Saveti za izbegavanje najvećih alergena u hrani

alergija na hranu

Alergeni u hrani su prisustni u 90% prehrambenih namirnica. Čitanje etiketa jedno je od glavnih načina pronalaženja alergena u ishrani, međutim oni se često ne očekuju ili su skriveni iza nejasnih naziva, pa je njihovo prepoznavanje otežano.

Osvrnuli smo se na 8 najvećih alergena u hrani, očiglenim i skrivenim mestima u kojima se oni nalaze, kao i nazivima iza kojih se oni kriju.

Alergeni u hrani

Dobro je poznato da je oko 90% alergijskih reakcija na hranu kod odraslih uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a 80% alergične dece ima alergiju na 5 vrsti namirnica: jaja, mleko, kikiriki, orašaste plodove i brašno. Tu dodajemo i soju, ribu i morske plodove. Ostali alergeni u hrani su manje zastupljeni.

Poznato je da zbog unakrsne reaktivnosti osobe koje su alergične na polen mogu imati alergijske reakcije na hranu, i obrnuto.

Alergija na hranu simptomi

Simptomi alergije na hranu ispoljavaju se kada organizam preosetljive osobe dođe u kontakt sa alergenom u hrani. Obično su reakcije prisutne u roku od nekoliko minuta, sati, ali postoje reakcije koje se mogu osetiti posle dva dana.

Organi na kojima se simptomi alergije na hranu odražavaju su:

  • Koža – crvenilo, otok, osećaj svraba, osip
  • Oči – crvenilo, suzenje, svrab
  • Nos – kijanje, zapušenost, obilna vodenasta sekrecija, svrab
  • Grlo – osećaj slivanja sekreta, osećaj grebanja, svraba
  • Pluća – suvi kašalj, otežano disanje, gušenje.

Slabo izražena klinička slika predstavlja: lagano crvenilo kože, peckanje u očima, glavobolju, dok se ozbiljnijim simptomima alergije na hranu smatraju abdominalni grčevi, proliv, povraćanje i gubitak apetita. Drugi simptomi obuhvataju kašljanje, astmu, bronhitis, crvenilo, urtikariju, dermatitis i različite probleme digestivnog trakta.

alergeni u hrani

Alergije mogu uzrokovati sistemske reakcije opasne po život (anafilaktički šok) ili zahvatiti jedan ili više organskih sistema. Najčešće su kožne reakcije (urtikarija, angioedem, atopijski dermatitis). Neretko se simptomi alergije na hranu manifestuju samo tzv. oralnim alergijskim sindromom, odnosno osećajem pečenja ili svrabeža jezika, otokom jezika, usnica, nepca ili ždrela. Zahvaćenost respiratornog sistema može se manifestovati simptomima astme i alergijskog rinitisa. Simptomi alergije na hranu u sistemu za varenje su grčevi (čest simptom alergije na hranu u uzrastu odojčeta), mučnina, povraćanje i proliv.

Dijagnoza alergena u hrani

Najvažnije je dijagnostikovati o kojoj vrsti alergena u hrani se radi. Pronalažeje uzroka alergije može biti jednostavno, kada se simptomi alergije lako primete. To su: oticanje usta, reakcija na koži, povraćanje, bolovi u stomaku. Međutim, nekad se dešava da su simptomi odloženi i da se jave posle 6 do 8 sati, a najduže odloženi simptomi mogu se pojaviti i nakon dva dana.

Dijagnoza alergija na hranu može se vršiti na dva načina: putem kože (prick test) i putem krvi, a alergolog će odlučiti koju vrsta testa odgovara pacijentu.

Postoje naučna istraživanja koja su pokazala da je moguće kontrolisati alergiju na hranu, ali za sada jedini lek za alergiju na određenu namirnicu je eliminaciona dijeta i način ishrane, odnosno isključivanje alergena u hrani.

alergeni u hrani

Saveti za izbegavanje najvećih 8 alergena u hrani

Glavni savet za kupovinu namirnica bez alergena je čitanje etiketa. Često se dešava skriveno prisustvo alergena u proizvodu, koje  konstantnim unošenjem može izazvati simptome, a da pacijent nije svestan šta je uzrok. Takvi su, na primer, kikiriki u čokoladama, mleko u viršlama, gluten u suhomesnatim proizvodima, jaja u konditorskim proizvodima i sladoledu, soja i gluten – u mnogim prehrambenim namirnicama.

Pažljiva kupovina jeste ključna i prvi korak ka izbegavanju alergena. Ponekad je za čitanje etiketa potrebna lupa, dodatni par naočara i strpljenje, a mi smo se trudili da vam olakšamo spiskom sastojka koje treba izbegavati u određenim alergenima u hrani koje vaš organizam ne prihvata:

Alergija na mleko

alergija na mleko

Alergija na mleko simptomi

Preosetljivost na kravlje mleko često nije trajna pojava. Alergija na mleko kod dece je vrsta alergena u hrani koji se često prevazilazi. Oko 85% dece kod kojih je bila dokazana alergija na kravlje mleko prestaje biti alergično do treće godine života.

Postoji tri tipa alergije na kravlje mleko:

  1. brze manifestacije: koprivnjače, osipi, otoci. Ove simptomi brzo prolaze.
  2. pozne reakcije: koprivnjače, krv u stolici, pogoršanje ekcema, nenapredovanje kod beba.
  3. mešovita grupa: alergija na mleko se udružuje sa još jednim atopijskim problemom, astmom.

U kravljem mleku nalazi se dvadesetak supstanci koje mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Najvažnije su laktoglobulini, laktoalbumini i kazein. Važno je znati da se pasterizacijom ne smanjuje njegova alergogenost. Ljudi mogu reagovati i na nekoliko miligrama proteina mleka, a neke osobe ne podnose mleko zbog nedostatka enzima za razgradnju laktoze.*

Evo šta treba izbegavati na etiketi proizvoda:

puter, kazein, casein hydrolysate, caseinates (u svim formama), kremovi, filovi, pudinzi, diacetyl, kefir, Lactalbumin, Lactalbumin phosphate, lactoza, kozije mleko i mleko drugih životinja, Recaldent (sastojak koji se koristi za jače zube), rennet casein, surutka, hidrolizovan protein surutke, kiselo mleko, sir, kačkavalj, jogurt, kajmak, mlečne kiseline, mlečne kulture, bakterijske kulture.

Takođe mleko se često nalazi i u: čokoladama, pecivima, bombonama, keksima,  viršlama, kobasicama, margarinu, eurokremovima.

Imajte na umu da alergija na mleko podrazumeva i alergiju na mleka drugih domaćih životinja. Stvar je u proteinima, koji su slični. Mleko od krave i mleko od koze imaju, na primer veoma slične proteine.

Alergija na jaja

alergija na jaja

Najniža zabeležena doza proteina jaja koja je izazvala alergijsku reakciju je između mikrograma i miligrama*, a osobe alergične na jaja mogu reagovati i na njihov miris.

U jajetu se nalaze brojni poteini koji mogu uzrokovati nastanak alergijske preosetljivosti, pa je potrebno izbegavati:

albumin, livetin, globulin, lizozim, surimi, majonez, vitellin, reči koje počinju sa „ovo“ ili „ova“, kao što je ovalbumin, ovomukoid, ovotransferin.

Jaja se često nalaze i u pecivima, nekim alkoholnim pićima, specijalnim kafama, hlebnom testu, lecitinu, marcipanu, sladoledu, ćuftama, palačinkama, maršmelou, rižotou u restoranima.

Alergija na jaja kokoške podrazumeva alergiju i na jaja od patke, prepelice, guske.

Deca često prerastu alergiju na žumance, dok alergija na belance – ostaje, ponekad i ceo život. Alergeni protein se nalazi u belancetu, ali treba biti izuzetno obazriv pri konzumiranju žumanca. Srećom, postoje prirodne zamene za jaja koje se koriste uspešno u mnogim receptima.

Alergija na kikiriki

alergija na kikiriki

Toplotna obrada kikirikija sušenjem preko 60°C povećava alergenost kikirikija, a reakcija na ovaj alergen u hrani se pojavljuje u prisutnosti kikiriki proteina u količini manjoj od 1 miligram.*

Postoje studije koje su istraživale da li je moguće prerasti alergiju na kikiriki, ali za sada se ova vrsta alergija smatra za jednu od najopsanijih alergiju na hranu.

Izbegavajte hranu koja sadrži bilo kakve industrijski obrađene orašaste plodove, hladno ceđeno ili bilo kakva ulja od kikirikija, puter od kikirikija, marcipan, lešnik, eurokrem.

Kikiriki se često nalazi u kuhinji nekih afričkih i azijskih naroda, naročito ga koriste kineska, indijska, indonezijska, vijetnamska, tajlađanska, meksička.

Često se koristi u konditorskim proizvodima, čili sosovima.

Postoji velika povezanost između lupine i kikirikija, tako da se dešava da osobe sa alergijom na kikiriki imaju ukrštenu alergiju sa lupinom, koja je čest sastojak nekih industrijskih bezglutenskih proizvoda.

Seme suncokreta se često obrađuje na industrijskim pogonima zajedno sa kikirikijem, tako da dolazi do unakrsne kontaminacije. Uvek čitajte alergen info na ambalažama proizvoda.

Mnoge osobe koje su imaju alergiju na kikiriki imaju i alergiju na orašaste plodove.

Studije su pokazale da osobe koje su alergične na kikiriki mogu konzumirati visoko rafinisano sojino ulje (ne hladno ceđeno). Svakako pratite savete vašeg alergologa.

Alergija na pšenicu

alergija na pšenicu

Dešava se da alergija na pšenicu kod muškaraca može da izazove neplodnost ili neke psihičke probleme.

Pšenica se nalazi u prezlama, hlebovima, brašnu, bulguru, kuskusu, spelti, kamutu, krekerima, keksima, grickalicama (neki čipsi sadrže pšenicu), durumu, farini, hidrolizovanom proteinu pšenice, svim proteinima pšenice, tortiljama, izolovanom proteinu pšenice.

Takođe, pšenica se može naći i u soja sosu, šećernom sirupu, surimiju, skrobu, želatinastom, modifikovanom skrobu, hot dogu, kobasicama.

Alergija na gluten

Alergija na pšenicu može značiti i gluten alergiju, tako da je potrebno izbegavati raž, ječam i ovas (koji sadrži protein sličan glutenu – avenin). Unakrsna kontaminacija glutenom je veoma česta, jer se gluten nalazi u mnogim proizvodima, čak i u mnogim u kojima ga ne biste očekivali.

Alergija na soju

alergija na soju

Protein soje u količini od nekoliko miligrama izaziva alergijsku reakciju.*

Soja nalazi svoje obrade u siru, mleku, sladoledu, pudingu, sojinom ulju, jogurtu, keksima, tamari sosu, sojinim proteinima, misou (supa od soje), nattou (treadicionalnom japanskom jelu), edamameu (vrsta soje).

Soja se često nalazi u azijskoj kuhinji, supama od povrća, skrobu od povrća, viršlama, kobasicama, suhomesnatim proizvodima.

Većina osoba koje su alergične na soju mogu bez problema koristiti sojin lecitin.

Studije su pokazale da osobe koje su alergične na soju mogu konzumirati visoko rafinisano sojino ulje (ne hladno ceđeno).

Alergija na ribu

alergija na ribu

Alergijske reakcije na ribu najčešće se pripisuju pastrmki, lososu, beloj ribi, štuki, sardeli, inćunu, tuni itd. Neki alergeni riba su termostabilni, a drugi termičkom obradom gube alergogenost. Osoba može biti alergična na samo jednu vrstu ribe ili na ribe različitih vrsta.

Nekoliko miligrama proteina ribe može izazvati reakciju, što sadrži približno 1 gram ribe.* Riblji protein se prenosi u vazduhu kroz paru u toku pripreme obroka i kuvanja, pa izbegavajte okruženja gde se sprema riba.

Izbegavajte:

Sos za roštilj, riblje štapiće i pljeskavice, svu ribu, kavijar, riblje ulje, surimi, suši, dresinge za salatu.

Dodatno obratite pažnju u restoranima sa morskim plodovima, zbog unakrsne kontaminacije proteina ribe.

Azijska kuhinja često koristi soseve sa ribljim ukusom.

Simtomi alergije na ribu i morske plodove

Neželjene reakcije na ribu, školjke ili rakove mogu biti alergijske i nealergijske prirode. Kod nekih osoba se nakon konzumiranja tih namirnica (plava riba, dagnje, škampi) mogu javiti mučnina, povraćanje, grčevi, urtikarija, pa čak i anafilakična reakcija. Radi se o nespecifičnom (nealergijskom) oslobađanju histamina.

Mogu se javiti i prave alergijske reakcije, naročito na ribu, rakove (rečni i morski rakovi, jastog, škampi), školjke (dagnje), na hobotnicu i lignje. Te su reakcije češće kod odraslih, kod osoba koje konzumiraju veće količine tih namirnica.

Alergija na morske plodove

alergija na morske plodove

3 do 4 srednje velika škampa su dovoljna da izazovu alergijsku reakciju.* Neke alergijske reakcije mogu nastati i udisanjem pare od kuvanja ostriga, ribe i morskih plodova.

Doktor će možda tražiti da izbegavate:

jastoge, škampe, rakove, kozice, ostrige, sipe, školjke, dagnje, oktopode, morske krastavce, morkse ježeve, puževe, lignje.

Alergeni morskih plodova se takođe mogu naći u dodacima ukusa, surimiju, sipinom mastilu, ribljoj čorbi i paprikašu.

Imajte na umu da svaka hrana koja se služi u restoranima koji na meniju imaju plodove mora i ribu, mogu kontaminirati alergenima.

Alergija na orašaste plodove

alergija na orašaste plodove

Orašasti plodovi i proizvodi koje ih sadrže:

brazilski orah, indijski orah, lešnik, badem, kesten, kokos**, susam, makadamija, orah, pistaći, marcipan.

Može se naći u svim uljima i brašnu od orašastih plodova, ukusima za alkoholna pića i dodacima za kafu.

Mortadela može da sadrži pistaći.

Ne postoji dokaz da je kokosovo ulje alergeno.

Osobe sa alergijom na orašaste plodove često mogu biti alergične na kikirki.

 

* Zabeležene količine alergena navedene u tekstu koja izaziva reakciju objavile su EFSA (2004.) i US FDA (2005.).

**Kokos nije namirnica koja se označava kao rizična za osobe koje imaju alergiju na orašaste plodove. Međutim, američka Agencija za hranu i lekove je u oktobru 2006. uvrstila kokos u ovu vrstu namirnica. Postoji veoma mali broj osoba koje su bile alergične na kokos, ali većina alergičnih na kokos nije bila alergična na orašaste plodove.

 

Izvor: www.tehnologijahrane.com, www.foodallergy.com

Share

You may also like...