takođe poželjan. Deca vole da dele hranu, ali dešava se i da sasvim slučajno zamene tanjire. Ukoliko ima još dece u kući, najbolje je da uzmite posebne tanjire, escajg i šolje za svako dete.

deca sa alergijom na hranu

Ovo je dobar način da se neposredno deluje na edukaciju deteta sa alergijom, ali i deteta koje nema alergiju na hranu. Dete se neće osećati drugačijim, nego će shvatiti da je to pravilo ishrane, da svako dete brine o svojoj hrani. Vremenom će dete sa alergijom shvatiti da treba da koristi samo svoje posuđe. Ovo je dobar način i za porodice koje imaju dva ili više deteta sa različitim alergijama na hranu.

7. Higijena posuđa

alergija na hranu kod dece - čišćenje

Prilikom pranja posuđa, uvek prvo otklonite hranu sa tanjira, a onda sa sunđerom i deterdžentom perite posuđe. Nakon pranja, dobro isperite. Ukoliko koristite mašinu za pranje sudova, pre stavljanja sudova u mašinu uklonite sve tragove hrane i blago isperite. Istraživanja su pokazala da ručno pranje posuđa otkloni više čestica glutena, nego što je to slučaj sa mašinom za pranje sudova. Detaljnije o čišćenju posuđa možete pričitati ovde.

 

Možda će vas zanimati i ovo:

Kako proslaviti rođendan deteta sa alergijom na hranu

Šta učitelji i nastavnici treba da znaju o alergijama na hranu kod svojih đaka

10 jednostavnih užina bez alergena za đake 

Share

You may also like...